ABD’de ‘Dostluğu Pekiştiren’ Zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump dün New York'da kritik bir görüşme yaptı. Erdoğan koruma krizi ve ABD'nin PYD'ye silah vermesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump dün New York’da kritik bir görüşme yaptı. Koruma krizi ve ABD’nin PYD’ye silah vermesi tartışmalarının gölgesinde yapılan zirvede her iki başlık başta olmak üzere birçok konu masaya yatırıldı. Erdoğan, iki konuyla da ilgili Türkiye’nin çekincelerini iletip ABD yönetimine sitem etti. İkili Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri de ele aldı. Görüşmenin başında açıklama yapan ABD Başkanı Trump, Erdoğan’ın ABD ile çok iyi bir işbirliği içerisinde olduğunu belirterek, “Çok iyi bir dostluğumuz var. Hiç olmadığı kadar yakın iki ülke ve bunun ikimiz arasındaki kişisel ilişkiyle de ilgisi olduğunu düşünüyorum” dedi. Erdoğan’da ABD Başkanı’nı “değerli dostum Donald” diye nitelendirerek, “gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeleri, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız” dedi.

‘Çok iyi dostuz’

BM zirvesi için 5 gündür ABD’de olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün New York’tan ayrılmadan önce ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. New York’ta Lotte New York Palace Otel’de bir araya gelen ikili görüşmenin başında basına verdi ve kısa açıklama yaptı. İkili hem başbabaşa hem de heyetlerarası görüşme yaptı.
Heyetlerarası görüşmeye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın da katıldı. Görüşmenin başında açıklama yapan ABD Başkanı Trump, Erdoğan’ın ABD ile çok iyi bir işbirliği içerisinde olduğunu belirterek, “Çok iyi bir dostluğumuz var. Hiç olmadığı kadar yakın iki ülke ve bunun ikimiz arasındaki kişisel ilişkiyle de ilgisi olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘Değerli dostum Donald’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “BM Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğum Amerika’da değerli dostum Donald ile bu heyetler arası ve ikili görüşmeyi gerçekleştirmek suretiyle inanıyorum gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeleri, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız. Ben de bu fırsatı yakaladığımız için kendilerine çok çok teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye saati ile 22.15’te başlayan ve yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ana gündem maddelerini Cumhurbaşkanlığı korumalarına açılan dava başta olmak üzere FETÖ ile mücadele ve Fethullah Gülen’in iade edilmesi, ABD’nin PYD’ye silah yardımı, terörle mücadele, Suriye, Irak, Kuzey Irak’taki referandum ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi oluşturdu.

Gülen ve silah sitemi

Erdoğan özellikle Cumhurbaşkanlığı korumalarına açılan davanın yanlışlığı üzerinde durdu. Erdoğan ABD’ye gelmeyen korumalara da dava açılmasının olayın ne denli art niyetli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Tüm belgelerin gönderilmesine rağmen hala Fethullah Gülen ile ilgili dava sürecinin başlamamasını gündeme getiren Erdoğan, Gülen’in iade edilmesini de istedi. ABD’nin PYD’ye silah yardımı yapmasını da eleştiren Erdoğan, bu silahların söylendiği gibi geri alınmasının imkansız olduğu mesajı verdi. Erdoğan geçmişte de böyle sözler verildiğini ancak terör örgütlerinde bu silahların ele geçirildiğini dile getirdi.

Erdoğan görüşmede Arakan’da müslümanlara yönelik yapılanları da gündeme getirerek uluslararası toplumun biran önce harekete geçmesini istedi. Görüşmede ayrıca başta mülteci sıkıntısı olmak üzere Suriye, Irak’taki son gelişmeler ile Kuzey Irak’taki referandum da ele alındı. Erdoğan Kuzey Irak’daki referandum gelişmesinin bölgede yeni gerginlikleri ve huzursuzluğu artıracağı üzerinde durdu. Görüşmede başta ticari olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi de değerlendirildi. Suriye’deki geçiş sürecinin de ele alındığı görüşmede Astana’daki son kararlar değerlendirildi.

DEAŞ ile birlikte mücadele

Terör örgütü DEAŞ ile mücadele için başka bir terör örgütü ile mücadelenin yanlışlığı üzerinde duran Erdoğan ABD ve Türkiye’nin birlikte DEAŞ ile mücadele edebileceğini vurguladı. Erdoğan terör örgütüne silah verilmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı korumalarına silah satılmamasının yanlışlığı üzerinde
durdu.

Referandum mutabakatı

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için işbirliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındı. İki lider, 25 Eylül’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı olduklarını ifade ederek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağını vurguladı

MİLLİYET

22 Eyl 2017 - 07:54 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.