Bakan Çelik açıkladı

Bakan Çelik: 'Kurban Bayramı için hayvan sayımızda herhangi bir sıkıntı yok”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hem bayram öncesi hem de bayram sonrası için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve Kurban Bayramı için hayvan sayısının fazlasıyla mevcut olduğunu belirterek, "Aksaklığa fırsat vermemek için atılması gereken ne adım varsa onları atıyoruz. Bayramdan sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır." dedi.
Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldığına dikkati çekerek, her yıl olduğu gibi bazı spekülatif söylemlerin bu sene de gündemi işgal etmeye başladığını söyledi.
Kurban sayısının azlığına ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, 2014 ve 2015 yıllarında kurban edilen büyükbaş sayısının ortalama 870-880 bin baş civarında olduğunu, şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvan varlığının tespit edildiğini bildirdi.Çelik, geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan olduğunu ifade ederek, "Hayvan sayılarında herhangi bir sorun söz konusu değil. Kurban Bayramı için yeterli, hatta yeterinden fazla hayvanımız mevcut. Spekülatörler her yıl bunu söylerler ama bayram bittikten sonra da pazarlarda çok ciddi şekilde hayvan kalır. Bunları da Et ve Süt Kurumu olarak almak zorunda kalırız. Bu yıl da büyük ihtimalle böyle olacak. Onun için hem kurban kesecek vatandaşlara, hem pazara kurbanlık hayvanlarını çıkaracaklara sesleniyorum; kesinlikle bu değerlendirmelere kanmayınız." diye konuştu.
Piyasada belirlenecek fiyatlar ile ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmadığını ifade eden Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığının bir hisse için belirlediği rakamın 690 lira olduğunu hatırlattı. Çelik, bunun piyasada oluşacak fiyat anlamında bir kriter olabileceğini, asıl belirleyici şartın ise arz ve talep olacağını söyledi.Çelik, arz ve talep dengesizliği de söz konusu olmadığı için herhangi bir sorun bulunmadığını, piyasanın normal seyrinde işlemesi gerektiğini vurguladı."Hayvancılıkta köklü bir değişime gidiyoruz"
Hayvancılık ile ilgili politikalarında çok köklü bir değişime gitme yönünde çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çeken Çelik, ithalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkıp kendi hayvan varlığını artırmaya ve kendi kendine yetme noktasına gelme konusunda çalışmalarını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çelik, "Önümüzdeki dönem içerisinde Sayın Başbakanımızın katılımı ile bölgelere dönük hayvancılık politikalarımız ile bitkisel üretim politikalarımızı değerlendireceğiz." dedi.
Çelik, köklü bir dönüşüm programı uygulandığının altını çizerek, damızlık çiftliklerinin öne çıktığı yapıda sistemin oturtulması gerektiğini belirtti.Aksi takdirde her yıl artan bir besi hayvan ithalatı ile hayvancılığı geliştirmenin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:"Geçiş sürecindeyiz. Bu geçiş döneminde aynı zamanda damızlık çiftliklerindeki ihtiyacı da karşılamak amacıyla ister istemez hayvan ithalatı söz konusu. Bu noktada vatandaşlarımızın bayram sonrası için de hiçbir endişesi olmasın. Çünkü şu anda yalnız kasaplık kesim için 100 bin hayvan ya limanlara ulaşmış, ya yolda ya da bağlantısı yapılmış durumda. Ayrıca yoğun bir şekilde besilik talepleri var. Onunla ilgili de bağlantılarımız yapılmış durumda. Birinci etapta hemen 100 bin hayvan şu anda limanlara gelmeye başladı. Bunlar besi çiftliklerine dağıtılacak. Hayvancılık politikamızda köklü bir değişikliğe doğru gideceğiz ama mevcut yürüyen sistem içerisinde hiçbir aksaklığa fırsat vermemek için atılması gereken ne adım varsa onları atıyoruz. Hem bayram öncesi hem de bayram için tüm hazırlıklarımız fazlasıyla tamam. Bayramdan sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır."

25 Ağu 2016 - 12:34 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.