Suriye'de Eşini Kaybetti,Urfa Kendisine Umut Oldu

Suriye iç savaşında eşini kaybettikten sonra çocukları ile Şanlıurfa'ya gelen Savra isminde kadın Girişimciyi Destekleme Projesi kapsamında Şanlıurfa'da

Suriye'de Eşini Kaybetti,Urfa Kendisine Umut Oldu
Video için play'e tıklayın

Suriye iç savaşı ile birlikte ülkelerini terk edip Şanlıurfa’ya gelen ve burada yaşamaya başlayan Suriyeli sayısı her geçen gün artıyor. İç savaşın verdiği azdırıp ve gözyaşı ile topraklarından ayrılan ve burada yeni bir hayat kurmaya çalışan kişiler arasında Savra hanımda bulunuyor. Savra hanım Suriye’de kız kardeşi ve kendisi eşlerini kaybettikten sonra çoluk çocuğunu yanına alarak Şanlıurfa’ya göç ettiler. Suriye’de uzun yıllar terzilik yapan Savra Hanım Şanlıurfa’ya geldiğinde Avaz Derneği ile taşınarak hayatı değişti. AVAZ Derneği & Frauen für den Nahen Osten e.V. işbirliği ile Kadın Girişimciyi Destekleme Programı kapsamında Safra hanıma umut oldu ve Suriye’deyken yaptığı terzilik mesleğini burada da yapmasını sağlayarak ayakları üzerinde durmasını sağladı. Dernek ve ortak paydaşı kendisine aldığı terzi makinası ve kumaşlarla birlikte para kazanmasını sağladı. Çocuklarını, kardeşine ve kardeşinin çocuklarına bakmakla yükümlü olan Safra Hanım makinalar sayesinde elbise üreterek sattığı elbiselerden kazandığı paralarla ailesini geçindiriyor.

‘Erkek olmadığından dolayı burada hayat baya zorlaştı’

Savra Hanım, “Ben daha önce Suriye’de yaşıyordum benim oradayken mesleğim terzilikti. Daha sonra Suriye’de başlayan savaşla birlikte yine orada kaldık, ardından ben çıkan savaşta eşimi kaybettim benim kız kardeşimde var oda eşini aynı yıl savaşta kaybetti. Daha sonra kız kardeşimi de alarak Türkiye’ye Şanlıurfa’ya geldik. Geldiğimde tek başımıza olduğumuz için iş falan yoktu, erkek olmadığı için hayat baya zor geliyordu bize, işte olmadığından dolayı çok zorluklar çektik. Ama ben biraz şanslıydım daha sonra Şanlıurfa’da bir dernek ile tanıştım onlar çalışma konusunda bana destek çıktılar, Suriye’de yaptığım meslek olan terziliği burada yapabilmek şansı tanıdılar bana ve ben şuan böyle çalışarak geçimimi sağlıyorum.” dedi.

‘Kız kardeşim ve çocuklarını ben bakmak zorundayım’

“Ben Şanlıurfa’ya geldiğimde tanıştığım dernek bana meslek gereği terzi makinaları ve bunlarda kullanabileceğim kumaş hediye ettiler.” diyen Savra Hanım, “Bende bu bana alınan kumaşlardan elbise yapmaya başladım. Onların vermiş olduğu destek ile ben yaptığım elbiseleri Bahçelievler de bir Urfalının sahibi olduğu mağazada satışa çıkarıyorum belirlediğim fiyat üzerinde satılan ürünlerin paralarını alıp hem yeni elbiseler için kumaş alıyorum hem de kendimin ve kız kardeşimin geçimini sağlıyorum. Kız kardeşimin çocukları da var onlara da bakmak zorundayım, aldığım paralarla geçimimi sağlıyorum.” diye konuştu.

‘Şanlıurfa’da Türkiye’de çok güvendeyiz’

Urfa’da şuanda kendi ayaklarının üzerinde durabilen ve ailesinin geçiminin sağlamak için hem anne hem baba olan Savra Hanım, “Biz savaştan dolayı Suriye’den geldik Türkiye’ye. Artık orada dayanamıyorduk, her yer savaş alanı kalkıp buraya Şanlıurfa’ya geldik. Çok şükür burada çok güvendeyiz, ben ve ailem buradayız şuan. Kendimizi Urfa’da güvenli hissediyoruz, ben ve ailem artık buradayız, burada yaptığımı işle para kazanıyorum ondan dolayı burada kalacağız.” Şeklinde konuştu.

Suriye’deki İnsanı Krizin durmasını istiyoruz’

Şanlıurfa’da yaptıklaır projelerle Suriyeli mültecilere umut olan Avaz Derneği Koordinatörü Hüseyin Demir, “Bizim kadın girişimciyi destekleme programı kapsamında safra hanımefendiye yardım etmeye çalıştık. Safra hanım 48 yaşında ve bundan 1 yıl önce Türkiye’ye gelmiş, Suriye’de savaşta eşini kaybetmiş, kız kardeşi de eşini kaybetmiş, kız kardeşinin çocukları var hepsi bu evde yaşıyorlar. Geçimlerini de Savra Hanım karşılıyor. Bizde destek olmak amacı ile kendisine sorduk ne yapabilirsin diye oda bize terzilik yapabilirim dedi. Bana bir terzilik makinası alırsanız ben hayatımı devam ettiririm, geçimimi sağlarım dedi. Bizde Savra hanımı alarak çarşıya gittik istediği makinaları, istediği kumaşları aldık, savra hanımın üreteceği elbiseleri satabileceği iş yeri de ayarladık. Savra hanım artık burada aldığımız makinalarla burada elbise üretip ürettiği elbiseleri de çarşı merkezde ayarladığımız işyerine götürüp asıp satıyor. Satıldıkça savra hanıma parası iade ediliyor. Savra hanım daha güçlü bir kadın artık ayaklarını üzerinde durabiliyor ondan dolayı çok mutluyuz, insanı krizin üzerinde 8 sene geçmiş artık insani krizin biraz kalkınmaya dönmesini bekliyoruz. Kalkınma odaklı çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Mültecilerin hepsinin ayaklarının üzerinde durmasını umut ediyor ve bunu destekliyoruz.” Diyerek konuşmasını son verdi.

19 Eki 2018 - 06:39 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.