Urfa Turizminin En büyük Problemi Konaklama

2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesinden sonra Urfa turizminde en büyük sorun olarak görülen konaklama sorunun kısa yoldan çözüme kavuşturulması

Urfa Turizminin En büyük Problemi Konaklama
Video için play'e tıklayın

Şanlıurfa’da turizm sezonu hareketlenmeye başladı. Özellikle 2019 yılının Göbeklitepe yılı olarak ilan edilmesi sonrası bütün turizmcilerin ve turistlerin gözü Urfa’ya çevrildi. Kentte bu sevinç ve oluşacak yoğunluk dört gözle beklenilirken, bazı sorun ve sıkıntılar ise turizmcileri kara kara düşündürüyor. Özellikle kente gelecek olan turistlerin konaklama alanında yaşayacağı sıkıntıların önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Turizmci Hacı Birsen, yıldızlı otellerin ve zincir otellerin burada yatırım yapmaya kalkmaları halinde bili otellerin ancak birkaç yılda tamamlanabilir hale getirilebileceğini belirterek, bunun şimdiden en kısa çözüm yolunun tarihi Urfa evlerinin restore edilip butik otel tarzında turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Şanlıurfa’daki uçak seferlerin aratılmasına yönelik konuşan Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, uçak seferlerinin arttırılmasının güzel bir gelişme olduğunu, böylelikle turistlerin daha rahat bir şekilde Urfa’ya gelebileceğini söyledi. Müslüm, tüm bu güzel olayların yanında Şanlıurfa’nın şuanda en büyük probleminin konaklama problemi olduğunu söyleyerek bunların yapılacak otel yatırımlarının faaliyete geçmesine kadar Urfa’daki tarihi evlerin butik otel şeklinde turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

‘2019 yılında Urfa’nın turizmde patlama yılı’

“2019 Göbeklitepe Yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Göbeklitepe yılı ilan edildi. göbeklitepe yılı olarak ilan edilmeseydi bile 2019 yılında Urfa’nın turizmde patlama yılı.” Diyen Turizmci Hacı Birsen, “Çünkü geçmiş yıllarda, Suriye’nin porsiyonundan dolayı turizmin nispeten durma noktasına, Urfa’daki STK’ların, resmi kurumların çabalarından dolayı bu birikim baya olmuştu. Dolayısı ile Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemi bu işe bir ivme kazandırdı.” Dedi.

‘9 yılda Urfa’ya yıldızlı otel konumunda hiçbir yatırım yapılmadı’

“Ama burada çok büyük bir handikap oldu, şöyle ki Urfa turizmin Suriye savaşından dolayı yatırım yapılmayışından dolayı, Urfa’da en son yapılan otel 9 yıl önce yapılan oteldir.” Diyen Hacı Birsen, “Yani Urfa’ya son 9 yılda Urfa’ya yıldızlı otel konumunda hiçbir yatırım yapılmadı. Belediyenin yapmış olduğu bir iki tane otel var ama onlar yeterli değildir. Urfa’nın konuklama sayısına cevap verebilecek bir otelimiz şuanda mevcut değil. Dolayısı ile siyasilerimiz, bunun çalışmasını yapıp ve batıda Ankara’dan, İstanbul gibi şehirlerden Urfa’ya gelebilecek müteşebbisleri, otel zincirlerini Urfa’ya koyacak, yatırım yapacak iş adamlarını desteklemeleri gereklidir. Lobi faaliyetleri ile çok ivedi bir şekilde bu insanlar Urfa’ya getirilmeli ve 2 veya 3 otel yaptırılmalıdır.” Diye konuştu.

‘Tarihi Urfa evlerinin acilen konaklamaya tahsis edilmesi lazım’

“Peki, bunlardan daha evvel yapılması gerekenler de var, Urfa valiliğin yapması gereken çok büyük bir olay var.” İfadesini kullanan Birsen, “Geçmiş dönemde, Belediye ve Şanlıurfa Valiliği tarafından ve Urfalılardan Urfa halkından kamulaştırılan tarihi Urfa evlerinin geçmiş dönemde kim tarafından yapıldı o önemli değil, derneklere, işte kuran kurslarına tahsis edildi. Bunların acil bir şekilde bu derneklerden alınıp Urfa turizmine kazandırılması gerekiyor. Bunlar kazandırılırken Sit alanı olduğundan içerisine bazı konum ve dinlemeler eklendiğinden dolayı pansiyonculuk ve yaltaklandırılmalıdır. Bunlar yapıldığında Şanlıurfa’nın gece konaklanmasına büyük katkı sunmuş olacak.” Şeklinde konuştu.

‘Urfa Büyük bir Kültür ve Turizm hazinesi üzerinde oturuyor’

“Urfa Büyük bir Kültür ve Turizm hazinesi üzerinde oturuyor. Bunlar da siyasiler de bürokratlarda farkında değil, bunun farkında olan tek kişiler, bizim gibi turizme yatırım yapmış müteşebbis ve bunlardan helal para kazanıp çoluk çocuğuna yediren Urfalı turizmci işadamlarıdır. Dünyada deniz kum, her tarafta vardır, ama bunların bitti. Mayıs kongreleri bile artık o taraflarda yapılmıyor. İnsanların neyi eksik şuanda Tarihi Urfa evlerinin, Haleplibahçe mozaiklerinin, Kızılkoyun mağaralarının dünyanın 12 bin yıllık sahibe tek şehri olan Urfa ve Türkiye için büyük bir şanstır. Çünkü turist, Maldiv adalarını görüyor, Miami’yi görüyor. Her yerde deniz kum var ama bir Balıklıgöl, bir Halfeti, bir Harran, Tarihi Urfa evleri bunlar aynı anda dünyanın hiçbir yerinde yoktur. İnanç Turizm var, kültür turizmi var, doğa turizmi var, eko turizmi var. Bunlara şimdi biz turisti nasıl çekeriz, şimdiki uçak sayıların üstüne yurt dışından haftada bir gün de olsa direk, uçuşlarla havayolu uçuşları açılmalıdır. Ankara, İstanbul gibi yerler olmasa olmazımızdır, bunlara da ilave ekstra uçak seferleri açıklımadır. Be bunlar geldiğinde konuklayacak yerlerimiz olmalıdır. Yapım aşaması uzun sürebilir, ama şuadan elimizde halı hazır 160 küsur tane vatandaşlardan, turizme kazandıracağız sloganı ile ulaştırılıp restorasyonu yapılmış hazır halde kısmen derneklere tahsis edilmiş, kısmen de boş olan Urfa Evlerini çok hızlı bir şekilde turizme kazandırmamız lazımdır.” İfadesini kullandı.

