Şehit Cenazelerinde Chopin Yerine Tekbir

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgede bundan sonra şehit cenazelerinde Chopin'in Cenaze Marşı yerine Itri'nin ‘Segâh

İçişleri Bakanlığı’nca, şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşünün, bugüne kadar icra edilen Chopin’in Cenaze Marşı ile değil, ünlü Türk şair ve bestecisi Buhurizade Mustafa Itri’nin “Segâh Tekbiri” ile yapılması konusunda 81 il valiliğine yazı gönderildi. Itri’nin “Segâh Tekbiri”, ilk kez 29 Ağustos 2017’de Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç’in cenazesinde ihtiram yürüyüşü sırasında icra edilmişti.
‘Ti’ sesi de yok
İçişleri Bakanlığı’nca “Şehit Cenaze Törenleri”ne ilişkin 81 il valililiğine gönderilen yazıda şehitlerin, milletin manevi dünyasında özel önemi ve yeri olduğu belirtilerek, “Şahs-ı manevilerine, ailelerine ve milletimize ait kahramanlıklarının sağladığı üzerimizdeki sorumlulukları bizim için ebedidir” ifadesi yer aldı. “Şehitlerle ilgili törenlerin de milli ve manevi değerimize medeniyet köklerimize uygunluğu bu sorumluluğun ve önemin ana unsurudur” değerlendirmesinin yer aldığı yazıda, şehitlerin, gazilerin ve kahramanlıkları ile iftihar edilenlerin törenlerinin de ayrıcalıklı olduğu vurgulandı. Yazıda, şunlar kaydedildi:
“Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı mensubu her rütbe ve görevdeki muvazzaf ve yükümlülerden şehitler ile güvenlik korucularından şehitleri, ebedi yolculuklarına uğurlarken törenlerde ‘ti’ işaretinin verilmemesi, saygı duruşunda herhangi bir çalgı aleti çalınmayarak sessizlik sağlamak suretiyle icra edilmesi esastır. Şehitliğin maneviyatına ve milletimizin gönlündeki yerine uygun olarak şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşü, Itri’nin ‘Segâh Tekbiri’ ile yapılacaktır. Vefatları halinde tören yapılan diğer İçişleri Bakanlığı mensupları için de aynı usul ve esaslara uyulacaktır.” Itri’nin ‘Segâh Tekbiri, ilk kez 29 Ağustos 2017’de Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç’in cenazesinde ihtiram yürüyüşü sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu tarafından icra edilmişti.

Kendisi de istemedi

Ünlü Polonyalı piyanist ve besteci Frederic Chopin’in Opus 35, 2 numaralı Sibemol Minör Piyano Sonatı’nın üçüncü bölümü, tüm dünyada Cenaze Marşı (Marche Funebre) olarak biliniyor. Marş, Türkiye’de ilk kez 1932 yılında şair ve yazar Samih Rıfat’ın cenazesinde çalındı. Chopin, cenazesinde kendi bestelediği bu marşın değil, Mozart’ın Requiem’inin çalınmasını vasiyet etmişti.

13 Eyl 2017 - 08:11 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.