Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den muhalefete HSYK daveti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili görüşmelerde

CumhurbaşkanıAbdullah Gül'ün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere davet ettiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi.Çankaya Köşkü'ndeki kabul, 45 dakika sürdü.

Gül, HSYK’nın yapısında değişiklik ön gören teklifle ilgili görüşmelerde bulunmak muhalefetin görüşlerini dinlemek üzere CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Çankaya Köşkü’ne davet etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine HSYK konusunu görüşmek üzere saat 13.30’da Çankaya Köşkü’ne geldi. Kılıçdaroğlu, 1 numaralı kapıdan Köşk'e giriş yaptı.

Kılıçdaroğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Yargıya siyasi müdahaleleri engellemek istiyoruz.Yargının bağımsız olmasını istiyoruz. Kendi emrinde olan bir yargı istiyoruz" dedi. Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. Demokrasi tarihinde çok önemli bir olay. Yargıya müdahale edilmesi ciddi bir sorun olarak gündemde HSYK ile ilgili bir yasa teklifi görüşülüyor. 90 yıllık demokrasi kazancımızı çöpe atan bir teklif. Yargının bağımsızlığını öteden beri savunana bir genel başkan olarak endişelerimizi Cumhurbaşkanına aktardık. İki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Birincisi TBMM'de görüşülen yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi iktidarın yolsuzluk soruşturmasına engel olmaması gerekiyor. Bu iki koşul gerçekleşirse tabii anayasa değişikliği gündeme getirilebilir.

Devlet Bahçeli saat 15:00, Selahattin Demirtaş ise saat 18:00'de Köşk'e çıkacak.

'ELEŞTİRİ VE ÖNERİLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Silivri’de görülen KCK’ın Basın Komitesi’ne yönelik açılan 19’u tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 30. duruşmasını izledi. Demirtaş, duruşmaya verilen arada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK’nın yapısındaki değişiklikle ilgilimuhalefet liderlerini Çankaya Köşkü’ne davet etti. Gidecek misiniz?" sorusuna, "Evet saat 18.00’de Çankaya Köşkü’ne çıkıp Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz. Yani doğru bir adım olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konuda parlamentonun muhalefetin görüşlerini alıyor olması önemlidir. Biz de HSYK özellikle ve son süreçte yaşanan yargıyla ilgili tartışmaları sayın Cumhurbaşkanıyla paylaşacağız" dedi.

"Umut ediyorum ki adil bir yargı düzenin oluşturulması konusunda sayın Cumhurbaşkanının almış olduğu insiyatif fayda getirir" diyen Demirtaş, "Hem eleştirilerimiz var HSYK düzenlemesine hem de önerilerimiz var bunu paylaşacağız. Bugünde bu mahkemede avukat arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi bu mahkemelerin hiçbir meşruiyeti yoktur. Yargılamaların durması lazım. Bu kadar tartışmalı bir ortamda Başbakan’ın oğlunu emanet etmediği mahkemelere, hakimlere bu anaların evlatlarını emanet etmenin hiçbir vicdani, ahlaki, siyasi, hukuki yanı olamaz. Umut ediyorum ki bu mahkemelerde hemen yargılamayı durdurur. Parlamentoda gecikmeden Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran Terörle Mücadele Kanununu kaldıran yasal düzenlemeyi hızlı bir şekilde yapar. HSYK düzenlemesi bununla birlikte olursa ancak anlam ifade edebilir. Sayın Cumhurbaşkanımıza bütün bu görüşlerimizi ifade edeceğiz" diye konuştu.

(MYNET)

#

13 Oca 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.040.352 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.