Çözüm süreci için 3 kanaat önderinden biri Urfalı

Hükümetin PKK sorunuyla mücadelede halkla devlet arasında köprü kurması için bölgeden belirlediği 380 kişilik listede yer alan ve Cumhurbaşkanlığı

ahmet sağır
Haber albümü için resme tıklayın

Terör örgütü

PKK

sorununu bitirmeyi amaçlayan hükümet, devletle halk arasında köprü oluşturacak yeni bir mekanizma kurmak istiyor. Cumhurbaşkanlığı’nın bir süre önce başlattığı ‘bölgenin kanaat önderleriyle bir araya gelme’ toplantılarının ardından, sorunların çözümünde düzenli görüşmeler yapılacak 380 kişilik liste yapıldığı da kamuoyuna yansımıştı. CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan da yakın zamanda bölgeden gelen ‘kanaat önderleriyle’ bir istişare toplantısı yapmıştı. Her il için ayrı belirlenen isimlerin bulunduğu ‘yeni muhataplara’, bölge sorunlarının çözümü ve devletle olan bağların kopmaması için neler yapılması gerektiği soruluyor. Daha önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan’la bir araya gelen bölgenin bazı kanaat önderleri, yeni süreci Milliyet’e anlattı. Aralarında Diyarbakır, Kars, Şanlıurfa, Adıyaman’ın da bulunduğu Doğu ve Güneydoğu şehirlerinden Ankara’ya gelen isimler, barış vurgusu yaptı.

Sabri Yazar (Şanlıurfa):
Vatana bağlılığı öğütledim’

Şanlıurfalıkanaat önderi emekli imam Sabri Yazar da, toplantının özel bir istişare toplantısı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Milletimizi düştüğü bu bunalımdan kurtarmak için herkes kendi görüşlerini dile getirdi. Memleketin selameti için neler yapılabileceği tartışıldı. Birbirimize karşı merhametli olmak ve insanlarımızın birbirlerine düşmemesi için neler yapılabileceği konuşuldu. Toplantının ardından Şanlıurfa’ya döndükten sonra hemşehrilerimize bilgi aktardık. Milletine, vatanına bağlı insanlar olmayı öğütledim. Cumhurbaşka-nımızın son derece şefkatli ve merhametli olduğunu anlattım. Herhangi başka bir davet almadım ama istişare toplantıları önemlidir. Cenabı Allah istişareyi emrediyor. Öne çıkan konu PKK sorunuydu. Bu konu konuşuldu.”

Tayyip Elçi (Diyarbakır):
Bin yıldır birlikte yaşıyoruz kaderlerimiz birbirine kilitli

Geçtiğimiz toplantılardan birine katılan Diyarbakır Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi, toplantıda illerin problemlerinin değil, ülke problemlerinin konuşulduğunu belirterek, “Genel konular görüşüldü. Çözüm süreciyle ilgili meseleler müzakere edildi. Bizler de elimizden geldiğince çözüm sürecinin ehemmiyetini anlatmaya çalıştık. Orada zaman zaman hataların yapıldığını, metodik olarak halka gidilmesi gerektiğini, sadece örgütle masada oturarak müzakere yapılmasının yanlış olduğunu ilettik. Hem eleştirileri hem de alternatif olarak önerilerimizi sıraladık” dedi. Süreçle ilgili olarak Kürt halkının ihmal ve gasp edilmiş bazı haklarına vurgu yaptığını belirten Elçi, “Türk ve Kürt kardeşliğinin muhafazası adına,
örgütün argümanlarını elinden alma adına yasal ve anayasal güvenceyle hak talepleri iletildi. Kardeşlik meselesinin pekiştirilmesi için eşit vatandaşlar olması gerektiğini vurguladık. İki halk 1000 senedir birlikte yaşıyor. Kaderleri adeta birbirleriyle kilitli. Biri olmadan diğeri eksik kalır. Ayrıştırıcı sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Örgütle konuşma yerine halka inip halkın taleplerini dile getirecek kanaat önderlerini dinlemeye davet ettik” ifadelerini kullandı.

380 kişilik yeni listenin Akil İnsanlar Heyeti gibi bir işlev görmeyeceğini düşündüğünü belirten Elçi, “Akil İnsanlar’ı eleştirmiştim. Popüler isimler seçilmişti. Halk tabanından olan kimselere pek yer verilmemişti. Doğu ve Güneydoğu’da etkin olan alimlerden, kanaat önderlerinden ya da aşiret liderlerinden kimse yoktu. Biz o sıfatla gitmedik külliyeye ama öyle bir şey olursa gocunulacak bir şey değil bu” diye konuştu.

Ahmet Doğan (Adıyaman):
İstişare daha az yanlış yaptırır

Toplantıya Adıyaman’dan katılan eski Refah Partisi milletvekili Ahmet Doğan ise, bölgenin kanaat önderlerinin davet edildiği bir toplantı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sorunun nasıl çözülebileceğine dair Reisicumhurumuz bizlerle fikir alışverişinde bulundu. Katılan kardeşlerimizin çoğu bölgede yapılması gerekenleri anlattı. Bölgenin kanaat önderlerinden biri olarak davet edilmiştim. Daha önceden de kanaatlerimizi ifade etmiştik. Bölgenin huzura kavuşması için sabırla bölge insanının düşünmesi gerektiği hususları aktardık. Erdoğan da bizleri hassasiyetle dinledi. Kendisi yönlendirmeden, bölgeden gelen insanların kanaatlarını almaya gayret etti.”

Toplantıda oluşan havanın olumlu olduğunu belirten Doğan, “İnsanımızın ne kadar çok kanaati öğrenilir ve istişare edilirse daha az yanlış yapılır. Bölgenin hassasiyetlerini iletebilmek için elimizden geleni yaparız” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet.

27 Kas 2016 - 14:52 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.