Başbakan Yıldırım,Güneydoğulu Kanaat önderleriyle buluştu

Başbakan Binali Yıldırım İzmir'de yaşayan Doğu ve Güneydoğu kökenli kanaat önderleri ve STK başkanlarıyla bir araya geldi. Güneydoğu'da

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Buluşması’nda STK başkanları ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Başbakan Yıldırım'a AK Parti İzmir Milletvekili Nükhet Hotar ile milletvekili adayları Necip Nasır ve Ceyda Çankırı Bölünmez de eşlik etti.

Etkinlikte kürsüye çıkan ilk isim AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül oldu. Şengül, “Biliyorsunuz önümüzde seçimler var. Geçmişte belki devletimizin yaptığı olumsuzluklardan dolayı PKK diye bir terör örgütü icat edildi. Devşirilip başka emperyal güçlerin esiri oldu. En büyük huzursuzluğu bölgedeki kardeşlerimize verdi. Onlar da bu nedenle batıdaki kentlere göçtü. 2002’de AK Parti iktidara geldi. Devrim niteliğinde çözüm önerileri üretti. Herkes bugün kendi dilinde konuşuyor. Yine de o örgüt büyümüş ve vatandaşları “Barış ve demokrasi istiyoruz” diye yönlendirdiler. Bir barış masası kuruldu. Masa kurulduğunda bunların barışla ilgisi olmadığını gördük. Bakın biz bağımsızlık mücadelesi verirken sadece Türkler olarak vermedik. Bayrağa kırmızı rengi veren al kan, Kürtlerin de Lazların da kanı. Bizim ortak değerlerimiz var. Partimiz beni Avusturya’da görevlendirmişti. Soğukta, suyun içinde binlerce mülteci vardı. Bir batılı bile dönüp bakmamıştı. Bakanlar orada yaşayan Türkler ve Kürtlerdi. Geçmişte Meclis’e girmelerinin gerektiğini söylediler. 80 vekille girdiler ne oldu? Çukur oldu, kaos oldu. Biz devletin merhametli yüzünü gösterdik. Bizi ne kadar terslerlerse terslesinler, herkese şevkat ve samimiyetle yaklaşmaya devam edeceğiz." dedi.

"BAYRAK İNMEDİ, EZAN DİNMEDİ"

Konuşmasının başında darbe girişimini lanetleyen Başbakan Binali Yıldırım ise, “24 Haziran’daki seçimler, AK Parti’nin 13. Seçimi olacak. 16 yıldır her seçimde halkımız bize desteğni arttırdı ve bizleri bugünlere getirdiniz. Bu seçimin farklı bir önemi var. Darbe girişiminde ay yıldızlı bayrak inmedi, ezanlar dinmedi.” dedi.

Yeni sistemin milli iradeyi yansıtacağını dile getiren Yıldırım, “Yeni sistem milletimizin bir aynası olacak. Yargıda da böyle olacak, bürokraside de. Çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Yeni seçimlerle birlikte Türkiye yeni bir döneme giriyor. İnanıyorum ki darbeleri, muhtıraları, ayrılıkçı akımları konuşmayacağız. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz daha da güçlenecek. Türkiye’nin itibarı yükselmeye devam edecek. 16 yıllık iktidarımız boyunca önemli kararlar arifesinde bir araya geldik. Durum değerlendirmesi yaptık. Sizlerin katkı ve destekleriyle şehirlerimizin gelecek vizyonunu konuştuk. Daha güzel bir Türkiye’yi gençlerimize nasıl hazırlayacağımızı konuştuk. Türkiye’yi 3 kat büyüttük. Türkiye altyapı bakımından dünyanın 9. büyük ülkesi haline geldi. 2002’de 39. sıradaydık. Bunu 15 yılda sizlerin desteği ile başardık. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları olarak sizden aldığımız güçle başardık. Dünya 2008’den beri krizde ve büyümüyor. Türkiye ise her yıl yüzde 5’in üstünde büyüdü. 1924’ten 2002’ye kadar ortalama büyümemiz yüzde 4. Bizim dönemdeyse 5.7… Eğer bizden önce de böyle büyüme olmuş olsaydı Türkiye bugün 5.5 kat büyümüş olacaktı. Yani Türkiye, Fransa’dan sonra dünyanın 7. büyük ekonomisi olacaktı. Darbelerle, vesayetlerle Türkiye zaman kaybetti. 21. sıradan, 17. sıraya ilerledik. Hedefimiz ilk 10’a girmek. Son dönemde dünyadaki 10 büyük projeden 6’sı Türkiye’de. OECD içinde İzlanda’dan sonra büyümede ikinciyiz. Dünyada büyüme rekoru kırdık. Bu senenin ilk 4 ayında 7.4 büyümeyi tekrar başardık. İşsizlik 1.6 puan geriledi ve yüzde 10.1’e düştü. 400 bin vatandaşımız iş buldu. Tüm bunlar ortadayken Türkiye’de ekonomik kriz olacağına yönelik propaganda yayıyorlar. Döviz üstünden bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Belirli odaklar Türkiye'deki istikrarı bozmak için ellerinden geleni yapıyor. Bunların içeride taşeronları var. Yoksa seçime bir ay kalmış, hesapta yokken değerlendirme kuruluşları Türkiye’yi değerlendirmeye alıyor ve bankalarımıza yönelik açıklama yapıyor. Amaç Recep Tayyip Erdoğan olmasın da kim olursa olsun! Çünkü Erdoğan onların dişine göre değil. Planlarını bozuyor. Masum ve mazlum milletlerin uyanışına neden oluyor. Plan nedir? Suriye, Irak bölgesinde bir terör devleti kurmak. Bunu da Kürtlerin kanı ve canı üstünden yapmaya çalışıyor. Kürtlerin bu emperyal devletlerin desteğine de, orada yapay bir devlete ihtiyacı yok. Kürtlerin devleti burası. Bu bayrağın rengini beraber verdik. Hilali şehitlerimizin kanlarıyla süsledik. Et ve tırnak gibiyiz. Bizim kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar dün de muvaffak olamadı, yarın da olamayacak." dedi.

