Vatandaş Mağdur, Sağlık Çalışanları İşsiz

Şanlıurfa'da hizmet veren ve daha sonra SGK sözleşmeleri iptal edilen özel hastanelerin kapatılması ile Şanlıurfa'daki sağlık hizmeti büyük

Şanlıurfa’daki sağlık sorunu ve sıkıntıları bitmek bilmiyor. Ne kadar devlet hastaneleri olsa da artan nüfusa Suriyeli mültecilerde eklenince devlet hastaneleri yetersiz kalıyor. Özellikle bir iki yıldır bu sağlık sorunu Şanlıurfa genelindeki bütün vatandaşları etkilemiş durumda. Daha öncesinde açık olan özel hastanelerle birlikte devlet hastaneleri şehrin sağlını sırtlıyordu. Daha sonra bazı gerekçelerle kapatılan özel hastaneler Urfa sağlığına vurulmuş bir neşter gibi geldi. Şanlıurfa’daki yıllık doğum oranları, kendi nüfusu ve Suriyeli mültecileri göz önünde bulundurduğumuzda Urfa’daki sağlık yatırımların yetersiz kaldığını ve tekrardan faaliyete koyulması gereken özel hastanelere engel olunduğu görüldü. Kapatılan özel hastanelerle birlikte şehrin genelinde hizmet veren devlet hastanelere yığılma olunca birçok kez doktor kapılarında kuyruklar oluşuyor, günde ortalama 30 veya 40 hastaya bakması gereken doktorlarda 80 hastaya bakar oldu.

Şuanda Şanlıurfa’daki devlet hastaneleri şehrin yükünü kaldıramıyor, yoğun bakım üniteleri acil servisler ve sağlık personelleri şehrin yükünün çok altında kalırken düzenli ve tam sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar bundan 10 yıl önce olduğu gibi umudunu şehrin dışında farklı illerde bulunan hastanelere bağlıyor.

Özel hastaneler atıl durumda bekliyor

Şanlıurfa’da iki yıla yakındır kaderine terk edilmiş özel hastaneler bir türlü açılmadı gitti. FETÖ’den dolayı kapatılan OSM hastanesinin yerine Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binası olarak hizmet vermeye başlasa da hala Urfa için önemli olan Edessa hastanesi ve Ursu Hastanesi kapalı durumda. SGK ile sözleşmeleri feshedilen bu hastaneler ise tekrardan açılmayı bekliyor. Hastanelerin kapalı olmasından vatandaşlarda şikâyetçi, vatandaşlar hastanelerin kapatılması yerine belli bir para cezasının verilmesi veya devlet tarafından kayyumla yönetilip şehirdeki vatandaşların mağdur edilmemesini istediler. Koskocaman binalar ve içerisinde bulunan milyon TL’lik cihazlar çürümeye terk edildi. Kapatılan özel hastanelerden Ruha Academia Hastanesi tekrardan SGK ile sözleşme yenilerken hala SGK ile bir türlü sözleşme yenileyemeyen Ursu ve Edessa hastaneleri bir an önce gereken izinlerin verilmesi ve tekrardan vatandaşlara hizmet vermek istiyorlar. Özellikle yoğun bakım anlamında Türkiye ortalamasının çok altında olan Şanlıurfa’da şuanda kapalı durumda olan Edessa ve Ursu hastanelerinin hizmet veriyor olsaydı şuanda 120 adet Yoğun Bakım ünitesi daha olmuş olacaktı. Bunların kapalı olmasından dolayı şehir genelinde bulunan yoğun bakım üniteleri hastaların ihtiyaçlarına cevap veremeyecek duruma gelmiş.

Vatandaşlar hastanelerde kuyruk bekler oldu

Türkiye’nin en geç nüfusuna sahip olan ve yaş ortalaması 19 olan Şanlıurfa’da vatandaşlar kapalı olan özel hastanelerden dolayı devlet hastanelerinde doktor kapılarında sabahtan akşama kadar sıra bekler oldu. Vatandaş mağdur olurken doktorlarında iş yükü artar oldu. Gelen sağlık çalışanları artık Şanlıurfa’da durmaz oldu. Bir vatandaş sabah uyanıp hastaneye geldiğinde bir gününü sadece hastaneye ayırmak zorunda kalıyor çünkü yoğunluktan ancak kendisine sıra gelebiliyor. Türkiye’nin sağlık alanındaki rekorların hepsi Şanlıurfa’da mevcut kuyrukta beklemeler, yetersiz yoğun bakım servisleri, sağlık çalışanlarının yetersizliği ve daha nice olumsuz yönlerin hepsi şuanda Şanlıurfa sağlığında bulmak mümkün.

Kapatılan özel hastanelerde çalışanlar mağdur durumda

Kapatılan özel hastanelerde çalışan sağlık çalışanları da hem işsiz hem de mağdur duruma düştüler. Kapatılan hastanelerde çalışan yüzlerce sağlık personeli şuanda işsiz durumda. Türkiye’nin en geç nüfusuna sahip olan ve en fazla işsizliğin olduğu ilde kapatılan hastanelerle işsizlik daha da kötü hal alamaya başladı. Bu hastanelerde çalışan yüzlerce insan işsiz kalırken ailelerine bakmakla yükümlü bu personellerin çoğu yaklaşık 2 yıldır işsiz mağdur bir şekilde bekliyorlar.

