İzol ‘Hemşerim Olan Herkese Yardımcı Olmak Zorundayım’

Siverek'in Genç Kanaat Önderi Eczacı Hasan İzol ile iç dünyasını konuştuk. İzol 'Aşiretin etnik kökenin bir önemi yok eğer hemşerim ise

İzol ‘Hemşerim Olan Herkese Yardımcı Olmak Zorundayım’
URFALI
Video için play'e tıklayın

Hasan İzol, genç eğitimli bir insan. Üniversiteyi bitirip memleketi Siverek’te eczacılığa, başladı. İzol aşireti içinde kısa sürede sevilip kanaat önderi olarak kabullenmeye başlandı. Kısa bir zaman diliminde kanaat önderliğinin kabulü tüm Siverek ilçesine yayıldı. Yaptığı yardımlarla kimsesizlerin kimi oldu. Yaşlısı, genci, kadını çocuğu herkes Hasan İzol’dan söz etmeye başladı. Onunla tanışmak için insanlar iş yerine geldi. Hasan İzol ismi bir umut oldu. Hiç tanımadığı ömründe ilk kez, insanlar ona sorunlarını getirip çözmesini istedi. Kız kaçırma, kan davası, arazi, genel anlamıyla anlaşmazlıklarda onu hakem olarak gösterdiler. Adil ve adaletli kişiliği sayesinde halk tarafından kelimenin tam anlamıyla bağrına basıldı. Yardımsever kişiliği adil ve adaletli oluşu Hasan İzol’un tüm vatandaşlar tarafından kanaat önderi olarak görülmesi onun sorumluluklarını artırdı.

Hasan İzol bir aşirete mensup olmasına rağmen, yaptığı sohbetlerde, gazetelere verdiği demeçlerde” ben Hasan İzol değilim, ben Hasan Siverek’im benim aşiretim tüm Siverek halkıdır, Siverekliler olarak hepimiz akrabayız, bir davanın çözümünde bu benim akrabamdır, ben bunu kollayayım demedim, Allah’tan korkup adil ve adaletli oldum, Siverek’te bir çocuk üşürse benim yüreğim, donar, biri aç yatarsa ben rahat uyumam Siverek benim evim içinde yaşayanlarda kardeşimdir” diyordu.

Herkes onu acı ve mutlu gününde yanında olmasını istedi. Tüm yoğunluğuna rağmen davet edildiği yere gitti, taziyelerde insanların omzuna dokunarak acılarını paylaştı.

Genç kanaat önderi eczacı Hasan İzol, kimdir kısasa sürede neden bu kadar tanındı, başı ağrıyan sadece ağrı kesici almak için eczanesine gelmedi derdini, acısını paylaşmak için geldi. Mekânına gelen yediden yetmişe herkesin önünde ayağı kalkıp saygıda kusur etmedi, gelen misafir çaysız kahvesiz gitmedi. Bizde Hasan İzol’u yakından tanımak için sorduk o içtenlikle cevapladı.

Hasan İzol kimdir ne yapar?

Hasan İzol 1987 Şanlıurfa Siverek doğumlu ilk ve orta, lise eğitimi tamamladıktan sonra üniversiteyi eczacı bölümünü Romanya da okuttuktan sonra eczacı oldu

um. 2012 yılından belli kendi memleketim de aktif eczacıyım. Hacı Mustafa İzol’un torunuyum, bölge kanaat önderinin Mehmet İzol'un oğluyum. Memleketimizde sağlık sorunlarından daha çok memleketin refahı sağlayabilmek için huzurunu, beraberliğini, kardeşliği zirveye getirmek için bir çaba içerisindeyiz. Amacımız memleketimiz için kardeşliği, barışı, huzuru, refahı sağlamak tabi böyle olmak için halkın içerisinde olmak lazım, halkın her türlü sorununa el uzatmamız gerekiyor.

