Osman Baydemir'in Dokunulmazlığının Kaldırılması İçin Fezleke Hazırlandı

Belediye başkanlığı döneminde derneğe tahsis ettiği kültür merkezi protokolündeki 'Uyuşmazlıklar için ceme gidilir' maddesi laikliğe aykırı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, HDP Şanlıurfa Milletvekili ve Parti SözcüsüOsman Baydemirhakkında "Görevini kötüye kullanmak" suçundan hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Baydemir'in Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yaptığı dönemde, Pir Sultan Abdal Derneği'ne 10 yıl boyunca bedelsiz tahsis ettiği kültür merkeziyle ilgili protokolde "Uyuşmazlıklar Alevi inancının gereği olarak Cem'e gidilerek diyalogla çözülecektir" maddesinin laikliğe aykırı olduğu belirtildi.

Habertürk Haber Merkezi'nden Mehmet Kayahan'ın katardığı bilgilere göre, fezlekede Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 Şubat 2012 sayılı kararında, Merkez Kayapınar ilçesindeik kültür evinin 10 yıllığına bedelsiz olarak Pir Sultan Abdal Derneği'ne tahsis edilmesi ilgili imzalanan protokolün 8. maddesinin Anayasa'nın 2. Maddesi'ne aykırı olduğu ile ilgili inceleme başlatıldığı belirtildi. Cumhuriyet Başsavcılığı'nda başlatılan soruşturma kapsamında, Büyükşehir Belediye Belediyesi adına Osman Baydemir ile Pir Sultan Abdal Derneği arasında imzalanan 9 maddelik protokolün 8. maddesinde "Bu protokolün uygulanması sırasında ortaya çıkacak uyuşmazlıklar öncelikle taraflarca Alevi inancının gereği olarak Cem'e gidilerek diyalogla çözülecektir. Diyalogla bir sonuca varılmaması halinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce verilen karar geçerli olacaktır. Taraflar bu karara uymayı taahhüt ederler" şeklinde düzenlendiği belirtildi.

"DİN KAMU HİZMETİ OLARAK KABUL EDİLEMEZ"


Ceme gidilmesi hükmünün laik devlet anlayışı ve dolayısıyla Anayasanın 2. maddesinde ifade edilen "Devlet Nitelikleri" ilkeleri ile bağdaşmadığı belirtilen fezlekede şöyle denildi:

"Laik devlet sisteminde din kamu hizmeti olarak kabul edilemez. Kamu gücünü elinde bulunduran kurumlar özellikle yerel yönetim birimleri olan belediyeler sadece bir cemaatin, mezhebin dinsel ihtiyaçlarına yönelik kurallar geliştiremez ve düzenleme yapamaz. Bunun yanı sıra devlet kişilerin dinsel inançlarına uygun davranabilmek, haklarına güvence altına almakla yükümlüdür. Laik devlet sisteminde hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen bir eylem, mevcut anayasal sistemin teokratik bir yapıya dönüştürülmesine yönelik eylemlerdir. Eğer ki devletin ve özelde belediyelerin, çeşitli cemaat, mezhep, din ve benzer kurumlara yönelik hizmetlerinde her biri için ayrı bir kurallar silsilesi geliştirmesi bir hukuk devletinde kabul edilebilir bir durum değil."

Hükmün hukuk devleti ilkeleri ile de bağdaşmadığı vurgulandı. Baydemir'in milletvekili olması nedeniyle suçtan dolayı hakkında soruşturma yürütülebilmesinin TBMM Başkanlığı'nca dokunulmazlığın kaldırılması şartıyla gerçekleşebileceğine dikkat çekildi. Baydemir'in dokunulmazlığının kaldırılması halinde hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacağı belirtildi.

10 Haz 2017 - 18:24 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.