Hastanelerin içi yetersiz kalıyor

Şanlıurfa’da Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eyyübiye Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek binası, Balıklıgöl Devlet Hastaneleri yetersiz kalıyor. Özellikle bu hastanelerin içindeki tıp malzemeleri yetersiz kalıyor. Hastaların en büyük şikâyetlerinden bir tanesi olan hastanelerde yetersiz cihazlar yüzünde ve yoğun bakım üniteleri ve yataklı servislerin yetersizi kalmasından dolayı birçok hasta şehir dışına sevk ediliyor. Çok acil gelen hastalar Urfa’daki hastanelerde yer bulamayınca çevre illere sevk ediliyor buda hastanın hayatını tehlikeye atıyor. Son olarak bununla ilgili geçenlerde ŞUSKİ Özel Kalem Müdürü’nün rahatsızlanması üzerine kaldırıldığı Balıklıgöl Devlet Hastanesinde yer olmayınca Elazığ’a sevk edilirken yolda yaşamını kaybetmişti. Bu durum Şanlıurfa’yı yasa boğarken yine yetersiz olan sağlık sorunları gündeme gelmişti. Urfalılar, siyasiler ve yetkili kişilerden bu yaşanan ve hatta insan hayatına mal olan bu sıkıntıların artık giderilmesi gerektiğini insan hayatının her şeyden daha değerli olduğunu dile getirdiler.

Büyük Umutlarla Açılan Tıp Fakültesi beklenenin çok ötesinde

Özellikle Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinin faaliyete girmesi ile birlikte vatandaşlar bir nebze de olsa sağlık problemlerine ilaç olacağını zannetse de aslında tıp fakültesi beklentilerin çok altında kaldı. Sürekli gelen şikâyetlerde hastanede temizlik problemlerinin olduğu, sağlık çalışanı ve doktor eksikliğin yüksek olduğu ve özellikle şehrin neredeyse 25 Kilometre dışında olmasından dolayı Tıp fakültesi beklenenin çok altında kaldı.

Ayda ortalama 150 hasta şehir dışına gidiyor

Özellikle Şanlıurfa il genelinde kayıt altında tutulan rakamlara göre Urfa’da ayda ortalama 150 hasta yetersiz yataklı servis, yetersiz yoğun bakım üniteleri ve yetersiz cihaz ile doktorlardan dolayı şehir dışına sevk ediliyor. Bu sadece kayıt altına alınanalar kendi imkânları ile şehir dışına giden hastalar eklendiğinde bu sayının 250 bulabildiği tahmin ediliyor

.

Tek çözüm olan şehir hastanesi 2023’te faaliyete geçecek

Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte şuanda kendi içinde 500 bine yakın Suriyeli mülteci barındıran Şanlıurfa’da tek çözüm olan şehir hastanesi geçtiğimiz ayda Şanlıurfa’ya gelen ve AK Parti 6. Olağan Kongresine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sağlık alanında en büyük hayali olan şehir hastanesinin Şanlıurfa kısmının 2023 yılında bitirilip faaliyete geçirileceğini söyledi. Şanlıurfa’nın en genç nüfusuna sahip il olma özelliği ve 500 bin Suriyeli ile oldukça yoğun bir nüfusa sahip olan Şanlıurfa’da şehir hastanesinin şuanda faaliyette olması gerekliydi. En büyük sağlık sorunların olduğu ilde özel hastanelerin yanında şehir hastanesinin de faaliyet göstermesi gerekliydi.

Şanlıurfa’daki bu sağlık sorunları ve kapalı olan özel hastanelerle ilgili bir araştırma yapıp rapor çıkaran bir doktorun raporu şu şekilde, “Yaptığım çalışmalarda Şanlıurfa’da özel ve devletin şu an 120 erişkin yoğun bakım ve 400 bebek yoğun bakım var. Toplam 520 adet yapıyor. Türkiye ortalaması 100 bin kişiye 44 yatak düşüyor ve Urfa’da bu rakam 100 bin kişiye 20 yatak düşüyor. Ortalamanın çok altında. Türkiye ortalamasına göre Şanlıurfa’da 1144 yoğun bakım yatağı erişkin ve bebek olması gerek. Türkiye'nin bu ortalaması bile yetersiz iken Urfa’da yatak çok çok yetersiz demek oluyor. Ortalama şehir dışına 150 civarında hasta 112 ile bir ayda sevk yapılıyor. Kendi imkânı ve özel ambulansla gidenler hariç. Sevklerde yolda hastalar ölüyor. Hasta sağlığı için tehlikelidir. Hastalar yoğun bakım olmadığı için tedavileri tamamlanmadan ya taburcu ediliyor. Yâda normal servislerde tutuluyor. Hasta sağlığı açısında tehlikeli bir durum. Bu iki kapalı özel hastane (Edessa ve Ursu hastaneleri)toplam yoğun bakım 102 civarında.” Dedi.

Haber: Mehmet Kaması

29 Mar 2018 - 08:25 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.