Siz insanlar tarafından sevilen bir simasınız bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Bu işler olduğu zaman yani halkın gerçekten yürekten bir sevgi olduğu zaman Siverek'i kendinize bir aile olarak benimsediğiniz zaman bunu ister istemez aşıyorsunuz. Ben hep Siverekli kardeşimi Siverekli hemşerimi kendi ailemdeymiş gibi bunu benim için mesela akrabam mı, hangi aşirete, etnik kökenini bir önemi yok eğer hemşerim ise kısacası insansa ben her konu da kendisine destek vermek zorundayım bu bizim insani görevimiz yapmak zorundayız. Ben bu konulara daha yakında ilgi duyuyorum insanlara yardım etmekten mutlu oluyorum, insanların bir derdine derman olduğum zaman huzur buluyorum. Bu yüzdendir içten olduğu için, yürekte olduğu için. İnsanlarda sağ olsunlar insanlar da farkındalar menfaatsiz ve çıkarsız olduğu için sadece insanlara bir nebze olsa da halkımıza derman olabilmek. Halkta bunun bilincinde olduğu için sağ olsunlar onlarda pozitif şekilde yaklaşıyorlar. Bizim memleketimiz zaten feodalizmin hüküm sürdüğü bir memleket olduğu için halkımıza feodalizm aşılandığı için her zaman bir mücadele kanaat liderine, bir barış hareketine ihtiyaç duymuştur.

İnsanlardaki bu sevgiyi daha da üst sıralara çıkarmak için neler yapıyorsunuz veyahut nasıl böyle seviliyorsunuz?

Biz halkın talebi ne olursa olsun eğer bizi futbol maçında mı girmek istiyor, düğün davetinde mi görmek istiyor tabi biz bunları yürekten yapıyoruz bizde istiyoruz mutluluklarına ortak olmayı, sevinçlerini paylaşmayı, acılarına ortak olmayı yürekten istiyoruz. Dediğim gibi biri futbol oynamakta beni arasında görmek isterse bana da gitmek düşer, gitmek beni onurlandırır. Fakat dediğimiz memleket feodalizmin hüküm sürdüğü bir memleket olabilir ama ben şimdiye kadar şunu gördüm yani halk şuana kadar hiçbir kanaat önderi yakından ilgilenmemiş ben bunu Siverek'te gördüm, hep bir mesafe, hep bir liderlik, maraba, çalışan ben bu ilişkilere karşıyım. Çünkü bu memlekette yaşıyorsak bir aşiretin veya bölgenin kanaat önderliğini, liderliğini barışın içerisinde beraber sağlıyorsa konu her ne olursa olsun insanlara yaklaşımına karşıyım. Bunlarla karşılaşıyoruz, diyorlar abi ben seni duyunca inanmadım neden inanmadın diye soruduğum da genci, yaşlısı, tanısam tanımazsam, engellisi, yaşlısı, çocuğu, çoluğu karşılamak zorundayım ben bunu yapmak zorundayım bu benim insani görevim, ben bir aşiretin önderliğini veya bir aşirete mensupsam ben kalkıp bir üstünlük taslamam bu benim yapıma aykırı. Allah bugün hepimizi eşit yaratmış, hepimiz Allah'ın kuluyuz. Dikkat edersek hepimiz namazda saf tutuğumuz zaman hepimiz aynı sıradayız, aynı safta yer alıyoruz. Bugün bir temizlikçi kardeşimiz de, bir şirket sahibi de, bir partinin genel başkanı da aynı safta yer alıyor. Bu demek oluyor ki Allah'ın yanında belki de temizlik işçisi dediğimiz kardeşimiz de Allah'ın yolunda çok değerlidir, çok daha kıymetlidir. Demem o ki insan olarak herkese eşit davranmak zorundayız, herkese sevgi saygımız, yakınlığımız eşit olmalı. Herkesi kendi ailemiz de gerçekten kendi öz yakınımız gibi ayrımcılık sınıflandırmak koymakla hiçbir yere varamayız. Bugün Siverekli kardeşlerimin benim aşiretim de olup olmaması benim için kendisi için önemli değilse bunun nedeni benim ona yürekten yakın davranmam, onu gerçekten kendi kardeşim gibi görmem, ona olan samimiyettim ona olan dürüstlüğüm ve ona olan bağlılığımdandır bundan kaynaklanıyor.

