Cam Filminden Ceza Alanlar Ne Yapacak!

Cam filminden dolayı para cezası kesilen sürücüler için süreç nasıl işleyecek? Hukukçular itiraz yolunun açık olduğunu ifade ederek vatandaşlara

Cam film yasağıyla ilgili dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatından sonra bugün de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan açıklama geldi. Bakan Soylu, 8-10 gündür ceza kesilmediğini vurgulayarak, "Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin genel merkezinde cam film uygulamasına ilişkin, "Uygulama yanlış, düzeltmeleri için talimat verdim" açıklamasında bulunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bugün uygulamaya ilişkin, cam filmi yasağına uymayan araçlara ceza kesilmesi hakkında, "Yaklaşık 8-10 günlük zaman zarfı içinde böyle bir uygulama yapmıyoruz. Trafik cezası bu konuda kesilmiyor. Ne zamana kadar? Standart belli olana kadar. Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu şunları söyledi: "Cezaları 8-10 gündür tamamen kestik. Talimat verdim ben. Bir tane ceza kesilmeyecek bu konu aydınlığa kavuşana kadar. Yaklaşık 20 yıldır devam eden ama 4-5 yıllık serencamını burada anlatmaya çalıştığım bu cezalar kesilmeyecek diye talimat verdim."

CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekim'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı. Cumhurbaşkanı'nın talimatı ve bugün de İçişleri Bakanı'nın açıklamalarından sonra 5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin hukuki süreci sizin için derledik.

Cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair görüşünü bildiren Avukat Mücahit Günay Ertopuz, "İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir" açıklamasında bulundu.

Ertopuz, "Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır?" diyerek, "Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır" açıklamasında bulundu.

'VATANDAŞIN PARA CEZASININ KALDIRILMASINI TALEP ETMESİ MÜMKÜNDÜR'

Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, "çekirdek" denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanması evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul ediliyor.

"Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir" diyen Ertopuz, anılan karara ilişkin şunları söyledi:

"İdarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasa'nın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idarî yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir" denilmekle, Sayın Bakan’ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır."

"Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür" diyen Ertopuz, "Zira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır" dedi.

TÜKETİCİ DERNEKLERİNDEN İTİRAZ

5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin, tüketici derneklerinden itiraz geldi.

Araçların camında film olması nedeniyle vatandaşlara ceza kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı Ahmet Salgut, "Polisler cezayı Karayolları Trafik Kanunu'nun 'görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya" diye devam eden maddeye göre kesiyor" dedi

MİLLİYET

11 Kas 2017 - 11:44 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.