Urfalılar, ‘Doları Satarız Ama Vatanımızı Satmayız’

Son günlerde rekor üzerine rekor kıran dolar ve Euro kuru ile ilgili konuşan Şanlıurfa Halkı bu süreçte vatana ve millete sahip çıkılması gerektiğini

Urfalılar, ‘Doları Satarız Ama Vatanımızı Satmayız’
çağrı
Video için play'e tıklayın

Her geçen gün kendi rekorunu kırmaya devam eden dolarla ilgili Urfanatik Gazetesi olarak esnafa ve vatandaşlara bu artışın etkileriyle ilgili düşüncelerini sorduk. Her geçen gün artan döviz kurları sebebiyle gizli bir devalüasyon yapıldığını da dile getiren vatandaş ve esnaf, doların yükselişinin sürmesi durumunda ülke olarak ciddi bir ekonomik krizin eşiğine gelineceğini ifade etti. Yetkililerden buna karşılık olarak önlem alınması yönünde talepte bulunan Urfalılar, bu konuda bütün millet olarak birlik ve beraberlik içinde artan bu dolar ve döviz kuruna karşı mücadele etmeleri gerektiğini kimi esnaf ise bu yükselişlerin batılı ülkelerin oyun olduğunu ve bu tür oyunlar asla ülke olarak boyun eğmeyeceklerini söyledi. Vatandaşlardan Mehmet Şeyhanlı ise, dolara karşı olarak bütün herkesin elini taşın altına koymasını ve doları satıp ülkemizi satmamamız gerektiğini söyledi.

Yaptığımız röportajlarda ve aldığımız görüşlerde ise bazı vatandaşlar durumun Ortadoğu’da yaşanan olaylara bağladı. Özellikle ABD’nin dünyaya yön verme şekli ve yeni yönetim sistemimizin onlar için sorun teşkil etmesine bağlayan Abdulkadir Akçaba, bundan sonra komşu ülkelerle iyi geçinmemiz gerektiğini, onlarla yaptığımız alışverişlerde kendi para birimimizi kullanmamız gerektiğini söyledi.

“Doların Yükselmesi Bir Oyundur”

Doların yükselmesi esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen esnaf Abdulkadir Akçaba, “Şanlıurfa’da oto galericiler sitesinde esnafım, Dolar zaten almış başını gitmiş bu yüzden esnafın durumu pek içler açısı değil ama şu bir gerçektir ki yılardan beri batının Türkiye üzerinde oynadığı bir oyun vardır. Devletimizin hükümetimizin Amerika Birleşik devletinin oynadığı oyun, Çin’in oynadığı oyunlar İran’ın Ortadoğu’daki huzursuzluğu, Türkiye olarak biz ne yapabiliriz, bunun önüne nasıl geçebiliriz, bu çok önemli bence ABD dolarına yükleneceğimize, kendi Türk paramızla ticarete dönelim ondan sonra Türk paramızla alışverişimizi yapmamız lazım, doların yükselişi daha da artacaktır öyle de görünüyor. Biz esnafa olarak şuanda gerçek manada arabalarımızı satamıyoruz. Vatandaşlar parasını dolara altına bağlamış durumdadır. Allah bunu iyi eder inşallah. Hükümetten bir ricamız var; bir an önce merkez bankasının faiz oranlarının düşürmesi ve ondan sonra doların önüne geçilmesi yoksa esnaf olarak bizde artık vergilerimizi ödemez duruma geldik gerçekten zor durumdayız. Doların altı lira civarına ulaşması da feci bir durumdur” dedi.

“Bizi Kurtaran Türk Parasıdır”

Doların yükselişini Ortadoğu’daki gelişmelerden kaynaklandığını söyleyen Akçaba, “ABD’nin dünyaya yön verem şeklidir. Türkiye’yi çökermeye çalışıyorlar, Türkiye olarak yani hükümet olarak Ortadoğu ve komşularımızla iyi geçmemiz gerekir ve alışverişlerimizi kendi Türk paramızla yapmamız gerekir. Doların yükselişi biz esnafı olumsuz etkiledi. Yani biz esnaf olarak iş yapmıyoruz ve millet parayı genellikle dolara bağlamış. Sonuç olarak kazanç ele de ediyor. Biz esnaf olarak şuan gerçek manada sıkıntı çekiyoruz. Ülkesini seven doları almaz, ülkesini sevmeyende dolar alır bir an önce ekonomi çöksün bizde rahat edelim, biz esnaf olarak kendi paramızı kullanıyoruz, dolar veya Euro bağlamadık” diyerek konuşmasını bitirdi.

