Domuz, At, Eşek, Katır İthalatı Yapılacak Mı? Bakanlık Açıklık Getirdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bosna Hersek'ten domuz at eşek katır ithalatının yapılmasının söz konusu olmadığına dair bir açıklama

Bakanlıktan domuz, at, eşek, katır ithalatı yapılmayacak açıklaması!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"11 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Bosna ve Hersek Menşeli Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar" ile ilgili olarak bazı medya organlarında çıkan haberler ve bazı siyasetçilerin açıklamaları üzerine, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

"Söz konusu Karar, Bosna Hersek menşeli bazı tarım ürünlerinin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanlarını düzenlemektedir.

Tarife Kontenjanı düzenlemesinde, ithal edilecek ürünler dörtlü olarak sınıflandırıldıklarında, birden fazla ürün aynı grup içinde yer alabilmektedir. Bu Karar'daki 02.06 Gümrük Tarife Pozisyonunun, 2018 yılı Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki karşılığı "Sığır, Domuz, Koyun, Keçi, At, Eşek, Katır veya Bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)" olarak tanımlandığı için listede bu şekilde yer almıştır.

Ancak söz konusu Karar kapsamında ithalatın gerçekleştirilmesi, Bakanlığımız mevzuatının imkân verdiği ölçüde gerçekleşebilmektedir.

Dolayısıyla listede yer alan "Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatları"nın, ülkemiz mevzuat kapsamında oluşturulmuş ülke/işletme listeleri ve sağlık/teknik şartları belirleyen düzenlemeler bulunmadığından ithalatının yapılması mümkün değildir.

Diğer taraftan Karar kapsamında NBŞ'ye ithalat kapılarının açıldığına dair kamuoyunu yanlış yönlendirmeye dönük iddialarda dile getirilmektedir.

NBŞ kotasının % 10'dan % 5'e düşürülmesi sonrası ortaya çıkan kota fazlası, kamu fabrikalarını elinde bulunduran Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye aktarılmıştır. Böylelikle bir taraftan NBŞ tüketimi sınırlandırılırken, diğer taraftan pancar şekeri üretimi yaklaşık 140 bin ton artırılmıştır. Pancar şekerinde sağlanan bu artış sonucunda, ülkemiz çiftçisi yaklaşık 1 milyon ton daha fazla pancar üretecektir.

Bunun yanı sıra, NBŞ ve pancar şekeri ithalatında bugüne kadar uygulanan gümrük vergisi tarifesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır ve mevcut uygulama aynen devam etmektedir.

Bu Karar ile de, 2003 yılı Temmuz ayından itibaren dost ve kardeş ülke Bosna Hersek ile yapılan Serbest Ticaret Antlaşması kapsamında, sıfır gümrük ile yapılabilen NBŞ ithalatına sınırlama getirilmiş ve 20 bin tonla sınırlandırılmıştır. Böylece belirlenen sınırın üzerindeki ithalatlar için %135 gümrük vergisi uygulanacaktır.

Dolayısıyla NBŞ ithalatını artıracak şekilde Bosna Hersek'e izin verildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine NBŞ ithalatına sınırlama söz konusudur.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

KAYNAK:TARIMDANHABER

14 Nis 2018 - 12:48 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.