HDP'YE PKK TEPKİSİ

Değerli kardeşlerim; siyaset herkesin hakkı. Kimse yasaklı değil ama siyasetin kuralı belli. Üniter yapıyı hedef alıyorsanız, etnik temelde ayrılıkçı bir çizgideyseniz bu bizim Anayasa’mıza da, örfümüze de devlet yapımıza da aykırı. 7 Haziran öncesi HDP çok güzel söylemler ortaya koydu ve Türkiye partisi olacaklarını söyledi. Vatandaşlar da bunu memnuniyetle karşıladı. 81 milletvekili aldılar ama sonrası gelmedi. Hemen sonra gördük ki, HDP’nin iradesi kendinde değil. Terör örgütünün emrinden kurtulma şansı yok. Arka arkaya açıklamalar yaptılar. PKK’nın tükürükle bizi boğacağını söylediler. PKK’nın cenazesine gitmeyenleri cezalandıracaklarını söylediler. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Sonrasında 2 tane gencecik polisimizi şehit ettiler. Ondan sonra ne çözümü kardeşim? Sonrasını biliyorsunuz… Hendek olayları, isyan çağrıları… Büyük acılar yaşadık. Şimdi bunu telafi etmek için mücadele ediyoruz. Bölgeye en az 10 sefer gittim. Şırnak, İdil, Silopi, Sur… Bölgedeki il ve ilçelerimiz yerle bir oldu. Hepsini yaptık. 6 binin üstünde konut yaptık. Yıkılan binalar yerine geliyor ama yok olan canlar yerine gelmiyor. Bizim yapmamız gereken birliğimizi sağlam tutup, bölücü örgütleri aramızdan çıkarıp atmak. Kürtlerin PKK gibi bir sorunu var. Türklerin de öyle bir sorunu var. Kürtlerin Türklerle bir sorunu yok. Bölgenin geri kalmasının, acıların yaşanmasının sebebi terör örgütüdür. O zaman yapmamız gereken, bu örgütü devletle milletin arasından söküp atmaktır. Geçen gün Hakkari’deydim. 153 tane kapalı mera açıldı. Herkesin hayvanları orada. Ne güzel hayat normale döndü ve insanlar tekrar özgüven kazandı. Hakkari’de avaz avaz “Kahrolsun PKK” diyen binlerce insana hitap ettik. Aradaki kayıp zamanları kapatacağız. İstanbul’da söyledim, burada da söyleyeyim. 2002’de kişi başı milli geliir 3 bin dolardı. Şimdi 10 bin doların üstünde. Güneydoğu’daysa 750 doların bile altındaydı. Geldiğimiz noktada pozitif ayrımcılıkla bölgedeki kişi başı ortalama milli gelir 6.500 doların üstüne çıktı. Dörtte birinden yüzde 60’ın üstüne çıktı. Gidin oradaki yolları, hastaneleri, havaalanlarını, okulları görün. Sürekli biz yapacağız da bunlar bozacak mı? Buna tahammül edilir mi? Ülke kaynakları yeter mi? 104 belediye var. Geçenlerde Batman’daydım. Sokaklar pislikten geçilmiyordu. Doğru düzgün asfalt yok. Şimdi gittim, pırıl pırıl olmuş. Yüksekova’ya havalimanı yaparken neler çektim. 99 kere şantiyemizi bastılar. Makineleri yaktılar, işçileri kaçırdılar. 3 sene gecikti. Onlar yıktıkça biz yaptık ve orayı açtık. Bu arada Selahattin Demirtaş oranın milletvekiliydi ve uçakla o havaalanına ilk o indi. Tıpkı Osmangazi Köprüsü’nü Muharrem İnce’nin kullandığı gibi… Kullansınlar. Biz bunu Konak Tüneli’nde yaşamadık mı? Varsın kullansınlar. Yeter ki bu milletin yürüyüşüne engel olmasınlar.

