Urfa’da Bakır Oyma Ustaları

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Balıklıgöl çarşısında yıllardan beri tombak ve bakırcılık sanatı ile uğraşan İsmail Bülbül bakırcılığa

Urfa’da Bakır Oyma Ustaları
Video için play'e tıklayın

Yıllardan beri bakırcılıkla uğraşan İsmail Bülbül Urfa’da bakırcılık ve tombaksanatına yetiştirecek usta olmadığından İstanbul da gidip bu sanatın çeşitli hocalarıyla çeşitli ders alarak tekrar memleketine gelip tombak ve bakırcılık mesleğini devam ettirdiğini belirti.

Mecbur kalıp zorla da olsa işe aldılar

Bülbül, “1985 yılında Şanlıurfa’da doğdum. Babamın işi dolayısıyla Gaziantep’e taşındık ve ilkokulu orada tamamladım. İlkokul birinci sınıfa giderken “bakır oyma sanatı” ile tanıştım. Bu sanatı öğrenmek istediğimi ustalara söyledim. Beni işe almalarını talep ettim. Fakat çok küçük olduğum için kabul görmedim. Hergün okul çıkışı gidip beni işe alın dedimse de almadılar. Son çare sırf işe alınmak için atölyenin camını kırdım. Baktılar olacak gibi değil mecbur kalıp zorla da olsa işe aldılar. Çıraklığım ve okul hayatım ilkokul dördüncü sınıfa kadar Gaziantep’te geçti. Daha sonra memleketime döndüm ve atölye açtım. Boza boza değişik işler çıkarmaya gayret ettim ama birçoğu yarım kaldı. Çünkü başımda iyi bir usta yoktu. Çalışmaya devam ettim. Pes etmenin Müslümanlıkla bağdaşmayacağına inanıyorum. O şartlarda bir nebze de olsa “kalfalık” diyebileceğimiz konuma geldiğimi söyleyebilirim. İlerleyen dönemlerde Osmanlı tombak sanatını keşfettim. Osmanlıdaki saray işçiliğini görünce sırf bu işi öğrenmek için İstanbul’a geldim. Yaklaşık yüz yıldır babadan oğula geçen bir bakırcı dükkânında, Atilla Yanık Usta’nın atölyesinde işe başladım. Burada Osmanlı tombak sanatını ve kalemkârlığını gerçek anlamda öğrenmeye başladım. Sonrasında tamamen Osmanlı usulü çalışmaya başladım. Ben geleneksel sanatlarımızın en cahiliyim. Ömrüm boyunca tek muradım İslâm üzere işler yapmaktı. Benim için hüner, rıza-yı İlahîyi kazanmakladır. Ama ışıksız yol görünmez. Önümüzde bize ışık olacak, kalbi bedeninden büyük zatlar bulmak lazım.”dedi.

Kalemkârlık nedir? Kalemkâr kimdir?

Kalemkâr sıfatını farklı kalem ustaları da tarihte ve günümüzde kullanmıştır. Lâkin her kalemkâr aynı sanat tarzına ve çalışma sistemine mensup değildir. Benim icra ettiğim kalemkârlık metal oyma üzerinedir. Örneğin, sadekârlıkta (kuyumcu ustalığı) olan kalemkâr sadece gümüş ve altın gibi yumuşak malzemeyle çalışır. Her sadekâr da kalem işini bilmez. Sadekâr ve kalemkâr birbirinden ayrılmış, zamanla ayrı sanat haline gelmiştir.

28 Tem 2017 - 08:11 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.