Ak Parti Ne İstiyor, CHP'nin Şartı Ne?

TBMM Başkanı Kahraman'ın grup başkanvekilleriyle içtüzük toplantısı sonuçsuz kaldı ancak AK Parti hem uyum düzenlemelerini süratle hayata geçirmek

TBMMBaşkanı İsmail Kahraman’ın bir içtüzük komisyonu oluşturulması girişiminin başarısız olmasının ardından iktidar partisi, içtüzük değişikliği için tüm partilerin katılımıyla bir değişiklik imkânı kalmadığı gerekçesiyle kendi yolundan yürümeye karar verdi.AK Parti, uzlaşma arayışından sonuç çıkmaması nedeniyle kendi içtüzük teklifini hayata geçirmeyi deneyecek.

AK Parti, Anayasa değişikliği doğrultusunda yapılması gereken uyum düzenlemelerinin yanı sıra içtüzükte Meclis çalışmalarını yavaşlatan hükümlerin ayıklanmasıyla ilgili tartışmayı yeniden gündeme taşıyacak. 2001 yılında benzer bir paketin Meclis’teki görüşmeleri sırasında çıkan tartışmalar DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölümüyle sonuçlanınca, paketin görüşmeleri yarım kalmıştı.

AK PARTİ NİYE İSTİYOR?

Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre AK Parti, Meclis’in çalışmalarını düzenleyen içtüzükte, muhalefetin “engelleme ve zaman kazanma” taktikleri için kullandığını belirttiği bazı hakların sınırlandırılmasını istiyor. Bunların başında “grup önerileri” geliyor.

Meclis Genel Kurulu’nun gündemi, TBMM Başkanı başkanlığında grup başkanvekillerinin katıldığı danışma kurulu toplantılarında oybirliğiyle belirleniyor. Son yıllarda yapılan danışma kurulu toplantılarında oybirliği sağlanamıyor. Bu durumda genel kurul gündeminin belirlenmesi için partiler her gün ayrı ayrı grup önerisi getirebiliyor.

4 partinin grup önerisi verdiği bir çalışma gününde saat 15.00’te toplanan genel kurul, günlük yasama mesaisine, bu önerilerin görüşülmesi nedeniyle yaklaşık 5 saat sonra geçebiliyor.

CHP’DEN TV ŞARTI

AK Parti, bu durumun yasama performansını olumsuz etkilediğini, “Yasalar neden gece yarısı çıkıyor?” şeklinde soru ve tepkilere neden olduğunu savunuyor.

Geçen yıllarda partiler arasında oluşturulan içtüzük uzlaşma komisyonlarında grup önerilerinin sınırlandırılması ve parti sözcülerinin konuşma sürelerinin azaltılması konusunda ortak noktaya gelinmiş, ancak CHP’nin, TBMM Genel Kurulu’nun tüm çalışmalarının Meclis TV’den kesintisiz yayınlanması konusundaki ısrarı ve iktidarın buna yanaşmaması üzerine görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Muhalefet partileri, milletvekili çoğunluğuna sahip iktidar partisinin zaten istediği yasayı çıkartabildiğini belirterek, muhalefetin değişiklik önergelerinin dikkate alınabilmesi için yasaları geciktirme haklarını kaybetmek istemiyor.

DESTEK ARAYACAK

AK Parti, içtüzük değişiklik teklifini tek başına genel kuruldan geçirecek çoğunluğa sahip olsa da en azından siyasi destek arayacak. Gerçekleşme ihtimali en yüksek uzlaşma iseMHPile görünüyor. AK Parti, Anayasa değişikliğinde destek veren MHP’den içtüzükte de destek arayacak. Böylece AK Parti ile MHP,CHPve HDP’nin karşısında muhalefetin bazı haklarının sınırlandırılması için açılacak cephenin olası ortakları olacak.

ROLLER DEĞİŞTİ

30 Ocak 2001’de Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölümüyle sonuçlanan kavgalara sahne olan benzer içerikteki içtüzük değişikliğinde iktidar bloku içinde yer alan DSP, ANAP ve MHP, bazı sınırlamalar getirilmesinde ısrar etmiş, o zaman muhalefette olan DYP ile Fazilet Partisi Meclis’in itibar kaybedeceği gerekçesiyle muhalefetin haklarının kısıtlanmasına karşı çıkmıştı.

12 Haz 2017 - 08:57 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.