AK Parti'de referandum teyakkuzu

Partili cumhurbaşkanlığını içeren anayasa değişikliği teklifinde uzlaşma sağlandı. Teklif önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacak. AK Parti yeni

AK Parti ile

MHP

arasında tarihi uzlaşma sağlandı, partili Cumhurbaşkanlığını içeren Anayasa değişiklik teklifi önümüzdeki hafta Meclise gönderilecek. Teklifin sunulmasıyla birlikte, referanduma kadar yapılacaklar halka anlatılacak. Kitapçık ve broşürler hazırlanacak, konferanslar,

TV

yayınları, sosyal medya imkanları kullanılacak.

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği için son sözü söyledi. İki liderin görüşmesinde, son pürüzler de giderildi, kurmaylar gerekli rötuşları yapacak. Anayasa değişiklik teklifi önümüzdeki hafta Meclise gönderilecek.

GENEL KURUL ÖNCESİ VEKİLLERLE BULUŞMA


Önümüzdeki haftaya kadar son rötuşların yapılacağı teklif, Ak Partili milletvekillerinin imzasıyla Meclise sunulacak. En başta da Başbakan Binali Yıldırım'ın imzası olacak. Başbakan Yıldırım, pazartesi günü AK Partili milletvekilleriyle kahvaltıda buluşacak. Bu buluşmada, teklifin detayları ve süreç, milletvekillerine anlatılacak. Yıldırım, süreçte herhangi bir sıkıntıya meydan verilmemesi gerektiğini bir kez daha vurgulayacak.

Teklif son şeklini alınca, bu kez de teklifi halka anlatma süreci başlayacak. Bu kapsamda, hazırlanan kitapçıklar 81 ile gönderilecek. Süreçte herkese görev düşecek, Başbakan Yıldırım başta olmak üzere, bakanlar, milletvekilleri, parti yöneticileri, referandum çalışması yapacak. Konferanslar, TV yayınları, sosyal medya imkanları da kullanılacak.

Sistemin nefesini açmak için

Adan, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, rejim ve özellikle anayasanın “yamalı bohçaya” döndüğünü, sistemin revizyondan geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Adan, “Sigara tiryakisi gibi hukuksuzluk bağımlısı haline gelen parlamenter sistem sağlığına kavuşturulmalı, akciğerleri temizlenmelidir. MHP DEVREYE GİRDİO halde siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve cumhurbaşkanlığı makamı ile iktidarın çözüme sevk edilmesi için zorlayıcı bir demokratik siyasi dalga yaratılmalıdır. MHP bunun için harekete geçmiştir” dedi.Adan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem yargı erki mevcut anayasanın verdiği yetkileri kullanarak üzerine düşeni yapamamaktadır, o halde parlamento devreye girmelidir. MHP, AKP'nin değil sistemin nefesini açmak için devreye girmiştir.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?


Halen Meclis aritmetiğine göre AK Parti'nin 317 milletvekili bulunuyor. Bunlardan 316'sı oy kullanabilecek. MHP'nin de 39 sandalyesi var. 4 milletvekili ve partiden ihraç edilerek bağımsız milletvekili olan eski MHP Gaziantep Miletvekili Ümit Özdağ teklife “Hayır” diyeceğini en başta açıkladı. Anayasa değişiklik teklifleri “gizli” oylamaya tabi tutuluyor. AK Partililer, 350 civarında bir çoğunlukla, teklifin referanduma taşınacağını dile getiriyor. Teklifin Anayasa Komisyonu'nda bu ay, Genel Kurulda ocak ayında değerlendirilmesi bekleniyor. Anayasa gereği, Meclis Genel Kurulu'nda teklifin kabulünden 60 gün sonra referandum yapılıyor. Bu da, ocak sonunda teklif kabul edilir ve 330 üzerinde bir çoğunluğu yakalarsa, Mart sonu veya nisan başında referanduma işaret ediyor.

Teklifte neler var?

AK Parti ile MHP'nin uzlaştığı teklifte şu hususların yer alması bekleniyor:
* Cumhurbaşkanı, 5+5 yıllığına iki dönem için seçilecek
* Başbakanlık olmayacak, Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı olacak
* Bakanlar, Meclis dışından atanacak
* Cumhurbaşkanı, kanun hükmünde kararname yayınlayabilecek ancak Meclis aynı konuda kanun çıkarırsa bu KHK devre dışı kalacak
* Cumhurbaşkanı, Meclis'i fesih yetkisini kullanırsa, kendisi de istifa etmiş olacak ve seçimlere gidilecek
* Cumhurbaşkanı'nın seçim şartlarıyla ilgili büyük değişiklikler yapılmadı. 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, TBMM üyeleri ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanı adayı gösterilebilecek.
* Cumhurbaşkanı'na vekalet görevi, mevcut sistemdeki gibi TBMM Başkanı'nın değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın olacak.
* Bütçeyi, yürütmenin başı olarak Meclis'e, Cumhurbaşkanı sunacak. Ancak bütçe konusunda Meclis'in de veto imkanı olacak. Bu durumda, bir önceki yılın yeniden değerleme oranının dikkate alınması öngörülüyor.
* Üniter yapı korunuyor, tek meclisli sistem olacak
* Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2019 yılında, parlamento seçimleriyle birlikte yapılacak
* Cumhurbaşkanı ve bakanların denetiminde “Yüce Divan” için Mecliste gerekli çoğunluğun sağlanması gerekecek.
* Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisi sürecek.

Yeni Şafak

03 Ara 2016 - 11:57 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.