Bakan Fakıbaba: "Etkin bir Sulama ve Verimlilik İçin Toprağı Suyla, Çiftçiyi Bilgiyle Buluşturacağız"

Tarımsal Sulama Çalıştayı'nda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba kuraklık ve sulamanın önemine değinerek 'Bu

GıdaTarım ve HayvancılıkBakanı AhmetEşrefFakıbaba, Ankara İli Tarımsal Sulama Çalıştayı'na katıldı. Ankara'nın Polatlı ilçesindeki çalıştay çok sayıda çiftçi ve vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Fakıbaba, kuraklık ve sulama faaliyetlerine değinerek, suyun yaşamın vazgeçilmez ve yerine başka bir şeyin gelemeyeceği bir doğal bir kaynak olduğunu ifade ederek, "Susuz bir hayat düşünülemez. Medeniyetler suyun hayat verdiği ovalarda, topraklarda yeşermiş ve su medeniyetlere hayat vermiştir. Ancak suyu ve toprağı yanlış kullanan toplumlar da tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Sulama ile ürün çeşitliliği ve verim artışı sağlandığı gibi, uygun sulama yapılmadığı takdirde çoraklaşma ile, mevcut arazilerin üretim dışı kalması da kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
"Suyun kullanımı konusu bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında"
Son yıllarda görülen küresel ısınmanın da su kaynaklarına doğrudan etkisinin olduğunu dile getiren Bakan Fakıbaba, bunun sonucunda en fazla tarım sektörünün etkilendiğini söyledi. "Zira su kaynaklarının 4'te 3'ü dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tarımsal sulama alanında kullanılmaktadır" diyen Fakıbaba, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Bazı yıllar tekrar eden kuraklık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan su sıkıntısı, ülkemizin pek çok bölgesinde tarımsal üretimi sınırlayan en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle gerek bakanlığımız ve gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığı sulama yatırımlarına büyük önem vermektedir. Burada hedefimiz etkin bir sulama ve verimlilik için toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmak olacaktır. Su kıtlılığının diğer bir nedeni de tarımda yanlış sulama teknikleridir. Ülkemizde sulanan alanların yüzde 60'ı gibi bir önemli bir alanda kayıplara neden olan vahşi sulama metotlarıdır. Peygamber efendimizin bir hadisini hatırlatmak isterim, 'Akan bir nehrin kenarında olsanız bile suyu israf etmeyiniz' demiştir. Bu nedende suyun kullanımı konu bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Bu kapsamda damlama ve yağmurlama gibi suyu tasarruf eden basınçlı sistemlerin kullanılmasının yaygınlaştırılması bakanlığımız tarafından desteklenmektedir. Bu yöntemi kullanan her çiftçimize yüzde 50'lere varan hibeleri mevcuttur. Havza bazı üretim projesiyle de fazla su tüketen ürünler suyun kıt ve yetersiz olduğu bölgelerde desteklenme kapsamı dışı bırakılmıştır. GAP örneğinden bahsedecek olursak ortalama 20 milyon dönümdür, düşmanlarımızın güneydoğuya saldırmasının nedeni de bu 20 milyon sulanabilir arazinin olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Türkiye tarımda ve hayvancılıkta ilerleyemediği takdirde, ilerlemiş bir ülke olamaz' dedi. Bu bağlamda toprağı suyla buluşturmak zorundayız. Aksi takdirde Türkiye'nin gelişmesi mümkün değildir."
Çalıştayda yer alan bir diğer isim, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise kırsal desteğe belediyenin bütçe kaynaklarıyla devam edeceklerini belirterek, bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

07 Eyl 2017 - 21:39 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.