Siverek'te Pestil ve Pekmez Sezonu Başladı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde üzüm şiresinden elde edilen bulamaçtan pestil pekmez ve kesme yapımına başlandı.

Ekim ayında başlayan bağ bozumu ile birlikte bağlardan toplanan üzüm, geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezilerek şire elde ediliyor.

Yumurta, süt, yoğurt ve un katıldıktan sonra yaklaşık 4 saat kazanlarda kaynatılan üzüm şiresi, bulamaç haline aldıktan sonra susam ilave ediliyor. Mala yardımıyla bezlere serilip güneşte kurutularak bırakılan bulamaç, pestil haline getiriliyor.

Bağ bozumunun zahmetli olduğunu söyleyen Mehmet Bardakçı, "Bağa gidip üzümü topladıktan sonra getirip suyunu çıkardıktan sonra kazanlarda kaynatıyoruz. Bulamaç haline getirdikten sonra bezlere sürüp pestil yapıyoruz. Susamlı ve susamsız olarak kış aylarında tüketiyoruz." dedi.

Şirenin kaynatılıp bulamaç haline getirilmesinin uzun süre gerektirdiğini kaydeden Bardakçı, şunları söyledi: "Şireyi ısıttığımız zaman üzerine çıkan köpüğü topluyoruz ve un kattıktan sonra 3-4 saat karıştırıyoruz. Odun ve çalılarla kısık ateşte yapıyoruz. Kış aylarında tüketmek için cevizli sucuk, pestil, pekmez hazırlıyoruz. Hazırladığımız ürünlerin hepsi doğal olduğu için sağlık açısından da herhangi zararlı bir madde içermiyor. Soğuk havalarda pekmez tükettiğinizde sizi sıcak ve dinç tutar." diye konuştu.

11 Eki 2019 - 09:16 Şanliurfa/ Siverek- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.