Ayhan Suruç’u meclise taşıdı…

Şanlıurfa HDP Milletvekili İbrahim Ayhan Suruç Sulama kanallarında yaşanan sorunlarla ilgili meclise soru önergesi sundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun yanıtlamasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Türkiye'de sulanabilir 8,5 milyonhektar arazinin yüzde 20'si,

GAP

Bölgesi'nde yer almaktadır. GAP kapsamında 1,8 milyon hektar alanın sulamaya açılması öngörülmüştür. Ancak sulamaya açılan alan bunun %25'i civarındadır.

ŞanlıurfaSuruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında 56 250 hektar alanın sulanması öngörülmektedir. Dönemin başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12.12.2012 tarihinde su verilmeye başlanacağı açıklanmış, hükümet üyeleriniz tarafından defalarca açılışı yapılmış olmasına rağmen yaklaşık olarak 10 000 hektar alan sulanabilmektedir. Geri kalan alanlarda sulamaya ne zaman başlanacağı da muammadır. Sulama yapılabilen alanlarda da, çok sık yaşanan kanallardaki çökme ve patlamalardan kaynaklı olarak sağlıklı sulama yapılamamaktadır. Yaşanan çökme ve patlamalara müdahalenin çok uzun sürmesi ekinleri kuruma aşamasına getirmektedir.

Basında ve kamuoyunda yer alan iddialara göre Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığı, işçiliğe gerekli önemin verilmediği, siyasi baskılardan dolayı gerekli ve yeterli kontrollerin yapılmadığı; sağ sahil şebeke inşaatını yüklenen İlci firması ile sol sahil 1. kısım şebeke inşaatını yüklenen Kutay firmalarının iflası sonucu bu firmalara kayyum atandığı bundan dolayı arızalara müdahalelerde ve kontrollerde problemler yaşandığı, iddia edilmektedir.

Yine Suruç'taki bir çok çiftçimiz hükümetlerininiz yaptığı açıklama ve açılışlara güvenerek kendilerini sulu tarıma göre hazırlayıp, buna göre ekipman ve tohum alımına gitmiş, sulama yapılamayınca mağdur edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında sulanabilen alan kaç hektardır? Proje kapsamında sulanması öngörülen diğer alanların sulanmasına ne zaman başlanacak?

2. Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığı, işçiliğe gerekli önemin verilmediği, siyasi baskılardan dolayı gerekli ve yeterli kontrollerin yapılmadığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz?

3. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde siyasi saiklerle tesislerin tamamlanmadan hizmete açıldığı, bu durumdan kaynaklı arızaların yaşandığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz?

4. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında sık yaşanan çökme ve patlamaların nedenleri nelerdir?

5. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalarda onarımların çok uzun sürelerde yapılmasının nedenleri nelerdir? Bu sürenin uzamasında yüklenici firmalara kayyum atanmasının etkisi nedir?

6. Arızaların uzun sürmesi sonucu topraklarını sulayamayan çiftçilerimizin uğradıkları zarar ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu zarar nekadardır?

7. Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma başlatmayı düşünür müsünüz?

8. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalar sonucu kaç hektar ekili alan su baskınına uğramıştır? Bu su baskını sonucu oluşan zarar nekadardır? Çiftçilerimizin bu zararlarının karşılanması ile ilgili her hangi bir çalışmanız mevcut mudur?

9.Suruç'taki bir çok çiftçi hükümetlerininiz yaptığı açıklama ve açılışlara güvenerek sulu tarıma göre hazırlık yapıp, buna göre ekipman ve tohum alımına gitmiş, sulamayapılamayınca oluşan mağduriyetin giderilmesine dönük herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?

11 May 2016 - 11:12 Şanliurfa/ Suruç- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.