Sınav Sorularını Hazırlayan Uzman Sızdırmış

2010'daki ALES DGS ve ALS sınavlarının sorularını ÖSYM'de çalışan Safiye Sena İz Açıkgöz adında bir soru hazırlama uzmanının sızdırdığı

2010'daki ALES, DGS ve ALS sınavlarının sorularını ÖSYM'de çalışan Safiye Sena İz Açıkgöz adında bir soru hazırlama uzmanının sızdırdığı ortaya çıktı. Skandalı, Açıkgöz'ün bilgisayarındaki şifreleri kıran TÜBİTAK uzmanları ortaya çıkardı.

DERİNLEŞEN OPERASYONDA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında yapılan KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, ÖSYM'den bazı bilgisayarlar da incelemeye alındı. Savcılık tarafından TÜBİTAK'a gönderilen 17 adet DİSK imajlarından bir tanesinde çok önemli bir bulguya ulaşıldı. TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve savcılığa iletilen rapora göre, soruları sızdıran kişinin Safiye Sena İz Açıkgöz adında ÖSYM'de sözel soruları hazırlayan bir çalışan olduğu ortaya çıktı.

"YURT DIŞINA KAÇTI" İDDİASI

2012 yılına kadar ÖSYM'deki görevine devam eden Açıkgöz'ün, daha sonra Fatih Üniversitesi'nde Dış Ticaret Programı alanında öğretim görevlisi olduğu öğrenildi.

Açıkgöz'ün, KPSS soruşturmasının ilerlemesi ile geçtiğimiz hafta yurt dışına kaçtığı da iddia edildi. TÜBİTAK'ın savcılığa ilettiği raporda, soruşturmada şüpheli olarak da ismi geçen Açıkgöz'ün hangi sorulara ne şekilde ve hangi tarihlerde eriştiği de ayrıntılı olarak aktarıldı.

USB BELLEĞE AKTARMIŞ

Buna göre TÜBİTAK'ta yapılan incelemede, Açıkgöz'ün bilgisayarının kapalı olması gereken flash kullanımının açık olduğu, "TABSERVER" isimli ÖSYM'de soruların tutulduğu ana bilgisayara da defalarca eriştiği tespiti edildi. Hazırlanan raporda, erişimlerin bir yandan "soru hazırlama" bağlamında normal erişim bilgilerini içerdiği belirtilirken, diğer yandan da bilirkişi tarafından "anormal" olarak değerlendirilen birtakım aktiviteler olduğu da saptandı. İncelenen bilgisayar diskinin kayıt defteri üzerinde yapılan incelemelerde de bilgisayara bir adet USB bellek takıldığı belirlendi. ÖSYM soru hazırlama uzmanlarının normalde sadece kendi alanları ile ilgili sorulara erişebilmesine rağmen, Açıkgöz'ün kendi alanı dışındaki sorulara eriştiği, bu soruları kendi bilgisayarına indirdiği ve şifrelediği de tespit edildi.

SIZINTININ ŞİFRESİ 'HECE'

TÜBİTAK uzmanları Açıkgöz'ün bilgisayarındaki "76CC194D.docx" dosyasının şifresinin "HECE", "4F464C59.docx" dosyasının şifresinin de "BURC" olduğunu saptadı. 20 Mayıs 2010 tarihinde şifrelendiği tespit edilen dosyaların 1 tanesinde 116 bin 69 kişinin girdiği 2010 yılı Dikey Geçis Sınavı (DGS) sorularının bulunduğu ve toplamda 78 sorudan 54'ünün 2 ay sonra yapılan sınav soruları ile birebir örtüştüğü görüldü. Dosyanın da sisteme 5 Mayıs'ta kaydedildiği ve sınavın ise 4 Temmuz 2010'da yapıldığına dikkat çekildi.

TÜM SORULARA ERİŞMİŞ

Diğer dosyada ise 58.350 adayın girdiği Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı'na (ALS) ait sözel soruların 30'unun yer aldığı ortaya çıktı. Tüm soruların tutulduğu "TABSERVER" bilgisayarına olan erişim bilgilerinde ise 251 bin kişinin katıldığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) tüm sorularına sınav tarihinden önce erişildiği ortaya çıktı.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Fatih Üniversitesi İstanbul Meslek Yüksekokulu İdari ve Programlar Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Safiye Sena İz Açıkgöz'ün uzmanlık alanı bilgisayar kullanımı ve uygulamaları. Üniversitede 2013 yılından beri ders veren Açıkgöz'ün verdiği dersler arasında ise İşletme Matematiği, Bilgisayar Kullanımı, İleri Ofis Uygulamaları, İşletme Matematiği ve matematik bulunuyor. (Kaynak: Vatan)

#

13 Nis 2015 - 05:31 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.