TOKİ Özel Sektörü Bitirme Noktasına Getirdi

Şanlıurfa Tüm Emlakçiler Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal Şanlıurfa'da bulunan TOKİ'nin özel sektörü bitirme noktasına getirdiğini ve TOKİ

kadirağa
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa genelinde bulunan inşaatçılar ve gayrimenkulcüler TOKİ’den oldukça şikâyetçiler. TOKİ’nin Şanlıurfa’da bulunan özel firmalara ve gayrimenkullere büyük zarar verdiğini belirten Şanlıurfa Tüm Emlakçiler Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal, bundan dolayı özel sek ötürünün TOKİ ile baş edemediğini belirtti. Tarımdan sonra Şanlıurfa’da en büyük sektör olan inşat sektöründe Urfa genelinde 50 bin kişinin ekmek yediğinin de altını çizen Topal, her geçen gün artan TOKİ inşaatları ile birlikte işin ev sahibi olmaktan daha çok ticarete döküldüğünün belirtti.

‘TOKİ’ler ilk etapta yoğun ilgi gördü’

“Şanlıurfa’mızda konut sıkıntısı had safhada olduğu dönemde en büyük ihtiyaç kısmı TOKİ kısmı karşılayacak diye yapılmaya başlandı.” Sözlerini söyleyen Şanlıurfa Tüm Emlakçiler Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal, “Şimdi onlar yaklaşık şuan 15-20 konuta yaklaşmak üzeredir. Bunlar Şanlıurfa’nın iç piyasalarına zararı olduğu üzere, bunlardan yavaş yavaş vatandaşlarımızda sıkıntı yaşamaktalar. TOKİ’nin en büyük avantajı küçük bir peşinat ile uzun vadeli taksitli ödemelerinden dolayı halkımız çok büyük tercihler yapıyordu. Yaklaşık 15-20 TL ile peşin ödemelerle ayda 300 TL gibi taksitlerle 8-9 yıla vatan uzun vadelerle ev sahibi oluyordu vatandaşlar. İlk etapta vatandaşlar baya talep gösterdi ama son zamanlarda Urfa’da TOKİ’nin yapmış olduğu konutlara bakıyoruz, taksit seçenekleri çok az ve taksit fiyatları da oldukça yüksek bir rakamda bulunuyor.” dedi.

‘Ucuz konut ile TOKİ’de fırsatçılar ortaya çıktı’

“Yani Asgari Ücret ile geçinen birinin iki katı kadar maaşa ulaşmış durumda taksitleri.” Vurgusunu yapan Fatih Topal, “Dolayısı ile vatandaşlarımız bu taksitleri ödeyemiyor, karşılayamıyorlar. İşte geçtiğimiz dönemlerde de bunu aşağı indirgemek için 1+1 ve 2+1 daireler yapılmaya başlandı. Bununla birlikte ucuz konutlar yapmaya başlandı, daha sonra fırsatçılar ortaya çıkmaya başlandı. İşte konutları sırf kar etmek peşinde getirim elde edebilmek için gidip ailesine kendisine kuraya göre değil de öncelik sırasına göre yapıldı bununla birlikte Şanlıurfa’da bir fırsat doğdu. Gidip konutları kendi adına hanımının adına, eşinin dostunun adına yaptırıp, bu konutların hepsini kendi adlarına alarak, kar amacı ile başkalarına satıyorlar. TOKİ’nin bu konuda hiçbir araştırması olmadı hatta geçenlerde bu konuda bazı şikâyetler olunca, bu sefer de yaklaşık 30 kişinin başvurusunu iptal etti ama ama yine de beklediğimiz gibi olmadı. Dediğim gibi vatandaş düşük konut arıyorlarsa, Sivil Toplum Kuruluşlarına veya Bizlere danışarak bunları iyi inceleyip bu fırsatçılara fırsat vermemek adına iyi değerlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

‘TOKİ Urfa ekonomisine zarar veriyor’

“TOKİ’nin bize en büyük sıkıntısı dediğim gibi Şanlıurfa’da tarımdan sonra en büyük sektör inşaat ve gayrimenkul sektörüdür.” Cümlelerini kullanan Topal, “TOKİ her inşaat yaptığı zaman özel sektörü durma noktasına getiriyor. Urfa’da inşaat yapan müteahhitleri çok zor durumda bırakıyor. Burada bura da inşaat sektöründe ekmek yiyen yaklaşık 50 bin vatandaşımız bulunuyor. Buda Urfa’ya zarar vermektedir. Çünkü TOKİ tamamen yabancı müteahhitlerle çalışıyor, buradaki herhangi bir işçi ile çalışmıyor malzemelerini bile dışarıdan getiriyor, bütün ekipmanlarını dışarıdan getiriyor buradaki hiçbir işçi çalışmıyor oralarda. Ondan dolayı buradaki istihdama zarar veriyor ve bide buradaki müteahhitlere diyelim buranın konut ihtiyacı yılda 10 bin taneyse o 10 bin tane konutu kendileri yaptığı için buradaki özel sektördeki müteahhitlerimizi bitirme noktasına getirmiş durumda. TOKİ’nin yaptığı konutların yer tahsili tamamen devlet tarafından yapıldığı için herhangi bir para ödemediği özel sektördeki müteahhitlerin ise devası paralar harcadığı arsalara baktığımızda arada çok fahiş rakamla oluyor bizim müteahhitlerimiz bunlarla baş ediyor, ondan dolayı şuanda can çekişme Noktasına gelmiş durumdayız.” Şeklinde konuştu.

Haber: Mehmet Kaması

17 Eki 2017 - 16:17 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.