Barzani'ye Bu Evde Ne Söz Verildi?

Irak'ı parçalayıp bölgeyi yeni bir ateşe atacak 'bağımsız Kürdistan” projesinin mimarları Barzani'nin danışmanı Hoşyar Zebari'nin

İsrail'e bağlı Kürdistan planının mimarları, referandumdan birkaç gün önce Kerkük'te buluştu. Hoşyar Zebari'nin evindeki toplantıya katılan isimler oldukça dikkat çekici: ABD'nin karakutusu Peter Galbraith, Fransız elçi Bernard Kouchner ve Irak'ın en ünlü haini Zalmay Halilzad...

İsrail ve ABD destekli Kürdistan korsan devletine giden süreçte nihai adım olan 25 Eylül referandumuna saatler kala Kerkük’te, aralarında Amerikalı ve Avrupalı isimlerin de yer aldığı ‘sır toplantı’ yapıldı. 22 Eylül’deki toplantıya, ABD’nin Irak’taki karakutusu olarak bilinen ve 2005 Irak Anayasası’nın mimarı olan Peter Woodard Galbraith, eski Fransız Dış İşleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte çok KDP’nin önemli isimleri katıldı.

O PROJENİN MİMARLARI

Irak Merkezi Hükümeti tarafından 2016 yılı eylül ayında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Maliye Bakanlığı görevinden alınan KDP’li Hoşyar Zebari’nin Kerkük’teki evinde toplanan karma heyetin içerisinde ‘müstakil Kürdistan’ projesinin şahin isimleri de yer aldı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizai, KDP Politbüro Sözcüsü Fadıl Mirani, Irak Parlamentosu Kürt Kontenjan milletvekili Doktor Roz Nuri Şaviş, IKYB Başkanlık Divanı Başkanı Doktor Fuat Hüseyin ve Irak Parlamentosu tarafından geçtiğimiz hafta görevden alınan Kerkük eski Valisi Necmeddin Kerim sır toplantıya katılan isimler oldu.

AYRILIĞI BÖYLE ÇİZDİ

Kerkük toplantısına katılan batılı isimlerin ‘parçalanmış Irak’, ‘bölünmüş coğrafya’ ve Akdeniz’e açılan ‘terör koridoru’nun en hararetli savunucuları olmaları dikkat çekiyor. ABD’nin Irak’taki karakutusu ‘diplomat’ Peter Galbraith, Irak’ın parçalanması için ilk adım olan ‘140. Madde’yi hazırlayan isim. Galbraith aynı zamanda Irak’ın kuzeyindeki otonom alanın oluşturulması ve ülkedeki tartışmalı bölgeler sorununun üretilme sürecinde aktif görev alanlardan biri. 2005 Irak Anayasası ile ortaya çıkan oldu-bitti harita, Barzani’nin referandum ve özerk devlet planı ile Irak’tan koparmaya çalıştığı alanın tamamını kapsıyor.

‘BÜYÜK DESTEKÇİNİZ ABD’

Irak’ın kuzeyinden başlayan ve Türkiye ile İran ve Suriye’den de toprak gasp edilerek ilan edilecek Kürdistan projesinin en hararetli destekçileri arasında yer alan Galbraith, Barzani’nin Irak’tan ayrılarak müstakil devlet ilan etmesini ‘zorunluluk’ olarak nitelendiriyor. Irak’ta ilan edilecek korsan devletin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Galbraith bu durumu iyi gitmeyen bir evliliğin bitirilmesi şeklinde değerlendiriyor. Galbraith, “Erbil’in en büyük destekçisi ABD’dir. Eğer Bağdat’la beraberliğe devam ederse Kürtler savunmasız kalır” diyor. Galbraith, Barzani’nin ilan edeceği sözde bağımsız Kürdistan’la birlikte Irak’a gerçek demokrasinin geleceği propagandasını da yapıyor.

HABER MERKEZİ

25 Eyl 2017 - 08:07 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.