Küçük Neceh Artık Yürüyebilecek

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi( Eyyübiye) Ortopedi ve Travmatoloji doktorları hastalara umut ışığı olmaya devam ediyor.

Halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi nedeniyle önceden yürüyemeyen 4 Yaşında ki Neceh YAHYA isimli hastanın kalçası ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Metin YAPTI ve Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr Suleyman KOR tarafından başarılı bir operasyonla femoral kısaltma ve pemberton osteotomisi yapılarak yerine kondu. Böylece hastanın yürüme umudu oluştu.

Operasyonu gerçekleştiren Dr YAPTI ve KOR Şanlıurfa ilinde çok sık görülen kalça çıkığı, çarpık ayak, serebral palsi, gibi çocukları ilgilendiren hastalıkların yanında yetişkin hastalıklarında tedavisi devletimizin bize sağlamış olduğu her türlü fiziki şart ve tecrübemizle Şanlıurfa da mümkün. hastalarımız artık Şanlıurfa dışında derman aramayacak.Gelişimsel Kalça Çıkığı;Özellikle kız çocuklarda doğuştan görülen, erken dönemde tedavi edilmediği takdirde ciddi sakatlıklara yol açan bir hastalıktır. Hiçbir kırık-çıkık veya kas-sinir hastalığı olmaksızın, kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin başı ile leğen kemiğinin arasındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, erken dönemde teşhis edildiğinde modern tıp sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kalça Çıkığı Anne Karnında Oluşabilir

. Gelişimsel kalça çıkığı riski kız çocuklarında daha fazladır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında ortaya çıkan kalça çıkığının bir diğer nedeni ise genetik faktörlerdir. Ailesinde kalça çıkığı olan çocukların kalça çıkığı olma ihtimali de artmaktadır.

Ayrıca doğuma bağlı olarak beynin oksijensiz kalması (beyin felci) veya sırt omurgasının oluşmasında yaşanan bazı aksaklıklar gibi nörolojik sebeplerin yanı sıra; boyun eğriliği (tortikolis) ve ayak eğrilikleri (PEV) de kalça çıkığı riskini tetikleyen faktörler arasındadır.

Bebek doğduğu zaman yapılan kundaklama da, bebekte kalça çıkığı olmasına neden olabilir. Doğumdan Sonraki İlk 6 Ay Tanı İçin Çok Önemli

Kalça çıkığının tespitinde ve tanısında anne gözlemi büyük önem taşımaktadır. Her anne bebeğinin doktorudur anne nin gözlemleri üzerinden bebeğin tetkik ve tedavisi başlatılmaktadır.0-6 ay arası dönemde yapılan kalça taraması ve uygulanan fizik muayene tanı için gereklidir. Bu muayene sırasında, uzman doktorlar tarafından yapılan bazı özel testler yapılmakta ve kalça ekleminde bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmektedir. Ayrıca ultrason doğru teşhis koymak için son derece etkili bir yöntemdir. 6 ayını doldurmuş bebeklerde teşhiste röntgen kullanılmaktadır. Erken dönemde teşhis koyulamamışsa, çocuk büyüdüğünde, yürürken görülen aksamalar (topallamalar), kalça çıkığının en somut göstergesidir. Erken Teşhiste Ameliyatsız tedavi Edilebiliyor

Gelişimsel kalça çıkığının erken dönemde teşhis edilmesi tedavinin başarısı açısından oldukça etkilidir. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda tespit edilen kalça çıkığı vakalarında ameliyatsız tedavi mümkündür. Bu dönemde bandaj (Pavlik bandajı) ve aparatlar yardımıyla, kalça kemiğinin belli bir pozisyonda durması sağlanmaktadır.

23 May 2017 - 10:56 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.