TBMM'de ortalık karıştı

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Anayasa değişikliğinin 2. Turunda kadın Milletvekilleri saç başa kavgaya tutuştu.

Kendini Meclis kürsüsüne kelepçeleyen Nazlıaka'ya müdahale

ANKARA Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken, kendisini Meclis kürsüsünde mikrofona kelepçeledi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Aylin Nazlıaka'nın kendisine söz verilmeden kürsüye geldiğini belirterek, oturuma ara verdi. Nazlıaka'nın kelepçeli eyleminin ardından Meclis'te tartışma yaşandı. Aranın ardından oturumu açan Bahçekapılı, Nazlıaka'nın eyleminin devam etmesi üzerine oturuma tekrar ara verdi.

KADIN VEKİLLER SAÇ SAÇA BAŞ BAŞA KAVGA ETTİ


Ak Partili ve HDP'li kadın milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda konuşma yapılan kürsüye kendisini kelepçeleyen bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka'nın etrafını sardı. Ak Partili kadın milletvekilleri Nazlıaka’nın kelepçesini açmak isteyince, kavga çıktı. Ak Parti ve HDP’li kadın milletvekilleri saç saça, baş başa kavga etti. CHP’li Şafak Pavey kavga sırasında yere düştü. HDP’li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan da göğısüne aldığı yumruk darbesiyle yaralandı. Buldan, Genel Kurul salonuna giren sağlık çalışanı ve partisinin milletvekilleri tarafından dışarı çıkarıldı. Kadın milletvekillerinin kavgasını Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve bazı erkek milletvekilleri ayırmaya çalıştı. Mikrofonun sökülerek kelepçenin açılması ve Aylin Nazlıaka’nın Genel Kurul Salonu'ndan çıkarılmasını Ak Partili milletvekilleri alkışladı. HDP’li Meral Danış Beştaş ise Pervin Buldan’ın Ak Partili Gökçen Enç tarafından darp edildiğini savundu.

'KENDİMİ KÜRSÜYE KELEPÇELEYEREK TOPLUMA MESAJ VERMEK İSTEDİM'


Kavganın ardından Aylin Nazlıaka, parlamentoda basın toplantısı düzenledi. Bileğinin incindiğini belirten Nazlıaka özetle şunları söyledi:

“Bugünkü demokratik hakkımı kullanırken bana destek olan tüm vekillere teşekkür ediyorum. Her birine yürekleri için minnet duygularımı iletiyorum. Revirde olan Pervin Buldan ve Şafak Pavey’e, Gökçen Enç tarafından saçlarının koparıldığını öğrendiğim Burcu Çelik Özkan Hanım'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bugün 8’inci madde oylanacaktı. Oldukça kritik bir maddeydi. Her iki önerge sonrasında konuşma tamamlandıktan sonra kendimi Meclis kürsüsüne kelepçelemek kaydıyla topluma bir mesaj vermek istedim. Bu Meclis'e vurulan kelepçeyi de temsil ediyor. Meclis'in kapısına zincir vurulmuş, biz kendimize zincir vurmuşuz çok mu değerli."

