Mevlana’nın Güzergahı "Sevgi Yolu" Oluyor

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin Karaman'dan Konya'ya göç ederken kullandığı güzergahı

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin, Karaman’dan Konya’ya göç ederken kullandığı güzergahı "Sevgi Yolu" adı altında düzenleyeceklerini söyledi.

Uğurlu,AAmuhabirine yaptığıaçıklamada,yüzyıllarönceKaraman’ın Mevlanaveailesinekucak açtığınıbelirtti.

Belh’tençıkıpKaraman’a gelen MevlanaveailesininKaramanoğlulları BeyiveKaramanhalkıtarafından coşkuyla karşılandığını ifade edenUğurlu, "Karaman’da Mevlanaveailesiiçin bir tekke yapılmış. Bu tekkede etraflarına ışık saçmışlar. Mevlana,Karaman’dakaldığıdönemdeevlendi.Karaman’dasevincide acıyı da tattı.İlkeşi, ağabeyi, gözünün nuruannesi,ilkçocuğuKaraman’dahayatagözleriniyumdu.Bugünhalabuönemlişahsiyetlerin mezarları,Karaman’da Aktekke Camisi’ndebulunmaktadır"dedi.

OdönemdeKaraman’dan ünü yayılan Mevlana’nın, SelçuklusultanınınısrarlıdavetisonucuailesiyleKonya’yagöçetmeyekararverdiklerinivurgulayanUğurlu, şunlarısöyledi:

"KaramanBelediyesiolarakyenibiruygulamaileMevlana’nınKaraman’danKonyailine göçünühersenecanlandırıyoruz.Biztemsiliolarak uğurluyoruz,Konyailikarşılıyor.Artıkbu uğurlamavekarşılamalarherseneyapılanresmikutlamalariçindeyerinialdı. MevlanaileilgiliyapılanetkinliklervekutlamalarKaraman’danbaşlıyor.Şimdibaşka birprojehazırladık,SevgiYoluProjesi."

ProjekapsamındayaptıklarıaraştırmalardaMevlanaveailesininde içinde bulunduğu kervanın ozamanınşartlarında engüvenligüzergah olarakKaraman, Kılbasan, Dinekköyü, MadenşehriveÇatalhöyükyakınındangeçerek Saraçoğlu köyündenbugünküdergahın bulunduğuyeregeldiklerinianlatanUğurlu, "ProjemiziAvrupaBirliğiBakanlığına sunduk,kabulgördü. BusenebitiremezsekgelecekseneiçindeKaraman’danKonya’ya, Mevlana’nın mübarek ayaklarının bastığıtopraklarüzerindeSevgiYoluinşaedilecek" diyekonuştu.

-Selçuklustilindekonaklamayerleriyapılacak-

Projekapsamında,yolgüzergahında Selçukludönemindekikervansaray prensibi çerçevesindekonaklamayerleriyapılacağınınaltınıçizenUğurlu, "Yolumuztoprakolacak. Buyoluçamurolmasındiye volkanik birdağolanKaradağ’dan elde ettiğimizkumilekaplayacağız.Yolkenarlarındabölgeyehasağaçlarolacak" diyekonuştu.

Yolunyanında bir de bisikletyoluyapılacağınıbelirtenUğurlu, şöyledevametti:

"Yolunmotorluaraçlartarafındankullanılmamasıiçin önlemleralınacak.Her36kilometrede, yani bir kervanın birgündealabileceği mesafedekonaklamatesisleri yapılacak. Bu tesisleryılboyuncayöre halkına dahizmetverecek. Ayrıca 8-10kilometrearalıklarladinlenmetesisleriolacak.Dinlenmetesisleridahapratik, gerektiğindetaşınabilir, bir başkayerekurulabilirşekildedizaynedilecek.Karaman’a Mevlana için gelen Mevlanadostları,annesiveyakınlarınınmezarınıziyaretettiktensonraguruplar halinde buyoldanMevlana’ya gidebilecek."

MevlanaSevgiYolu’nun tamamlanmasıylatemsiliuğurlamatörenlerinidahagörkemli yapacaklarını dile getirenUğurlu,gerçeğiaratmayacakgöçmerasimindeki kervanda develer, binek hayvanları bulunacağınıanlattı.

-Dünyanınen prestijliyollarındanbiriolacak-

Uğurlu, göçekatılacakMevlanadostlarınınSevgiYolu’ndan, Mevlana’nıngöçboyuncayaşadıklarınıyaşayarak, hissederekKonya’ya ulaşacağınadikkatiçekerek, "KonaklamanoktalarındaMevlanasohbetleriyapılacak.Yolunkısasürededünyanınen prestijliyollarındanbiriolacağıinancındayım.Dünyadakitüm MevlanadostlarınınmutlakaKaraman’da, gözünün nuru validesivediğeryakınlarınınmezarlarınıziyaretetmesigerekir"dedi.

haber7

#

06 May 2013 - 00:00 - Medya

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.