Tek İsteğimiz “Dengbej Evi” Olsun

'Müzik Sempozyumu” kapsamında Gümrük Han'da Dengbejlik kültürü ile vatandaşlarla bir araya gelen Dengbejlerin en büyük istekleri kendileri

Tek İsteğimiz “Dengbej Evi” Olsun
Video için play'e tıklayın

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin filizlenen, yöre halkının yaşam biçimini, gelenek, göreneklerini yansıtan ve Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan "Dengbejlik" geleneği, yıllardır bölgelerde etkisini sürdürüyor. "Dengbejlik geleneği, Kürt kültürünün en eski sözlü edebiyatlarından bir tanesi olması ile birlikte yöre halkı söylemek istediği, sevinci, kederi ve yaşam biçimini söylediği türkü ve uzun havalarla dışa aktarıyor. Bu kapsamda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-18 Kasım tarihleri arasında Urfa’da yapılan Müzik Sempozyumu ile Urfalı dengbejlerde tarihi Gümrük Han’da vatandaşlarla bir araya geldi. Türkü ve müziğin başkenti Urfa’da böylesi eski bir tarihe sahip bir müzik kültürünün sergilenmesinden herkes oldukça memnun kalırken Dengbejlik ve Gümrük Han’ı gibi iki köklü tarihi eserin bir araya gelmesi ile vatandaşlar seslendirilen türkülere oldukça ilgi gösterdi.

Tabi bunların yanında Dengbejliğin baş mimarları olan Dengbejlerde Urfa gibi bir şehirde kendileri için yapılmış herhangi bir evin olmayışından şikâyet ettiler. Dengbej İsmail Turgut bize yaptığı açıklamada yetkili kişilere seslenerek Urfa’da dengbejler için bir Dengbej Evi’nin yapılması talebinde bulundu.

‘Urfa’da Dengbej Evi’nin yapılmasını istiyoruz’

Dengbej İsmail Turgut, “Ben 1970 yılından beridir Dengbejlik yapıyorum Ankara’ya birçok kez gittim, biz kendi kültürümüzü kendi geleceğimizi tanıtıyoruz. Dengbejlik bizim kültürümüzdür, Kürtçülüğün simgesidir, çoluk çocuğumuzu da alıştırıyoruz devamlı bu işi yapıyoruz. Ama Bizim isteğimizi Belediye Başkanından ve yetkili kişilerden bir ricamız var bir Dengbej Evi yapsınlar. Bakın Dengbej Evi her yerde de vardır. Bizde istiyoruz ki Dengbejlerin bu kadar yoğunlukta olduğu Şanlıurfa’da da böyle bir evin yapılmasıdır, yetkili kişilerden ricamızdır bizde bir Dengbej Evi istiyoruz. Bide ben şuanda birkaç parça seslendireceğim söyleyeceğim parçalar bundan 150 sene önceki eserlerdir. Kendimizi alıştırıyoruz, çocuklarımızı alıştırıyoruz diyoruz ki oda bize bir eser gibi memlekette kalsın Dengbejlik bir eserdir.” Dedi.

‘Biz bu kültürün geleceğe aktarılmasını istiyoruz’

Dengbej Mahmut Aydoğdu, “Dengbejlik mesela büyüklerimizden çoğu aşk üzerine eskiden büyüklerimiz eskiden şimdikiler gibi telefon yok televizyon yoktu eskiden insanlar çıkıp birbirlerine parça şarkı yapıyorlardı. Âşık olan aşk üzerine, bir olay başına gelen ise olay üzerine yazardı ve söylerdi. Herkesin konusu ve söyleyiş tarzı farklıdır mesela ben Mehemmedi Elevi’yi söylüyorum o tek başına bir olaydı başına gelmeyen kalmayan birisiydi ve onun bu yaşadıkları üzerine bir parça yapmışlar. Şimdi bizleri Büyükşehir Belediyemiz bizleri Müzik Sempozyumuna çağırdı burada Gümrük Han’da burası çok eski bir tarihi yapıdır burada Dengbejlik yapmak ayrı bir anlam ifade ediyor insanlar içinde insanla iç içe olsun. Dengbejliğin gelecek nesillere aktarılabilmesi için yetiştirdiğimiz çocuklar var bizden öğreniyorlar güzel ve mutlu bir şekilde geleceğe aktarılacak.” Diye konuştu.

Haber: Mehmet Kaması

16 Kas 2018 - 16:40 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.