Meclis'te bugün büyük gün. Koalisyonun ilk adımı olarak görülen Meclis Başkanlığı seçimi ilk iki turu bugün 15:00'da başlayacak. Bu turlarda adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor.
İLK 2 TURDA SONUÇ BEKLENMİYOR
AK Partili
İsmet Yılmaz ile CHP
AntalyaMilletvekili Deniz Baykal,
MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve
HDP MersinMilletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak.
3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR
İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.
TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA
Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak
AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda
HDP'li
Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li
Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura
AK Parti ve
HDP'li aday kalacağından ve
MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.
CHP: YILMAZ İSTİFA ETMELİ
CHP Grup Başkanvekili
Levent Gök ise
AK Parti'nin adayı Yılmaz'ın bugünkü turlardan önce bakanlıktan istifasının gerektiğini savundu. Gök, bu iddiasını, anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'nde yazılı olmasa da, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre 'siyasi etik ve demokratik teamüllere' dayandırdı.
MUHALEFET SON 2 TURDA 'İTTİFAK'I KONUŞTU
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün
HDP'nin TBMM Başkan adayı
MersinMilletvekilli Mir Dengir Fırat ile
MHP'nin TBMM Başkan adayı
Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ağırladı.
Kılıçdaroğlu'nun Fırat ve İhsanoğlu'yla yaptığı görüşmelerde "Son iki turda muhalefet partilerinin olası ittifakı" değerlendirmeleri öne çıktı.
Edinilen bilgilere göre Fırat ve İhsanoğlu,
Kılıçdaroğlu ile CHP'nin adayı
Deniz Baykal'ı da işaret ederek, "Son iki tura kalana olası destek" seçeneği ele alındı. Tarafların, "Türkiye'nin yeni bir başlagınca ihtiyacı olduğu; demokratik kurum ve kuruluşlarının restorasyonu için meclis başkanının
AK Parti dışındaki bir partiden olması gerektiği" konusunda uzlaştığı öne sürülüyor.
Kılıçdaroğlu'nun da CHP,
MHP ve
HDP'nin adaylarından son iki tura önde girecek ismine diğer partilerin destek vermesinin önemine ve bu desteğin mümkün olabileceğine vurgu yaptığı öğrenildi.
Ekmeleddin İhsanoğlu da
Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Dört kişiden kim olursa olsun hepsi bu Meclis'i çok büyük dirayetle, kabiliyetle, tecrübeyle yönetecek insanlardır" dedi.
ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK
Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8
AK Parti, 4 CHP, 3
MHP ve 3
HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.
BAYKAL YÖNETECEK, OY KULLANMAYACAK
CHP'li
Deniz Baykal, TBMM Geçici Başkanı olarak görev almasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Durumu hukukçulara incelettiğini anlatan Baykal, oturuma başkanlık yapacağını söyledi. Baykal, oy kullanma hakkı olmasına rağmen ise oy kullanmayacağını ifade etti.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden CHP eski Genel Başkanı Baykal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. En yaşlı
milletvekili sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı görevini yürüten Baykal, geçici başkan olarak TBMM başkanlık seçimine aday olmasının çok sık görülen bir tablo olmadığına dikkat çekti. Konuyu hukuki olarak incelettirdiğini anlatan Baykal, aldığı kararları açıkladı.
"BANA VERİLEN GÖREVİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM"
Baykal, konunun, 'aday olan geçici başkanın oturumu yönetmesi' ve 'aday olan geçici başkanın seçimde oy kullanması' olmak üzere iki boyutu olduğuna dikkat çekti.
Deniz Baykal, "Bana verilen görevi yapmaya devam edeceğim. Oturumu ben yöneteceğim" diye konuştu.
"BİR OYLA KAYBEDERSEK..."
Baykal, geçici başkanın oy kullanması konusuna da açıklık getirdi:
"Geçici olarak görevlendirilen başkanın oy kullanmayacağına ilişkin herhangi bir ifade yoktur. Oy kullanması halinde bunu engelleyecek herhangi bir dayanak noktası yok. Geçici başkan görevini vekiline devreder aşağı iner oyunu kullanır. Bunun uygulaması da vardır." Buna rağmen kendisinin oy kullanmayacağını açıklayan Baykal, "Hukuki bir engel bulunmadığı halde, zihinlerde bir tereddüt kalmaması, bir etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için, bir siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için oturumda oy kullanmayacağım. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Hiçbir tereddüdün ortaya çıkmadığı, güven veren bir biçimde noktalamak zorundayız" diye konuştu.
Bir oy farkla seçimi kaybetme ihtimali hatırlatıldığında ise, "Meclisi yönetiyor olmamın onurunu bir oy karşılığında feda etmeye niyetim yok. Bir oyla kaybedersek de önemli değil" dedi.
FİRE BEKLENTİSİ
Meclis Başkanlığı yarışına parti içindeki tepkilere rağmen eski genel başkan Geçici Meclis Başkanı
Deniz Baykal'la giren CHP'de, tepkiler nedeniyle fire beklentisi hakim. CHP lideri
Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına fire vermesi muhtemel isimleri ikna etmeleri talimatını verdi. Milletvekilleri telefonla aranarak oylamaya tam kadro katılımları talep edildi.
Kılıçdaroğlu bugün de oylama öncesi Meclis'te partisinin grup toplantısını gerçekleştirerek milletvekillerine partinin kararına uymalarını isteyecek.
"YILMAZ İSTİFA ETMELİ"
CHP Grup Başkanvekili
Levent Gök,
AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na aday gösterdiği
İsmet Yılmaz'ın siyasi etik gereği
Milli Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmesi gerektiğini savundu. Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı seçimini değerlendirdi. Gök, yasama ve yürütmenin birbirinden bağımsız olması ve buna göre etik değerler oluşturulması gerektiğini vurguladı.