Yanlış Sulama Sisteminden Gelecek Tehlikede

Suruç Ovasına gelen su ile birlikte yanlış sulama sonucu çiftçiler ekinlerini biçmeye başlarken tarlalarda oluşan bataklık alanlar hem çiftçilere hem

SuruçOvasına gelen sulama kanalı ile birlikte birçok köyün tarlaları suya kavuştu. Ama çiftçilerin bilinçsizce sulama yapmaları ve farklı sulama yöntemleri kullanmalarından dolayı tarlalar bataklığa dönüşürken çiftçiler ise ekinlerini kaldıramadığından dolayı durumdan şikâyetçi. Geçtiğimiz günlerde yine 2. Ürün mısır hasadına başlayan Suruç ovasında tarlalardaki biçerdöver ve traktörler bataklığa batıyorlardı. Ekinlerini bir türlü kaldıramayan çiftçiler ise suçu yetkili kişilere atsa da söz konusu durum çiftçilerin bilinçsiz sulamasından kaynaklandığı öğrenildi.

Yaşanan durumla ilgili yetkili kişilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda yaptığımız haberde oluşan durumun çiftçilerden kaynaklandığı ve normal şartlarda salma sulamanın yapılması yasak olduğu Suruç ovasında vatandaşların yasaklara uymamasından dolayı tarlaların o hale geldiğini söyleyen yetkili kişiler, bu konuda devletin çok ciddi yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtti.

Devlet Su İşleri kanalı yaparken yağmurlama ve damlama sulama sistemine göre yaptığını söyleyen yetkililer, ama vatandaşların bu tür sulama sistemlerini kullanmayıp direk salma sulama ile ürünleri suladığında tarlaların bataklığa döndüğünü söyledi. Bu anlamda devletin yağmurlama ve damlama sistemlerine hibe bile verdiğini ama vatandaşların yanaşmadığını söyledi.

Vatandaşlar yanlış sulama yapıyorlar

“Bunun sebebi ise salma sulama yaptılar, Suruç’taki sistem kapalı sistemdir.” Diyen yetkililer, “Herkesin damlama veya yağmurlama sulama sistemi yapması lazımdır. Çiftçilerde bu sistemleri kullanmadı herkes tarlasına saldı boruları, salma sulama yaptı öyle olunca her yerde patlak verdi. Bunların yaptığı sulama sisteminde öyle bir şey yok bu sefer ne oldu devlet halktı drenaj kanallarını yapmaya başladı. Devlette bu konuda çiftçileri de zorluyorlar. Damlama sulama veya yağmurlama alın yazık günah bu yapılana tesis çok güzel çok mükemmel bir tesistir.” dedi.

‘Devlet salma sulama yapana su vermemesi gerekiyor’

“Devlet bu yağmurlama ve damlama sulama sisteminde herkesi bilinçlendirdi ve bu konuda da herkesi zorluyor ama bir türlü bunun önüne geçemiyor.” Diyen yetkililer, “Bana bakarsanız ben olsam baskıcı olurum, bir yetkili olsam kim damlama ve yağmurlama sistemi ile sulama yapmazsa su vermem ona. Çiftçiler kendi tarlasından ibaret artan fazla suyu başka tarlaları basıyor. Devlet saten bu sistemi kapalı olarak yapmış.” dedi

‘Herkes damlama ve yağmurlama sistemini kullanmalı’

“Yazık günah böyle bir tesis dünyada hiçbir yerde yok.” Sözünü söyleyen Yetkililer, “Onun yüzünden de su yetmiyor ovaya, Suruç’taki insanlara su yetmiyor. En baştaki salma sulama ile suladığı için en sondaki ne su yetmiyor. Aslında herkes damlama veya yağmurlama sistemi ile sulama yaparsa sorun yok herkese su yetecek. Mesela pamukta bu yıl altın yıl, tarımda altın yıl keşke o şeyi değerlendirseler. Deseler ki ya biz bundan para kazandık, devlette bunun yarısını ödüyor diğer yarısını da biz verelim bir an önce bu damla sulamayı yapalım.” Diye konuştu.

‘Çiftçi kendi tarlasını sularken fazla su komşusuna gidiyor buda bataklığı neden oluyor’

“Adam diyor ki benim tarlam yaparım kime ne tamam da senin tarlanın etrafı taştan duvar mı ki.” Diyen yetkililer, “Kendi tarlasını sularken fazla su alttan başka tarlalara gidiyor. Bu sulama sistemlerin bir an önce hayata geçmesi lazımdır. Çiftçimizin başkasına zararı olmasın, su hepimize yeter bu suyu ekonomik kullanmamız lazımdır. Devlet SU İşleri bu alanda yapacağının en güzelini yapmış. Keşke Harran’ında böyle yapabilseler. Ama maliyeti çok yüksek fakat gelmiş şuanda Suruç’ta sıkışmış.” İfadelerini kullandı.

‘Devlet olsam onlardan su parası alırım’

Yetkili kişiler son olarak ise şunları kaydetti, “Devlet eğer dese ki sudan para alıyorum, fiyatları yükselmişim büyükşehirden sonra su fiyatları arttı ya ondan sonra herkes suyun kıymetini bilirler. Birazda çiftçiyi devlet boş bırakıyor, bırak biraz su parası ödesinler o zaman suyun kıymetini bilirler. Bu konuda bakanlığın hibeleri gündeme getirmeleri gerekli diyecek ki yapması gereken sulama sistemi ile sulama yapılmadığı takdirde sizlere su vermem.” Şeklinde konuştu.

Haber: Mehmet Kaması

13 Ara 2017 - 09:53 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.