18 Maddelik "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" Kılavuzu

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 'Cumhurbaşkanlığı sistemi'nin her yönüyle anlatıldığı 18 maddelik bilgilendirme kılavuzu

AK PartiGenel Başkanı ve BaşbakanBinali Yıldırım,21 AralıkÇarşambagünü,

TBMM

Anayasa Komisyonunda görüşülmesine başlananAK Partiile

MHP

'nin üzerinde uzlaştığı, "Türkiye CumhuriyetiAnayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" konusunda istişarelerde bulunmak üzere milletvekilleriyle bir araya gelmişti.

Edinilen bilgiye göre, yapılan istişarelerde gündeme gelen konular ışığında, teklifin gerekçeleriyleAK Partiteşkilatına anlatılması amacıylaAK PartiSiyasi ve Hukuki İşler Başkanlığınca, Cumhurbaşkanlığı sisteminin her yönüyle anlatıldığı kılavuz hazırlandı.

HALKA ANLATILMASI İÇİN İLK ADIM ATILDI

Referandum öncesi sahaya inecek milletvekillerine ve teşkilatlara yönelik kılavuzla, Cumhurbaşkanlığı sisteminin en doğru şekilde halka anlatılması için ilk adım atılmış oldu.

SİSTEM 18 MADDEDE ÖZETLENDİ

Başkanlık sistemine neden ihtiyaç duyulduğunun 18 maddede özetlendiği kılavuzda, mevcut sistemin sıkıntıları, yeni sistemin avantajları madde madde anlatılırken, diktatörlük eleştirilerine de cevap verildi.

İLK BÖLÜM: DEĞİŞİKLİĞE NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Kılavuzun ilk bölümünde "Anayasa değişikliğine neden ihtiyaç var?" sorusuna yanıt aranırken, ikinci bölümde değişikliğin neler getirdiği maddeler halinde özetlendi.

AK PartiGenel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı imzasıyla milletvekillerine gönderilen kılavuzla, referandum sürecinde "söylem birliği" sağlanmasının da amaçlandığı öğrenildi.

KILAVUZUN 18 BAŞLIĞI


AK Parti'nin hazırladığı kılavuzda, mevcut sistemin sıkıntıları, yeni sistemin avantajları şu 18 başlık altında anlatılıyor:

"Türkiye'nin Anayasa sorunu",

"Anayasa yapmak, millete ait tekel bir haktır",

"1982 Anayasası sistem karmaşası içeren bir Anayasadır",

"2007 referandumunda millet iradesini ortaya koymuş, oyunu bozmuştur",

"Yürütmeyi iki başlı olmaktan kurtarmak gerekir, gelecekte muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişiklik",

"Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı güçlendiriliyor",

"Ülkemizdecumhurbaşkanlığı seçimlerikrizlerle anılmaktadır",

"367 dayatması ve cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesi",

"2007 Anayasa değişikliğihükümetsistemini başkanlık sistemine yaklaştırmıştır",

"Türkiye'de rejim sorunu yoktur",

"Fiili durum eleştirileri haksız ve dayanaksızdır.CumhurbaşkanıAnayasa'da var olan yetkilerini kullanıyor",

"Bugün uyum var, sistem krizi yok",

"Anayasa'da mümkün olana uygun yürütme modeli belirlemek zorunludur",

"Cumhurbaşkanlığıhükümetsistemi, kuvvetler ayrılığı ilkesine en uygunhükümetsistemidir",

"Diktatörlük eğilimi olmayan birhükümetsistemi",

"Önerilen model,hükümetkurma sorunlarını ortadan kaldırmaktadır",

"Üniter yapımızı koruyarakTürkiye'ye özgü birhükümetsistemi',

"Önerilen sistemde seçimlerin denetleyici üstünlüğü esas alınmıştır."
Anayasa değişikliğine yönelik eleştirilere de cevap verilen kılavuzda, "2007 referandumuhükümetmodelinin, başkanlık modeli yönünde tahkim ettiği, evrilen bu noktadan geriyedönüşolamayacağı, ilerlemenin başkanlık sistemi noktasında olması gerektiği" vurgulandı.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ, YÜRÜTMEYİ İKİ BAŞLI OLMAKTAN ÇIKARMASI

Anayasa değişikliği teklifinin en önemli özelliğinin, yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkarması olduğuna dikkat çekilen kılavuzda, "Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icrai yetkileri nedeniyle gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan başbakan vebakanlar kuruluile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir." denildi.

Kılavuzda, değişiklik teklifine göre, yürütme yetkisinin halkoyu ile seçilen cumhurbaşkanına ait olacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanıbu yetkisini yardımcıları veparlamentodışından atayacağı bakanlar ile kullanacaktır. Yasama yetkisi ise münhasıran Mecliste olacaktır. Cumhurbaşkanının, yasa teklif etme yetkisi olmayacaktır. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun birhükümetsistemi öngörülmektedir. Anayasa değişikliği teklifi ile yargı alanında da önemli değişiklikler yapılmaktadır. Öncelikle yargı bağımsızlığı ilkesine 'tarafsızlığı' şeklinde ekleme yapılarak yargının tarafsızlığına ayrıca vurgu yapılmaktadır."

Kılavuzda, "2007 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının görev ve yetkileriyle, yasama ile yürütme arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlerde bir değişiklik yapılmamış olması, cumhurbaşkanına tanınan yetkiler nedeniyle zaten 'zayıf parlamenter sistem' olarak anılanhükümetsistemimizi 'yarı başkanlık sistemine' çevirmiş, 'başkanlık sistemine' yaklaştırmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

23 Ara 2016 - 13:40 - Siyaset

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.