Urfa'nın Çiğköftesini  Adıyaman'lılar Kaptı

Türkiye'de çiğköfte sektöründe söz sahibi olan Adıyaman çiğköftenin Adıyaman'a ait olduğunu coğrafi işaret ve marka tescili ile kanıtladı.

Fanatik
Haber albümü için resme tıklayın

Yıllardır Şanlıurfa ile Adıyaman arasında yaşanan 'çiğköfte bizim' tartışmalarına Türk Patent ve Marka Kurumu son noktayı koydu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz günlerde Adıyaman'a yaptığı ziyarette, 'Adıyaman çiğköftesinin tescilleneceği' müjdesini vermişti.

Coğrafi işaret ve marka tescili konusunda 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusu sonuçlandı. Aralık ayı içerisinde çiğköftenin coğrafi işaret ve marka tescili belgesi teslim edilecek.

Türkiye'de çiğköfte sektöründe 70 bin kişi çalışırken sektörün yıllık cirosu 1 milyon TL'yi aştı. Türkiye genelinde sektörün büyük bir kısmını Adıyaman çiğköftesi oluşturuyor. Coğrafi işaret tescili ile birlikte çiğköfte Adıyaman ile özdeşleşti. Belgenin çıkmasından sonra 'Adıyaman çiğköftesi' diye taklit ürünler satılamayacak. Ayrıca Adıyaman çiğköftesi ile ilgili yurt dışı bayilikler verilecek.

Adıyaman Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, 2015 yılında yaptıkları başvurunun sonuçlanmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin önemli sektörlerinden birisi olan çiğköfte ile ilgili biz 2015'te bu coğrafi işarete başvurduk. Bunun yanında Besni üzümü, Gölbaşı peygamber üzümü, Tut ilçesi dutu, Tut ilçesi dut pekmezi için de coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Süreç devam ediyor. Gecen hafta sonu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü, Adıyaman'a gelişinde bu müjdeyi verdi. İşlemlerimizin sonlandırıldığı müjdesini bize verdi. Biz de çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Tabi ki çiğköftenin markalaşması, coğrafi işaretin Adıyaman'a verilmiş olması bizim için önemli bir gelişmedir" dedi.

Uslu, çiğköftenin asıl sahibinin kim olduğunun belgelendiğini aktararak, "Çiğköfteyi bir çok il sahiplenmeye çalışıyor ama Adıyaman çiğköftesinin tadı ve kalitesi bu belgeyi çoktan hak etmiştir. Türkiye'de milyonlarca ciro yapan ve yüzlerce şubesi olan bir markadan bahsediyoruz. Adıyaman bunu hak etmiştir. Adıyaman'ın reklam noktasında zaten bize faydası olacak. Yani gittiğiniz her yerde çiğköfte yediğiniz zaman Adıyaman'ın ismi olacak. Biz isim hakkını almış oluyoruz. Bu da ilin sosyoekonomik gelişmesi açısından son derece yararlı olacak" ifadelerini kullandı.

Çiğköfte ustası Şenol Şimşek ise "Adıyaman bunu hak etti. Çünkü Türkiye'de ve dünyada en iyi ustalar Adıyaman'dan çıkmaktadır. Adıyaman'dan leziz tatlar çıkıyor. Var olan şey resmi bir sıfat kazandı. Adıyaman'ın ismini duyurmak açısından çok güzel reklam olacak" dedi.

Vatandaşlar da Adıyaman çiğköftesinin coğrafi işaret ve marka tescili almasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

14 Kas 2017 - 16:51 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.