Köylülerin Su İsyanı! “Çekip Gideceğiz Artık”

Siverek'in Kalınağaç kırsal mahallesi sakinleri 2 yıldan beridir köylerine su getirilmediğini söyleyerek duruma isyan ettiler.

Köylülerin Su İsyanı! “Çekip Gideceğiz Artık”
arif
Video için play'e tıklayın

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kalınağaç kırsal mahalle sakinleri 2 yıldan beridir mahallelerine su gelmediğini söyleyerek duruma tepki gösterip adeta isyan ettiler. Daha önceden köylerinde su kuyusunun açıldığını ama su şebekesinin bir türlü yapılmadığını söyleyen Kalınağaç Mahallesi eski muhtarı Ahmet Devebakan, konu ile ilgili çalmadık kapı bırakmadığını ama çaldığı kapıların bir bir yüzlerine kapandığını söyledi. Bir türlü yapılması gereken çalışmaların yapılmadığını söyleyen eski muhtar Devebakan, eski dönemlere döndüklerini belirtti.

Köyün 300 nüfuslu bir köy olduğunu da söyleyen Devebakan, susuz kalan ve kimsenin ilgilenmediğin köyde toplamda 25 bin büyük ve küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Girişimlerinin bir türlü sonuç getirmeyen ve sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımla sesini duyurmaya çalışan eski muhtar köy olarak 21. Yüzyılın ortasında 1990’lı yıllara döndüklerini söyledi. Eski dönemlerde olduğu gibi çeşmelerin başlarında at arabaları ile sırayla su aldıklarını söyledi. Köyün tamamen susuz olduğuna da değinen eski muhtar şebekenin en kısa sürede yapılmaması durumunda köylüler olarak köyü terk edeceklerini altını çizdi.

Kalınağaç Mahallesi Eski Muhtarı Ahmet Devebakan son olarak yetkili kişilere seslendi, Şanlıurfa valisi ve Siverek Kaymakamına seslenen Devebakan sorunun çözülmemesi halinde gerekirse Cumhurbaşkanına kadar gideceğini söyledi. bundan dolayı yetkili kurum ve kuruluşları belediyeleri ve ŞUSKİ’yi göreve davet etti.

300 nüfuslu ve 25 bin hayvanlı köy susuz

Kalınağaç Mahallesi Eski Muhtarı Ahmet Devebakan, “Siverek Karaağaç köyü 300 nüfuslu bir köydür. Bu köyün büyükbaş ve küçükbaş olarak 25 bin hayvanı bulunuyor. Şuan bakın böyle sıralı bir şekilde eski usullara göre suyu evlerimize ve hayvanlarımıza taşıyoruz.” dedi.

‘2 yıldan beridir susuz durumdayız’

“Bizim köyde bir kuyu açtılar bugün geliyoruz, yarın geleceğiz suyu köye dağıtacağız diyor ama arayan soran kimse yok.” Diyen köyün eski muhtarı Ahmet Devebakan, “Ben konu ile ilgili Şanlıurfa’ya gittim, sorunu dile getirmek için seçimlerden önce gelecek dediler ama iki yıldan beride bu şekilde su dağıtıyoruz gereken çalışmalar yapılmadı. Bir bakın böyle su dağıtıyoruz, geçen yıldan beridir herkese sıra şeklinde su dağıtımı yapıyorum. Buradan yetkili kişilere sesleniyorum eğer sizin vicdanınız böyle bir şey kabul ediyorsa benimde kabul ediyordur.” Diye konuştu.

‘Ben ne yaptıysam bir türlü çözüm bulamadım’

“Buradan yetkili kişilere sesleniyorum, şuan da perişan durumdayız, ne yaparsanız yapın kuyumuzun suyunu çekin.” Sözlerini kullanan Ahmet Devebakan, “Yoksa aksi takdirde köyü boşaltıp gideceğiz. Köye bu şekilde su dağıtıyoruz, atların üzerindeki mataralara su doldurarak böyle su dağıtımı yapıyoruz eski devirlerde olduğu gibi. Buradan Sayın Valimiz, sayın ilçe kaymakamımız ben muhtar olarak her kapıyı çaldım artık ne yapayım hangi kapıyı çaldıysam kapı kapanıyor. Bende köy muhtarı olarak şunu ifade ediyorum kimse bizimle ilgilenmiyor ne yaptıysam bir türlü çözüm bulamadım, ne yapılırsa yapılsın köyümüzü suya kavuştursun. Açılan su kuyumuz için bugün, yarın su şebekesini çekiyoruz diyorlar ama orta da ne su var ne şebeke arayıp soran kimse yok” ifadelerini kullandı.

‘Bizleri ne arayan var ne soran’

Devebakan son olaraktan, “Buradan yetkili kişilere sesleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki, kaymakamlar, valiler uyumasın köylere gidin köylülerin derdinin dermanı olun. Ama bizleri ne arayan var ne soran var ben gerekirse Cumhurbaşkanına kadar çıkacağım. Artık çekilecek gibi değil eğer gereken su gelmezse 300 nüfuslu köy taşınıp gidecek artık.” Şeklinde konuştu.

30 Ağu 2018 - 16:04 Şanliurfa/ Siverek- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.