NAZLIAKA: AKP’NİN KADIN MİLLETVEKİLLERİ TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRADIM


Yaptığı eylemle iki amacının olduğunu söyleyen Nazlıaka, “Birisi eylem hakkımı kullanarak MHP milletvekillerine seslenmekti. Son dönemlerde MHP seçmeni tarafından ciddi telefonlar ve e-postalar ve sosyal medya mesajları alıyorum. Cumhuriyetin altına dinamit koyan yasaya MHP’nin evet demesine gönlümüz razı olmuyor. Sözüm ‘hayır’ değil ‘evet’ diyecek olan vekilleredir. Onun için kürsüden başta Bahçeli olmak üzere tüm MHP’lilere seslendim. Onlara tarihimizi hatırlatmaya çalıştım. Sayın Bahçeli ile göz göze gelerek bunu ifade ettim. İçinde bulunduğumuz süreç kritik bir süreç. Yaptığım, samimi bir eylem, demokratik bir haktı. Sonuna kadar devam ettirmek konusunda kararlıydım. Hem zihinsel, hem bedensel olarak uzun saatler sürebilir diyerek tedbirli davrandım. AKP’nin kadın vekilleri tarafından saldırıya uğradım. Kollarım arkadan tutuldu ve çekiştirdiler. İlknur İnceöz’ün getirmiş olduğu tornavida ile kelepçeyi açmayı denemesi, sonra mikrofonları bir arada tutan bağlantıları sökmesiyle bileklerim serbest kalmış oldu. Amaç hasıl olmuştur. Hep birlikte cumhuriyet ve Meclis'e kelepçe vuracak olan bu yasaya hayır demeliyiz."

CHP'Lİ ÖZKAN, 'ADALET İSTİYORUM' DİYE SIRAYI YUMRUKLADI


CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 2'nci oturumunda söz alarak, yaşanan olayları kınadığını söyledi. Bu sırada Ak Partili Özcan Ulupınar, bağırarak karşı koyunca ikinci gerilim yaşandı. CHP'li vekiller ile Ak Partili Özcan Ulupınar birbirlerinin üzerine yürüdü. Bu sırada yaşananlara tepki gösteren CHP'li Tuncay Özkan, 'Adalet istiyorum" diye bağırarak oturduğu sırayı yumrukladı. AK Parti ve CHP milletvekilleri girerken, birleşime ara verildi.

HDP'Lİ KADIN VEKİLDEN AÇIKLAMA


HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP’li kadın milletvekilleri TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Filiz Kerestecioğlu, Aylin Nazlıaka’nın kendisi kürsüye kelepçeleyerek demokratik hakkını kullandığını belirterek, yaşanan kavgada AK Partili Gökçen Enç’in Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’ın göğsüne tekme attığını ileri sürdü. Kerestecioğlu şöyle konuştu:

"Bu asla kabul etmeyeceğimiz hiçbir şekilde ufak bir özürle geçiştirilemeyecek olan bir olaydır. Bir kadından bunun gelmesi çok daha vahim bir şeydir. Ne olursa olsun orada şiddete uğrayan kişi hangi partiden olursa olsun Meclis Başkanvekili Pervin Buldan değil Ayşeur Bahçekapılı olabilirdi. Burada şiddete karşı tepkimizi göstermek için kadınlarla dayanışırız. Pervin Buldan’ın tansiyonu yüksek seyrediyor. Hastaneye kaldırıldı. Burcu Çelik de yüzüne tırmık aldı ve darp edildi o da. Şafak Pavey’in yere düşmesi kendisi sakat olan bir vekilimizdir ve bu asla kabul edilemez bir şeydir. O yerden kaldırılmaya çalışılırken o anda bütün darp ve müdahaleler başladı. Melike Basmacı’nın kolu incinmiş. Meclisin uzun süredir geldiği nokta budur. Daha öncesinde erkek vekiller tarafından yaşatılan ve sürekli söylemlerle dayatılan şiddet, bir kadın vekil tarafından yaşatılmıştır. Meclis BAşkanvekilimize yönelik bu davranışlar bu denli onun tramva yaşamasına neden olabilecek bir şiddet asla kabul ettiğimiz bir şey değildir. Bu Meclis’te şiddet yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Bu tavrı böyle sükûnetle geçiştirmelerine ve özürle geçiştirmelerine izin vermeyeceğiz. Ayrıca ‘Bunlara vurdum elim kirlendi’ diyebilen bir kadın vekille karşı karşıyayız. Köpek giremez dövizinden sonra şimdi de kadın giremez dövizini açacak.”

ADALET İSTİYORUZA YANIT


Bu arada Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP’li milletvekillerinin ‘adalet’ diyerek masaya vurmasına karşın cep telefonundaki fotoğrafları göstererek “Adalet orada da, burada” dedi.

20 Oca 2017 - 00:11 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.