Ben zaten şahsen konuyu ona bağlıyorum, bugün Allah halkımızdan razı olsun, bizim adalete güvenip bize inandığı problemlerini sorunlarını bizimle paylaşıyorlarsa bildikleri bir şey vardır. Çünkü olay olduğu zaman sadece konunun nedenini nasıl olduğunu, kimin haklı olduğunu bulmak beni ilgilendirir. İki insan arasında husumet varsa bize düşen tekrar huzuru sağlamak, barışı sağlamak, kim haksızsa, adaletin örfün, adaletin, törenin, kanunun verdikleri bazı cezalar var onu uygulamak zorundalar. Neticede Siverek hassas bir ilçe, Siverek metropol ilçe, metropol dediğimiz birçok aşiretin ortak yaşadığı bir bölge, bu bölge hassas bir bölge. Siverek'te bazı hatalar hiçbir şekilde telafisi olmayan hatalar var, insanoğlu hata yapar hepimizin yapmış olduğu hatalar var önemli olan o hataları büyütmeden, fazla olaylara sebebiyet vermeden daha büyük sorunlara yol açmadan çözüm bulmak. Siverekli hemşerilerime tavsiyemdir her zaman doğrunun yanında olmak zorundayız, eğer eki biz memleketimizde daha güzel yarınlar sahip olmak istiyorsak, daha güzel birliktelik, beraberlik yaşamak istiyorsak, daha iyi bir Siverek için her zaman el ele olup sorunları beraber aşıp, doğrunun yanında olup bunları beraber aştığımız zaman memleketimiz, ilçemiz daha iyi yerlere gelecektir. Siverek her şeyin en iyisini hak eden bir ilçe. Eğitim konusunda problemlerimiz var hassas davranmamız gerekiyor, bunun verdiği eksikliklerden dolayı insanlarımız bazen cehalette kapılıp olumsuz şeyler yapıyorlar, bizim üzerimize düşen de k yanlışları düzeltmektir.

Bölgede gerçekten çok ciddi bir işsizlik söz konusu var, özelikle gençlerimiz batıda günlük geri dönüşüm işlerine sıcak bakıyorlar, mecbur günlük işler yapmak zorundalar geçimlerini sağlamak zorundalar. Bugün insanoğlu azim ediklerini zaman yapamayacağı şey yoktur, bunun için sadece ilgi, alaka gerekiyor, memleketimizde hemşerim izlerimizden bu konu da iştiramım olacak çocuklarını gerçekten başıboş bırakmamak gerekiyor, özellikle eğitim konusunda serbest bırakmamaları gerekiyor Eğitim konusunda hemşerilerim çok üstlenmiyor gördüğüm kadarıyla. Görülen mevsimlik işçi olayı var, biz bunun için de kampanya başladık " Çocuklar Tarla Sıralarına Değil Okul Sıraların" da olmalı, olması gereken de budur zaten çocuklarımızın biz okul sıralarında, eğitimden uzak tutuğumuz zaman maalesef ilerlemiyoruz. İlerlemek için eğitime önem vermeliyiz kardeşlerimizi ve çocuklarımızı okunması lazım.

Siyasi açıdan Siverek'e baktığımızda neler yapabilirsiniz?

