Çiftçiye Uyarı SMS Atılacak

Meteoroloji çiftçiye önceden SMS atacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TZOB Genel Başkan Şemsi Bayraktar tarımsal meteoroloji alanında işbirliği

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni (TZOB) ziyaret etti. TZOB merkezinde düzenlenen protokol imza törenine Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, eski Ziraat Odası Başkanları Aydın Milletvekili Rıza Posacı ve Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ile Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları da katıldı.

ÇİFTÇİYE SMS ATILACAK

Pakdemirli, törende yaptığı konuşmada, tarımın meteorolojisiz düşünülemeyeceğinin altını çizdi. İmzalanacak protokolün binlerce çiftçiyi yakından ilgilendirdiğini belirten Pakdemirli, “Çiftçilere meteorolojik uyarılara ilişkin SMS göndereceğiz. Can, mal ve ekonomik kayıpları önlüyor olacağız. Meteorolojik verilerle yarınki ürün fiyatlarını tahmin etmek dahi mümkün oluyor. Kaza yapacağınızı bilirseniz frene basarsınız, gazeteciyseniz yarının manşetlerini biliyorsanız en iyi olan sizsiniz, çiftçiyseniz ve meteorolojik verileri biliyorsanız, donla karşılaşacağınızı biliyorsanız gider tedbirinizi alırsınız, ürünü kurtarmaya çalışırsınız. Bu protokolle çiftçinin bir adım daha yanında olacağız. Çiftçimiz, sabah kalktığında bizi yanında görecek, bizden gelen mesajı görecek, buna göre tedbirini alacak. Zaten 5 günlük zirai raporlar da veriyoruz. Protokolle çiftçilere verilecek eğitimlerimiz olacak. Bu kapsamda uygun iklim şartlarında daha çok gelir getiren ürünlerin ekilmesi, gübreleme ve zirai ilaçlamanın bilinçli yapılması, sulamanın zamanında yapılması, meteorolojik verilerin daha etkin kullanılması, kuvvetli meteorolojik hadiselere karşı önceden alınacak tedbirler gibi eğitim zincirimiz olacak. Hava şartlarının bir adım ilerisinde olacağız" dedi. Artık meteorolojik verilerin işlenmesi gerektiğini de bildiren Pakdemirli, yarınki hava durumu yanında, hava şartlarına bağlı olarak rekolte ve fiyat tahminine ilişkin de çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, bakanlığın iyi bir veri toplama sistemi olmasına rağmen Ziraat Odalarıyla birlikte sahadan da veri alabileceklerini belirtti.

GELİP 2 LİRAYI TARSİM'DEN ALACAKSIN

Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) kapsamının genişletilmesine ilişkin talepleri de değerlendiren Pakdemirli, şöyle devam etti: "TARSİM'i çok önemsiyorum, çiftçimizin sigortası. Çiftçimiz, meteorolojik olay karşısında daha az hasat elde ediyorsa, gidecek karşılığında parasını alacak. Tarım sigortalarının kullanım oranı hala az. Bunu artırmamız gerek. Yeni yeni ürünler için de TARSİM'de çalışıyoruz. ABD'de olan gelir garantili emtia sigortası var. Çiftçimize diyebileceğiz ki, 'Malının fiyatı 10 lirayken, 8 liraya satılırsa, 10 lirayı sana garanti ediyorum. Gelip 2 lirayı TARSİM'den alacaksın.' Bu tarz, yurt dışı emtia borsaları üzerinden garanti edilecek, üreticimize gelir garantisi getirecek bir sigorta ürünü üzerinde de çalışıyoruz. Bununla ilgili epey ilerledik. Birkaç ufak testten sonra bunu ürün haline getirebileceğiz diye düşünüyorum."

