Dondurmadaki büyük tehlike!

Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İsmail Yüceer son yıllarda doğal pancar şekeri tadını vermeyen şeker yerine kullanılan nişasta bazlı

Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İsmail Yüceer, son yıllarda doğal pancarşekeri tadını vermeyen şeker yerine kullanılan nişasta bazlı şeker ve yapay tatlandırıcı adını verdikleri ürünlerin pancar şekeri yerine kullanıldığına dikkati çekti. Yüceer, şöyle dedi:

"AB ülkelerinde yüzde 2 olan tatlandırıcı payının Türkiye'de çıkartılan yasalar ile yüzde 10 gibi yüksek oranda belirlenmiş olmakla kalınmayıp her yıl rutin olarak nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının yaklaşık yüzde 50 arttırılması, pancar şekeri aleyhine dengeleri bozmakta, üretimine darbe vurmaktadır.

Bisküvi, kolalı, enerjiiçecekleri, şekerleme, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlı, hazır pasta ve keklerde şuursuzca bu tatlandırıcılar kullanılıyor. Bu gıdaların ambalajlarında 'Nişasta Bazlı Sıvı Şeker' (NBSŞ) hatta 'NBŞ' ibaresi bulunması gerekirken, tüketiciyi aldatmaya yönelik olarak şeker veya glikoz fruktoz şurubu yazılmaktadır. NBŞ ve yapay tatlandırıcıların üretimlerinin artırılması nedeniyle şeker fabrikalarının kapatılması ve kotaların düşürülmesine karşı olan ciddi birkaç kurumdan birisi olup adı geçen tatlandırıcılara yurt içi ve dışında Şeker İş Sendikası çok sayıda dava açtı.

Bilinçli bir tüketim toplumu oluşturmalıyız

Tüm tüketicileri NBŞ ve yapay tatlandırıcılara karşı duyarlı mücadeleyi desteklemeye davet ediyorum. Stratejik bir ürün olan şeker pancarını herkes iyi korumalı ve elinden geleni yapmalıdır. Pancar şekerinden imal edilmiş baklava, lokum, helva, çikolata gibi şekerli ürünler dikkatle ve özenle tercih edilmeli ve bilinçli bir tüketici toplumu oluşturmalıyız.

Pancar sektörünün kaybı Türkiye ve sağlıklı nesillerin kaybıdır. Ülke ekonomimize 3 milyar dolarlık katma değeri olan pancar şekerini Türkiye'de ayakta tutan ve gerçek şekerin adını dünyaya duyuran Kayseri ve Konya, Türkiye Şeker sektörünün lideri konumundadır. İnsan sağlığını tehdit eden mısır nişastası işlemden geçirilip glukoz ve fruktoza dönüştürülerek elde edilmekte olan mısır şurubu, maliyet açısından tatlı sektöründe imalatçılar tarafından tercih edilmektedir."

#

21 Ağu 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.