“Ülkesi Olmayan İnsanın Doları Olsa Ona Ne Olacak”

Yılardır zaten ekonomisi dolarla dönen bir ülke olduğumuz için doların yükselmesi doğal olarak ekonomimize zarar verdiğini ifade eden Mehmet Şeyhanlı, “Tabi ki doların yükselmesi ülke olarak ticaret olarak ülkemize ve halkımıza ciddi bir manada ekonomik olarak zarar vermekte. Bunun için ülkeler arası özelikle İslam ülkelerin kendi arasında artık kendi parasıyla ticaret yapması gerektiğini düşünüyorum. ABD güçlü bir İslam devleti istemediği için bu tür oyunları oynuyor. İslam coğrafyasında tek ayakta kalan ülke sadece Türkiye Cumhuriyettir. Bu genel olarak İslam ülkelerinin üzerinde oynan bir oyundur, İslam coğrafyasında ayakta kalan tek kale Türkiye için diz çöktürmek olacak buna da kesinlikle diz çökmeyecek Türkiye halkı çok güçlü bir halk 80 milyonu ile bu işinde üstesinde gelecektir. Birde şunu demek istiyorum; yanı başımızda Suriye’yi görüyoruz, Irak’ı görüyoruz onun için maddiyattan çok ülkemizi düşünmeliyiz dolara para bağlayanları da anlamakta güçlük çekiyorum. Ülkesi olmayan insanın doları olsa ona ne fayda olacak bunu anlamakta güçlük çekiyorum” dedi

“Türk Parası İle Ticaret Yapalım”

Genel olarak doların yükselmesiyle bütün ticaret dallarını olumsuz etkilediğine değinen Şeyhanlı,“Dolar yükseliyor herkes dolara bağlı kalıyor araba piyasası ve bütün hepsi dolara bağlı olarak kalıyorlar. Doların yükselmesi biz vatandaş, esnaf, çiftçinin sıkıntıya sokuyor ve ekonomik olarak ister istemez bizi olumsuz etkiledi. Birkaç esnaf arkadaşımız aylar önce milyonlarca ticaret yapan arkadaşlarımız bitti kepenk kapattılar. Ülke olarak hepimiz zarar görüyoruz ve biz paramızı ticaretimizi Türk parası ile ticaret yapalım paramızı dolara bağlamayalım ne kadar zengin olursak olalım bize önce ülke vatan lazım. Doların yükselmesi demek bütün ticaret dallarının çöküşü demek, bütün halkın zarar etmesi demek ama bir seviye de durması gerekir. Buda ülke ekonomisini toparlanmasına fayda sağlar. Ülkemizin böyle bir durumu oldu yatırımları sanki daha çok isabetli yerlerde olmadı sanki bugün açıkta kalmış gibiyiz. İlerde inşallah ekonomimize isabetli işler yapılır” diye konuştu.

“Herkes Elini Taşın Altına Koysun”

Doların yükselmesi Çiftçileri olumsuz etkilediğini söyleyen çiftçi Fevzi Avcı “Doların yükselmesi tabiî ki bizi çiftçileri ve diğer esnaflarımızı etkiledi. Doların yükselmesi ülkemiz için çok büyük bir kayıp ekonomi alanda çok büyük bir kayıp bu kaybın önüne geçmek lazım. Tabi ki bu bir oyundur Türkiye üzerinde oynan bir oyundur. Amerika’nın ve İsrail’in ülkemiz üzerinde oynan oyunudur ve bu şekilde bize diz çöktürmeyi çalışıyorlar. Yani milletimizin vatandaşımızın sağ duyarlı olması lazım cebindeki dolarını Euro’sunu bozdurması lazım ülkesinin faydası için gerekenin yapılması lazım her şeyi devletten beklememeliyiz. Herkes elini taşın altına koysun. Ben bir çiftçi olarak mağdurum her yönden etkileniyorum ama yapacak bir şey yok ama bunu siyasi yol ile çözüleceğine inanıyorum çözülecek olaylardır bunlar. Hep beraber olacağız hep beraber üstesinde geleceğiz” dedi.

“Hükümetimiz İş Başında Güçlü Bir Hükümetimiz Var”

Doların birden yükselmesinin nedeni ABD olduğunu söyleyen Avcı, “Doların yükselişi Amerika’ya bağlı zaten Amerika’da açık açık konuşuyor papamızı bırakın bende size yaptırım uygulamayayım açık şekilde anlatmak istediği budur bence başka neye bağlayabiliriz. Hükümetimiz iş başında güçlü bir hükümetimiz var yani krizi ben hükümete bağlı tutmuyorum yani bu krizler bu tür sıkıntılarda kaynaklanıyor. Doların yükselmesi cebimizi tabi ki etkiliyor, ben arpayı 880 liradan satmışım gübreyi yarın 2000 TL’ye alacağım yani 3 kilo arpa sat 1 kilo gübre al gübrenin de bu şekilde olması dolara bağlı, mazot pahalı gider pahalı ilaç pahalı yani doların yükselmesinde çok etkileniyoruz. Doların yükselişi her zaman zarardır doların faydası şuanda yok doların yükselmesi cep yakıyor. Doların düşmesi lazım bu şekilde olmayacak herkes dolarla çalışıyor dolara bir çözüm bulunmalı herkes elini taşın altına koyması gerekir “ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HABER:

AYHAN KESİCİ

11 Ağu 2018 - 10:42 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.