Şanlıurfalı bestekar son yolculuğuna uğurlandı

Şanlıurfalı bestekar Abdullah Balak son yolculuğuna uğurlandı. Bir süredir tedavi gören Abdullah Balak hastalığına yenik düştü.

Tedavi gördüğü Hastanede vefat eden Şanlıurfalı ünlü bestekar 79 yaşındaki Abdullah Balak Binlerce Şanlıurfalı tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
İbrahim Tatlıses, Nuri Sesigüzel, Mahmut Tuncer, Selahattin Alpay ve Seyfettin Sucu gibi sanatçılara çok sayıda türkü yapan besteci Abdullah Balak, uzun süreden beri yaşlılığa bağlı hastalıklardan dolayı tedavi gördüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu sabah yaşamını yitirdi.
Balak'ın cansız bedenini Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna alınarak Şanlıurfa yeni aile mezarlığına getirildi. Balak'ın cenazesine Mahalli sanatçılar, sevenleri, ailesi, yakınları ve Şanlıurfalılar katıldı.
Balak'ın cenazesi kılınan öğlen namazın ardından Yeni aile mezarlığına defin edildi.
Abdullah Balak’ın biyografisi
3 Şubat 1938 yılında Şanlıurfa'nın Hüseyinpaşa mahallesinde doğdu. Babası Urfa'nın tanınmış eşrafından Osman Vehbi'dir. ilk, orta ve lise öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi matematik öğretmenliğine başladı. 1975 yılında Şanlıurfa Milli Eğitim Müdür Muavinliğine getirildi. 1976 yılında tekrar öğretmenliğe döndü, uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra 1994 yılında Harran Üniversitesi'ne geçti.
Abdullah Balak okuldan önce olduğu gibi okul yıllarında da korolara girerek müzikle iç içe olmuştur. daha sonra Urfa'da kurulan musiki derneğinde ünlü ustalarla birlikte çalışmalar yapmıştır. Öğretmenlik yıllarında okul korolarını kurmuş çoğu zaman bağlamasıyla onlara eşlik etmiştir.
Üniversite yıllarında musiki topluluklarında çalıştı 11 nisan kurtuluş gecelerinde Ankara radyosunda Şanlıurfa Kültür Derneği korolarını yönetti. Şanlıurfa'ya geldikten sonra da müzikle iç içe yaşadı. 1971 yılından başlamak üzere sıra gecesi, Halk oyunları Nezifin ağıtı, türkülerin doğuşu gibi bir çok televizyon ve radyo programlarına icracı ve danışman olarak katıldı. yaptığı çalışmalarla Şanlıurfa’da bir çok müzik gruplarının yetişmesini sağladı.
1969 yılında tenekeci Mahmut Güzelgöz’le ilgili bir jübile gecesi hazırladı. Gece çok ilgi gördü ve beğenildi. 1976 yılında Kültür Bakanlığı Uzmanı Yaşar Doduk tarafından yapılan Şanlıurfa türküleri derleme çalışmalarında kendisinden kaynak kişi olarak yararlanıldı. Bir çok Urfa türküsünün repertuarımıza kazandırılmasında emeği geçti.
Abdullah Balak’ın Eserleri
Felek sen ne feleksen, Dağıdır yar dağıdır., Çağırdım bağ içinde, Öz yurdum Urfa'da garibem, Bülbül, Urfalıdır benim yar, Türkmendim rışvan oldum, Kardaş dala konaram, Seherden uyanasan, Yarımın adı yaşar, Urfanın altı bağlar, Başında yazma var, Fadile, Bülbül, Ceylan Bala ceylan, Eyübün sabrı gelini, Uykumdan seher uyandım, Ah yar elinden, Bülbülün bitmez çilesi, Pencere bizde taka, Urfa nın yolu bağdır, Eminem, Haticem, Cemilem, Baba ben dervişmiyem, Ben sıkmalı al isterim, Endim kuyun dibine

25 Şub 2017 - 15:01 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.