“Urfa turizmini yönetmeye talip olmuş Turizm A.Ş’ye biz katkı sunarken, bu fikrîlerimizin gündeme getirilmesi, uygulanması ve 12 bin yıllık kadim şehri insanların ziyarete gelmesi ve bu insanlardan da Urfa esnafının da gelen misafirlere uygun fiyatlı sağlık bilgisi kurallarına uygun hizmet etmesi gerekmektedir.” Dedi.

‘Urfa'ya gelmek için insanlar en çok tercih ettiği ulaşım aracı uçak’

Şanlıurfa’da büyük bir uçak seferi sorunun olduğunu söyleyen Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Mslüm Çoban, “Urfa'ya gelmek için insanlar en çok tercih ettiği ulaşım aracı uçak. Urfa'da uçak sıkıntımız vardı sefer sayılarının az olması hem de var olan uçak seferlerinin ücretleri fazla olması başka bir sıkıntı konusu oldu, hem gezenler için hem de turizm acenteleri için. Son dönemlerde Türkiye hava yollarının açıklanması ile uçak seferleri artı bu da güzel ve olumlu bir gelişme, umut ediyoruz bunun devamı gelmesi. Hata şunu da diyebiliriz 21 Mart'tan sonra Nisan, Mayıs, Eylül, Kasım dönemleri Şanlıurfa'da en yüksek turizm sezonu. Özelikle uçak seferleri yapan diğer firmalarının özelikle bu dönemlere doğru yoğunluk vermesi, sakin geçen aylarımızda da uçak seferlerinin başka yerlere, başka illere kaydırılabilir ama özelikle bu aylarda Şanlıurfa ve çevre ilerimize yoğun bir uçak seferleri olması şehir ve bölgemiz için turizm açısından önemli olacaktır.” Dedi.

‘Uçak seferlerinde artış gözlendi ama konaklama sorunu var’

“Şanlıurfa'da artık turizm sezonu başladı özelikle bahar sezonu dediğimiz turizm sezonu başladı.” Diyen Müslüm Çoban, “Urfa'da 2019 yılı Göbeklitepe yılı seçilmesi ile birlikte büyük bir istek var çok acente buraya turlar düzenleniyor ve Şanlıurfa'ya gelmek isteyen turistlerimiz var. Uçak seferlerinde bir artış gözlendi ama otel sorunumuz var, özelikle yatak kapasitesi az ama bu yakın zamanda otel inşaatını yapılması ve bitmesi uzun bir süre olacağından dolayı pansuman niteliğinde olabilecek bazı çözüm önerileri var; Şanlıurfa'da özelikle 58 meydanı, aşağı çarşı, büyük yol, bıçakçı mahallesi olsun oralarda çok tarihi güzel evlerimiz var, bu evleri turizme kazandırmak için butik oteller yapılabilir pansiyonculuk gelişebilir bu çözüm kısa bir süre içerisinde çözüm bulacaktır. özelikle Suriye olayları İnşallah bir sükunet olursa, istikrar sağlanırsa, Suriye düzelirse şuanda yurtiçinde talep bu sefer yurtdışında Şanlıurfa'ya talep patlaması olacak. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılar özelikle Şanlıurfa'da otelcilik anlamında güzel bir pasta var, Urfa'da güzel bir yatırım yapılacak yerler var Urfa valiliği ve Şanlıurfa büyükşehir belediyesi bu yönde çalışmaları var.” Diye konuştu.

‘Turizm A.Ş ile turizm daha gelişecek’

“Şanlıurfa'ya gelen misafirler Urfa'yı seçerek, severek geliyorlar özellikle Göbeklitepe'den dolayı tabi biz Urfalının da, turizmcilerinde misafirlerimizi, turistlerimizi memnun edecek şekilde göndermemiz için bazı sebepler var; biz turist rehberler olarak turist rehberlerimiz bilgilerini güncelleyip ve gelen misafirleri memnun şekilde ayırmak için elimizden geleni yapıyoruz. gelen turistlerimizi yeme içme, sıra gecesi olsun bu yerlerin temiz ve hijyenik olması artı bir değer olacaktır. güzel yemeklerimiz var güzel yemeklerimizi tanıtmak için temiz ve hijyenik sağlıklı ortamlarda sunulması önemli. Şanlıurfa il kültür turizm müdürlüğü, Şanlıurfa turizm rehberler odası birlikte gelen insanların doğru kişiler tarafından, belgeli kişiler tarafından tanıtımı yapılması yönünden denetimler sürecek. Yakın zamanda Şanlıurfa valiliği, Şanlıurfa büyükşehir belediyesi ve Turizm AŞ ile tarım gıda il müdürlüğü ile birlikte Şanlıurfa'da gıda üzerine denetimler artacak.” Diyerek sözlerine son verdi.

Haber: Mehmet Kaması

20 Mar 2019 - 12:56 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.