Bizim tek hedefimiz hizmet vermek amacımız hizmet vermek dediğimiz, belediye başkanı olacağım söz konusu olacaksa bile hizmet olarak, yol, su olarak yapmak zaten gerekiyor. Bunu nesnende olması gereken sosyal belediyecilik gerekiyor. Bugün amacımız hizmet olunca bazen tıkanabiliyoruz, siyaset olunca hizmetin zirvesini yaşayabiliriz, ama siyasetsiz tek başımıza kısıtlı oluyor, her yere yetişemiyoruz, her konu da yardımcı olamıyoruz. Siyaset olduğu zaman daha verimli olur

Halkın iç sorununa, temel problemine inmemiz gerekiyor, bunları yaşayan biri olarak en büyük sorun olarak görüyorum. Mantıklı düşünüldüğü sağlık, sorunu gidilmeyecekse bir anlamı olmaz. Hemşerilerimizin sağlığa, ihtiyacı var ilk bunu aşmamız gerekiyor. Hep beraber el birliği ile önce bu sorunu aştığımız da bugün vatandaşımızın sağlık sorunu, işsizlik sorunu, evindeki huzursuzluk sorunu, geçimsizlik vb. bunları geçtiğimiz zaman hizmette su, yol, köprü vb. bunlar ikinci taraf arka plan.

Sayıları artan madde bağımlıkları zaman zaman ölümlü sonuçlar meydana çıkıyor, bunların üstesinden gelebilmek için neler yapılmalı?

Gençlerimiz bizim geleceğimiz, bugün gençlerimiz olmasa bizim geleceğimiz söz konusu değildir. Toplumun geneli de gençlerdir, her şeyin başında gençlerimize sahip çıkmalıyız. Gençlerimizi madde bağımlılığında önce kurtarmalıyız, gençlerimizi bu bataklıkta kurtarmak için var gücümüzle çabalamalıyız. Biz gençler arasında bağlar, ilişkileri sıkılaştırdığımız zaman, aktifleri artırmalıyız. Bu tarz sorunları aşacağız, aslında çok büyük bir sorun bugün gençlerin hayatının karmasını temel sebebi madde bağımlılığı. Kurumlar da beklentimiz, kanaat önderlerinde beklentimiz her birliği ile proje olarak sosyal aktiflerle madde bağımlılığında uzaklaştırabiliriz.

Hasan İzol olarak nasıl bir felsefe ile gidiyorsunuz?

Aslında bizim tek hedefimiz felsefemiz hizmettir. Dediğiniz ya halk sizi belediye reisi olarak görmek istiyor bende şunu diyorum eğer bir gün öyle bir şey olursa bile köprü, su ve yol gibi hizmetler saten olarak ama benim nezdimde olması gereken sosyal belediyeciliktir. Bir gün siyaset düşünsem bile neden düşünürüm bizim amacımız hizmet olduğu için bazı noktalarda tıkanabiliyoruz. Ama siyaset olursa hizmetin zirvesini yaşatabiliriz. Ama siyasetsize kısa olur biz her yere yetişemiyoruz, her konuda yardımcı olamıyoruz. Bunun yanında siyaset olursa daha verimli olabileceğimizi düşünüyorum. Biz görüyoruz, gençlerimiz işsizlikten mesela sosyal aktivite konusunda eksikliklerimiz var. Bazı programlarımızın ve projelerimizin olması gerektiğini düşünüyorum biz her yere yetişemediğimiz için yani zaman bize yetmediği için bu tür sorunları hep beraber el birliği ile aştığımızda, diğer hizmetler olan Köprü, yol ve su gibi hizmetler yapılır bana göre bunlar işin ikinci planı olmak zorundadır.

Siz bir kanaat önderi olarak sorunların çözülmesi için neler yapılması gerekiyor, kamu kurumların neler yapması lazımdır?

Gençlerimiz bizim geleceğimizdir, gençlerimiz olmazda geleceğimiz söz konusu değildir. Toplumun temel taşları gençlerdir, gençlerimize sahip çıkmalıyız, dediğiniz gibi madde bağımlılığı sorununu önce çözmemiz lazımdır, onları o bataklıkta çıkarmak için önce çabalamamız lazımdır. Bana göre bizler gençler arasında diyalogları sıklaştırdığımızda, sosyal aktiviteleri arttırdığımız zaman bu tarz mesela sorunları aşacağımıza inanıyorum. Şimdi benim kurumlardan ve kanaat önderlerinde beklentim, biz bunları el birliği ile bir proje olarak sağladığımız zaman gençlerimizi bir arada tuttuğumuz zaman onları bu tarz şeylere yönlendirdiğimiz zaman kurtarmış oluruz.