"SURİYELİLER YARAMAZLIK YAPARSA..."

Ülkemizi eğitim, sağlık, emniyet, adalet sütunlarında büyütüyoruz. Dış politikada dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıkları azaltacağız dedik. Bunu bile istismar ettiler. Suriye’deki Kürtleri bombaladınız dediler. Biz Kürtleri PYD’den kurtardık. Nefes aldılar. Afrin’den Kilis’e bomba var mı artık? Elhamdülillah temizledik. Cerablus’a El Bab’a 250 bin Suriyeli kardeşimiz döndü. Kendi işlerinde ve güçlerindeler. Suriyelileri 7 yıldan fazladır misafir ediyoruz. Misafir, ev sahibinin kuzusudur. Yaramazlık yaparlarsa gereğini yaparız. Açık söylüyorum. Kanunlar kurallar onlar için de geçerli. Hiçbir ayrıcalıkları yok.

"GÜNEYDOĞU'DA MORALLER ÇOK YÜKSEK"

Terörle mücadelede bir yöntem değişikliğine gittik. Artık taarruzdayız. Kalıntıları var mı? Var. Bugün Şırnak’ta bir İzmirli şehidimiz var. Hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Doğu’da ve Güneydoğu’da moraller çok yüksek. Kürtçe çağrı merkezleri kurduk. Anadilde propaganda hakkı tanıdık. Anadilde seçmeli ders getirdik. Çocuklara anadillerinde isim verme hakkını getirdik. Yerleşim yerlerine eski adlarını iade ettik. 24 saat yayın yapan TRT Kürdi’yi kurduk. Kürtçe sinema ve tiyatro serbestleşti. Devlet tiyatroları bile Kürtçe oyunlar sergiliyor. Üniversitelerimizde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü var. Anadilde savunma hakkı geldi. Bunlar hep AK Parti iktidarında oldu. Her zaman mazlumun yanında yer aldık. Doğu ve Güneydoğu’daki gençlerimizi dağdan kurtardık. Bu sene dağa çıkan olmadı. Kalem tutması gereken ellere silah verdiler. Bunların dağda ömrü 3,5 yıl. Anaların göz yaşlarını dindirdik. Gençlerimizin kendi kültür ve inançlarıyla bu ülkeye zenginlik kattığını biliyoruz. Seçilme yaşını 18’e biz indirdik. Gençlerimizi tehlike görseydik bunu yapmazdık. Gençlerin apolitik olduğunu söyleyenler var. Bunun doğru olmadığını 15 Temmuz’da gördük. Meydanlara inen vatandaşlarımızın yarısı gençlerdi. Onlara genç yaşta ülkeye hizmet etme fırsatı getirdik. 24 Haziran önemli bir kavşak noktasıdır. Türkiye’nin şahlanması için sandığa gideceğiz. Bu ülkenin bütün renkleri bir arada çok güzel.

"O BAHANENİZ KALMADI"

Bana hep Doğu ve Güneydoğu’dan yeterine temsil yok diyordunuz. Şimdi o bahaneniz kalmadı haberiniz olmasın. Mardin Milletvekili şimdi İzmir adayı. Bitlisli Necip Nasır İzmir adayı. Bilal Doğan Adıyamanlı. Güçlü bir temsil var. İnşallah İzmir’de sizlerin desteğiyle güzel bir başarı elde edeceğiz. İzmir tüm Türkiye’nin bir özeti ama nereden gelmiş olursak olalım biz İzmirliyiz. Doğduğumuz, acı tatlı hatıralarımızın olduğu memleketlerimizi de unutmuş değiliz.

Konuşması sık sık konuklar tarafından destek sloganlarıyla kesilen Binali Yıldırım'ın hitabı sonrasında STK başkanları tarafından Yıldırım'a hatıra hediyeleri verildi.

20 Haz 2018 - 04:09 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.