Dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi: Türkiye

Bu yıl itibarıyla en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke Türkiye en büyük göç kaynağı ise Suriye oldu.

Bu yıl itibarıyla dünyada en fazla sığınmacının barındığı ülke Türkiye, en büyükgöçkaynağıiseSuriyeoldu, Türkiye,Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için6 milyar dolara yakın harcama yaptı.

Bodrum'da yasa dışıyollardan yurt dışına çıkmaya çalıştıkları sırada bindikleri botun batmasıyla cansız bedenleri kıyıya vuranSuriyeuyruklu çocukların görüntüleri, dünyada yankıbulmaya devam ederken, Batılı ülkelerinmültecisorunu karşısındaki duyarsızlıklarını dayeniden gündeme getirdi.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün AA muhabirine verdiği bilgiye göre, mültecilerin durumudünyanın her bölgesini etkileyen ve giderek ağırlaşan küreselsorun haline geldi.

Sosyo-ekonomik eşitsizlikler, adaletsizlik, yoksulluk, savaş, çatışmalar, iç karışıklıklar ile ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerin ucuz iş gücü taleplerive artan iletişim-ulaşım teknolojilerinin sağladığı bilgi edinme ve seyahat kolaylıkları,göçün başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Göçün kaynağıAfrika, başlıca hedefiiseAvrupaKıtası olarak biliniyor, dünya genelinde 230 milyondan fazla göçmenbulunuyor.Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, dünyada 50 milyondan fazla kişi,mültecistatüsündeveya yerlerinden edilmiş durumda.

2015 itibarıyladünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesiTürkiye, en büyükgöçveren ülkesiiseSuriyeoldu.

Suriye, Afganistan, Myanmar ve Irak,göçveriyor

Türkiye, istikrarsızlık ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bölgelerle ekonomik gelişmişlik seviyesi yüksek bölgeler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin, dünyadakimültecisorununun en önemli kaynağıSuriyeile yaklaşık 900, Irak ile 311 kilometrelik kara sınırı bulunuyor.

Suriyekrizinin başından beri katliamdan kaçan sivillere yönelik açık kapı politikasıuygulayan Türkiye,bugün 2 milyonSuriyeve Irak vatandaşına ev sahipliği yapıyor.

Bu sığınmacılar için Türkiye, tek başına 6 milyar dolara yakın harcama yaptı. Türkiye, yıllardır karşı karşıya olduğu düzensizgöçkonusunda, başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere ilgili tüm birimleriyle konuyu takip ediyor, tedbirler alıyor ve ilgili sorunların çözümü adına analizler yapıyor.

Deniz üzerinden düzensizgöçolaylarında 2014-2015 yıllarında yaklaşık yüzde 400'lük artış olduğu tespit edildi. Türk karasularında yakalanan göçmen sayısı 2014'te 15 bin kişiyken, 2015'in daha ilk 8 ayında 40 bine ulaştı.

Bu noktada, en yoğun düzensiz göçmen veren ülkeler Suriye, Afganistan, Myanmar ve Irak olarak sıralandı.

Türkiye, insan hayatını önceleyen tutum sergiliyor

Türkiye,düzensiz göçle mücadeleye yöneliktüm kaynaklarını seferber ediyor. AB ülkelerinin ortaklaşa düzenlediği "TritonOperasyonu"nda kullandığı gemi ve personelden daha fazla gemi ve personelle Ege ve Akdeniz'de çalışma yürütüyor.

Avrupaülkeleri,mülteciler karşısındadenizde engelleme gibi geçici nitelikteki kolluk tedbirlerine ağırlıklı olarak başvuruyor.

Bu ülkeler, gerçekleştirdikleri"push-back" operasyonları ile denizlerde insan hayatını tehlikeye sokarken, Türkiye, Sahil Güvenlik Komutanlığının titiz çabaları ile insan hayatını önceleyentutum sergiliyor.

Doğu Akdeniz'de yapılan tüm operasyonlarda ölüm oranları yüzde 1,6 iken, Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonlarda ise ölüm oranları yüzde 0,1 düzeyinde bulunuyor.

UluslararasıGöçÖrgütü verilerine göre, 2015'in 8 ayında yaklaşık 280 bin düzensiz göçmen Akdeniz'i geçti. Bunlardan 2 bin 373'ü hayatını kaybetti.

Söz konusu can kayıplarının neredeyse tamamı, Türkiye'nin bulunduğu DoğuAkdenizbölgesinde değil, Libya veTunus üzerinden Malta veİtalya'ya yönelen düzensizgöçhareketleri esnasında gerçekleşti.

Göç, nedenleri ortadan kaldırmadan engellenemez

Türk Sahil Güvenlik ekiplerininDoğu Akdeniz'de düzenlediği Safe-MED operasyonları sayesinde DoğuAkdenizgöçrotası,Ege'ye kaydıve "hayalet gemiler" sorunusıfıra indi.

Şüphe teşkil eden ticari gemilerintakip sistemleri ve bölgede görevli sahil güvenlik unsurları ile izlenmesi çalışmaları artırıldı. Bu bağlamda göçmenlerin karadayken denetimi için tedbirler alındı ve organize suç örgütleriyle mücadeleye ağırlık verildi.

Ayrıca, ticari gemilerin liman giriş çıkış faaliyetlerindeki kontrolleri güçlendirildi.

Nedenleriortadan kaldırılmadığı sürece düzensizgöçhareketlerinin tamamen engellenmesi mümkün gözükmüyor.

Gelişmiş ülkelerin tavrı, insani krizlere sebep oluyor

Uzmanlara göre,Suriyekrizine BM başta olmak üzere hiçbir platformda siyasi çözüm bulunamaması, düzensizgöçhareketlerindeki artışın en önemli sebebini oluşturuyor.

Gelişmiş ülkelerin sorunu ortaya çıkaran siyasi ve sosyo-ekonomik sıkıntılara çözüm üretmek yerine güvenlik tedbirlerine yoğunlaştığı tespitinde bulunan uzmanlar, şu görüşte birleşiyor:

"Bu tavır, düzensiz göçü durdurmaya yetmediği gibi, büyük insani krizlere sebep oluyor. Türkiye, gerçekleştirdiği operasyonlarlaAvrupaülkelerini yoğunmülteciakınından korumakta. Buna mukabil,Avrupaülkeleri ise yalnızca kendilerine yönelik tedbirler almakta, kaynak ve transit ülkelerde yaşanan sorunları ve gösterilen çabayı göz ardı etmektedir."

#

04 Eyl 2015 - 08:30 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.