Çevrenizdeki yelpaze giderek artıyor, aşiretten değil herkes tarafından seviliyorsunuz bunu ilerde nasıl yapacaksınız veyahut diğer kanaat önderleri ile bir araya gelip kurumsal bir kimlik mi oluşturacaksınız?

Benim her zaman kullandığım bir söz vardır, “en büyük Güç önce haktır sonra halktır” şimdi biz bu yükümüzün ağır olmasının nedeni diğer kanaat önderlerini ben hepsine saygı duyuyorum, fakat bazı konularda aşmamız gereken bazı şeyler var. Bugün bir kanaat önderliği, liderliği sadece bir kan davasının veyahut bir kız kaçırmanın sorunlarını gidermek için değildir, toplumun gençlerin insanların her türlü sorununa inebilmektir. Eğer bir genç kardeşimizin sorunu olduğunda bile gelip bize rahatlıkla atlatması gereklidir, derdini bana dökmesi lazımdır, zaten biz bunun için varız. Biz sorunun temeline indiğimiz zaman inanın o sorunların büyümesine gerek kalmaz, temelden çözdüğümüz zaman. Temele indiğimiz zaman kapımızı onlara her türlü açık bıraktığımız zaman, o samimiyete güvenip o sıcaklığı görüp gelip her sorunu bize anlattığında o sorun büyümeden biz ona bir çözüm buluruz. Son zamanlarda evlilik konusunda beni çok ciddi, bir derece rahatsız eden intihar olayları inanın günlerce uyuyamadığım olmuştur. Şimdi aşılamayan sorunlar olsa çözülemeyen nedenler olsa hani insanlar bir nevi durur.

Şimdi ben bu tür sorunların hepsiyle tek başıma üstesinden gelirim desem, bu etik olmaz. Netice de bende bir insanım bende yorulabiliyorum, uykusuz kalabiliyorum, dinlenmem gerekiyor ve sorunlarda artınca bizim yükümüzde her geçen gün daha da artıyor. Gençlerin abilerinden benim istirhamım gençlerimize ve toplumumuza her konuda sahip çıkmalıdır. İşte gençlerimizde bu konunu farkındadır, gençlerimiz istediğimiz tarihte istediği saatte biz eğer toplumun içindeysek, biz bu topluma hizmet vermek istiyorsak, biz her türlü her şeye açık olmalıyız,

Şunu da sorayım siz Hasan İzol olarak nasıl bir Siverek hayal ediyorsunuz?

Siverek olarak hayalim başta kardeşçe bir yaşamdır. Sizde iyi biliyorsunuz Siverek çok ciddi olaylara şahit oluyor. Basit sorunlar yüzünden büyük problemler ortaya çıkıyor. Şimdi bu kanayan yaranın tek dermanı bana göre eğitimdir. Ben 3 yıldır Siverek’in her toplumuyla her kesimi ile yaptığımı görüşmelerde yani sorunu eğitimsizliğe bağlıyorum. Biz çoluk çocuklarımızı eğitime yönlendirirsek, eğitim konusunda ciddi olursak zaten aşamayacağımız problem kalmayacak. Siverek’in bazı yıkılmayan tabloları var belki geçmişte doğruydu ama bazı durumlarda ise şimdi aşmamız gereken konular var. Siverek değişmelidir, böyle kalmamalı yani biz gördüğümüz şahit olduğumuz olaylarda şimdi 2018 yılındayız, hala bir kız çocuğunun evlenmesi, kaderi annesinin, babasının ve abisinin elindedir. Bu tür olaylarda değişmemiz lazımdır.

RÖPORTAJ: MEHMET KAMASI/ ŞÜKRÜ DOLAŞ

14 Kas 2018 - 09:32 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.