ÜRETİCİ AFETE MARUZ KALIYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuşmasında, bilim insanlarının, 2030 yılından sonra doğal afetlerde artış olacağı yönünde tespitlerde bulunduklarını söyledi. Bu artışların özellikle Doğu Akdeniz havzasında beklendiğini ifade eden Bayraktar, son yıllarda üreticilerin her türlü afete maruz kaldığını hatırlattı. Meteorolojik olay görülme sıklığında yaşanan artışa dikkat çeken Bayraktar, “1940 ile 2008 yılları arasında, yılda yaklaşık 300 civarında meteorolojik olay meydana gelirken, 2008 yılından günümüze kadar bu olayların sayısı yılda 600-700'ü bulmuş görünüyor. Hatta 2015 yılında 768 meteorolojik olayla karşılaşmış çiftçimiz. Bunun tarımı etkilememesi mümkün değil" dedi.

ÖNEMLİ OLAN ZARARI EN AZA İNDİRMEK

Doğal afetleri önlemenin mümkün olmadığına dikkat çeken Bayraktar, “önemli olan zararı en aza indirmektir" dedi Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarının bu noktada önem kazandığını söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Meteorolojik bilgileri ve tahminleri daha etkin kullanmak suretiyle zararları azaltmak mümkün görünüyor. Bugün imzalayacağımız protokole göre, doğal afetlerin zararını en aza indirmek için Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz meteorolojik tahmin ve uyarıları Birliğimize iletecek biz de bu bilgileri Ziraat Odalarımız marifetiyle 4 milyon 800 bin üyemize ulaştıracağız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte alanda eğitim çalışmaları yapacağız. Meteorolojik uyarıların ne anlama geldiği, nasıl kullanılacağı ve zararların nasıl önleneceği konusunda çiftçilerimizi bilgilendireceğiz. Bu eğitim çalışmalarının da doğal afet zararlarını bir miktar telafi edeceği, önlem alınmasının da mümkün olacağı kanaatindeyim."

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin eğitime verdiği öneme işaret eden, ilgili bakanlıklarla çok sayıda protokol imzalandığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti: “Geçmiş dönemlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarımızla farklı protokoller imzaladık ve çiftçimize çok değerli hizmetlerimiz oldu. Bunlardan en önemlisi de eğitim çalışmalarıdır. 174 bini kadın çiftçi olmak üzere 427 bin çiftçimize eğitim verdik" diye konuştu.

İSTATİSTİKSEL ÇALIŞMA YAPILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği halinde, istatistiksel veri toplamaya yönelik de bir çalışma yapmak istediklerini duyuran Bayraktar, şunları söyledi: “Sahayı an be an yansıtan, kapsamlı veriler ve bu verilerin analizleri etkili politikalar oluşturma konusunda da çok faydalı olacaktır. 765 Ziraat Odamızın desteğiyle sahadan doğru, hızlı veri toplayabiliriz. Bu işbirliği hem tarım politikalarının oluşturulması hem de sorunların tespit edilip çözülmesi noktasında faydalı olacaktır."

MURADIMIZ TÜM ÜRÜNLERİN TARSİM'E GİRMESİ

Parsel bazında uygulanacak verim sigortasının önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti: “Bunun dışındaki bütün risklerin de TARSİM kapsamına girmesini çiftçilerimiz adına hükümetimizden talep ediyoruz. Örneğin tarla ürünlerinde don bu kapsamda değil. Elma, armut ve ayvada pembe tomurcuk dönemi kapsama alındı ama diğer meyve türlerinin tomurcuk dönemi kapsamda değil. Bunu da hükümetimizden talep ediyoruz. İncir ve üzümde yağmur sebebiyle oluşan zararların, TARSİM kapsamına girmesi bizde memnuniyet yaratmıştır, bunun için ayrıca teşekkür ediyoruz. Bütün ürünlerin TARSİM kapsamına girmesi bizler için temel temennimiz muradımızdır." Bayraktar, imza töreni öncesi Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile yaptığı sohbette, doğal afetlerden üst üste zarar gören çiftçilerin borçlarının faizsiz uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep etti.

TARIMDAN HABER

30 Kas 2018 - 07:30 - Tarım

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.