Şirketleri Yönetmek İçin Atanan Kayyumlara Yargı Zırhı

Şirketleri yönetmek için atanan kayyumlara aldıkları kararlar nedeniyle cezai sorumluluk yüklenemeyecek.

Olağanüstü hal (

OHAL

) kapsamında yayımlanan son kanun hükmünde kararnameyle (

KHK

), FETÖ örgütü üyeleri ile terör ve benzeri suçu işlediği kesinleşen ya da kuvvetli şüphe görülen kişilerin el konulan mal varlıklarını yöneten kayyumlara yeni bir koruma daha geldi.

KHK'ya göre, kayyumluk yetkisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen ya da TMSF'nin kayyum olarak atandığı şirketleri soruşturma ve kovuşturma süresince yöneten kayyumlara görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenemeyecek.

MAHKEMELER DEVRE DIŞI

KHK ile ayrıca, kayyumların aldığı karar ve uygulamalarına karşı mahkemelere açılacak davalar da etkisiz hale getirildi. Daha önce yayımlanan kararnameyle; OHAL süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında alınan kararlar ve yapılan işlemler nedeniyle açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyeceği hükmü getirilmişti. Yeni KHK ile bu kararın kapsamına kayyumlar da eklendi. Buna göre mahkemeler, kayyumların aldığı kararlar ve uygulamalarına karşı açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek.

942 ŞİRKETİ YÖNETİYOR

Kayyum olarak atanan kişiler, halen ülke genelinde büyük holdinglerin de yer aldığı 942 şirketi yönetiyor. Bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü 40.5 milyar TL, özkaynak toplamı 18.1 milyar TL, ciro toplamı da 21.5 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Bu şirketlerde 45 bin kişi çalışıyor. TMSF de, mart ayı sonu itibarıyla 43 şehirde 879 şirkete el konulduğunu, 147 medya şirketinin kapatıldığını açıklamıştı.

24 Haz 2017 - 10:25 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.