"PKK’nın talepleri yapılamaz!"

Başbakan'ın Apo ile masaya oturmasından duyulan rahatsızlık hükümete sıçradı Kabinenin önemli isimlerinden biri 'Taleplerde ısrar edilirse

Başbakan’ın Apo ile masaya oturmasından duyulan rahatsızlık, hükümete sıçradı Kabinenin önemli isimlerinden biri, “Taleplerde ısrar edilirse faturası ağır olur” dedi

Kabinenin önemli isimlerinden biri SÖZCÜ’ye demokratikleşme paketi konusunda önemli ipuçları verdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yürüttüğü paket çalışmasının yaz aylarında TBMM’ye sunulmasının gündemde olmadığını belirten AKP’li bakan, “1 Ekim’den önce Meclis’e paket gelmez. Daha değerlendirilmesi gereken, atılması gereken adımlar var. Acele etmeye gerek yok” dedi.

‘Bakışımız sorunlu’

Aynı bakan, yıllardır devletin Kürt sorunu, terör ve bölgeye ilişkin ‘bakış açısının’ sorunlu olduğunu vurguladı. Devletin sadece güvenlik ve terör boyutuyla ilgilendiğini, diğer gelişmeleri göz ardı ettiğini anlatan AKP’li bakan, “Londra ve Paris’te bile Kürt enstitüsü yıllar önce kurulmuş, biz sadece ‘istihbarat için’ Kürtçe öğrenmişiz. Devletin yıllar boyu süren yanlış bakış açısı var” ifadesini kullandı. İki bakanın ağırlıkla yürüttüğü ‘demokratikleşme paketinin’ ayrıntıları netleşmedi. BDP’nin paketle ilgili hükümetten istekleri 5-6 konuda toplanıyor. Yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi, KCK tutuklularının serbest kalmasını sağlayacak TMK-TCK’da değişiklik, seçimlerde yüzde 1 oy alan siyasi partilere bile Hazine yardımı yapılması, Öcalan’ın kademeli olarak ev hapsine geçirilmesi şeklinde BDP’nin ısrarı var.

‘Bilgi sahibi değiller’

AKP içinde BDP’nin talepleri için ‘Bu taleplerin bir bölümü karşılanamaz’ yorumu yapılıyor. Bakanlar Kurulu’nun büyük bölümü, parti yönetimi ve milletvekilleri çözüm sürecinde atılması gereken adımlar konusunda bilgi sahibi değil. Bu nedenle birçok isim ‘temenni ve öngörülerini’ dile getiriyor. ‘Kuşkulu’ yaklaşan bazı AKP’liler ise “BDP’nin bazı talepleri Meclis’ten geçmez, ısrar edilirse süreç tıkanır, faturası ağır olur” görüşünü dile getiriyor.

Süreci halka iki bakan anlatacak

AKP, çözüm sürecini tıkayan demokratikleşme paketinde farklı bir yol izleme kararı aldı. BDP’nin ‘en kısa zamanda TBMM’ye gönderilsin’ diye baskı yaptığı paket, Meclis’ten önce kamuoyuna açıklanacak. Taslak tartışıldıktan sora tasarı haline getirilecek. Paketle ilgili çalışmayı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin yürütüyor. Bakanlar çalışmayı ‘taslak metin’ haline getirecek.

Alevi açılımı da var

Taslak, AKP MKYK ve Bakanlar Kurulu’nda tartışıldıktan sonra kamuoyuna açıklanacak. Bir süre medya, STK ve halkın tartışmasına açık tutulacak olan taslakla ilgili tepkiler dikkate alınacak. 1 Ekim’den sonra Meclis açıldığında ise Bakanlar Kurulu’ndan son şekli verilerek tasarı olarak TBMM’ye gönderilecek.

İçeriği sır gibi saklanan pakette çözüm süreci için oluşturulan Akiller Heyeti’nin bazı önerileri de yer alacak. Ancak asıl sürpriz hükümetin, daha önce üzerinde mutabık kalınan Alevi açılımı maddelerini bu pakete eklemesi. Faruk Çelik’in Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı olduğu dönemde uzlaşılan maddeler pakete konacak. BDP’nin ısrarla dayattığı yüzde 10 seçim barajı konusunda düzenleme yapılacak. Pakette TMK-TCK değişikliği ile KCK tutuklularının serbest kalması sağlanacak. SÖZCÜ’ye konuşan AKP’li bir yönetici, kimi düzenlemelerin ‘ileride’ yapılacağını belirterek “Toplum bazı değişiklere hazır değil. Öncelikli konular bir an önce Meclis’ten geçirilmeli. Tamamen ‘milli’ olan çözüm sürecinde artık geriye dönüş olamaz. Bunu her iki taraf da istemez” dedi.

#

22 Tem 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.