Bakan'dan flaş vergi açıklaması

Enflasyonda baz etkisi rakamlardan çıkacak petrol fiyatlarında da önemli bir düşüş var. Petrol ortalama 50-60 dolar aralığına inerse enflasyon yüzde

Enflasyonda baz etkisi rakamlardan çıkacak, petrol fiyatlarında da önemli bir düşüş var. Petrol ortalama 50-60 dolar aralığına inerse enflasyon yüzde 5'in altına bile inebilir. Enflasyonda en önemli risk faktörü doların değer kazanması. Fiyatlardan çok kur etkisinden bahsediyorum. Kimse TL'nin aşırı değerli olduğu iddiasında bulunamaz. Ancak doların değer kazanması gündeme gelirse fon akışını olumsuz etkiler, bu da Türkiye'de enflasyona bir miktar olumsuz etki yapar. Ancak bu geçici bir etki olur. Jeopolitik sıkıntılar Türkiye'nin büyüme performansını olumlu etkiledi. Bu şartlarda Türkiye'nin iyi bir büyüme performansı ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Yüzde 3'lük büyüme bu şartlarda iyi. Kuraklık sadece enflasyonu değil büyümeyi de olumsuz etkiledi. Son çeyrekte büyüme yüzde 3'ün altına inmezse 2014'te büyüme yüzde 3 olur.

2014'te bütçede sürpriz yapmadık. Öngördüğümüz açığın oldukça altında, muhtemelen kapatmayı başardık. Yılsonu muhtemelen 24,5 milyar TL açık ile yılı kapatabiliriz, bunun da milli gelire oranı yüzde 1,4. 2017 yılında Türkiye ilk defa nominal bazda bütçe fazlası verecek.

GELİR VERGİSİ REFORMU SEÇİM SONRASINDA

Gelir vergisi tasarısını seçim öncesi ele alınmasını çok gerçekçi görmüyorum. Takdir meclisin. 17 Aralık sonrasında Türkiye'nin karşısına birçok sorun çıktı. Bu sorunlar içinde vergi reformu gecikti. Vergiyi tabana yaymamız lazım. Yeni tasarı bunu öngörüyor. Seçim sonrası ilk sıralarda gelir vergisi reformu gündeme gelecek. Sadece şehir rantlarını vergilendireceğiz.

Genel olarak makro istikrar sağlandı, şimdi en önemli sorun düşük verimlilik, rekabet gücü ve katma değerli ürünler.

ÇOCUK YARDIMLARI

Çocuk başına ilave yardımların etkisinin 404 milyon TL olmasını bekliyoruz. Zenginleşmeden yaşlanma riskimiz var. Onun için dinamik nüfus yapısının korunması lazım. Isı ylıtımına 2017 yılına kadar teşvik vereceğiz. Ondan sonra yamayanları vergi politikası ile cezalandıracağız. Her binanın bir enerji verimliliği sertifikası olacak. Bütün reformlara ilişkin mali yük hesaplanmıştır. Türkiye bu reformların maliyetini gerekirse borçlanarak yapar.

#

12 Oca 2015 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.