İçişleri Komisyonu, Milletvekili Güvenç Başkanlığında Toplandı

İçişleri Komisyonu Eski Şanlıurfa Valisi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç başkanlığında toplandı.

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine İçişleri Komisyonu'nda başlandı.

Komisyonda, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ile Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun teklifi görüşülüyor.

Teklif sahipleri Yel ve Uslu, genel kolluk personelinin yetki ve özlük haklarından trafik güvenliğini artırıcı önlemlere, uyuşturucuyla mücadele kapsamındaki önlemlerden çocukların korunmasına yönelik ek önlemlere, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştırmadan güvenlik ve kamu yararı gözetilen çeşitli başlıklarda toplam 17 kanunda değişiklik yapan kanun teklifine ilişkin bilgi verdi.

AK Parti Antalya Milletvekili Uslu, hedeflerinin sürücüleri cezalandırmak değil kurtarmak olduğunu belirtti.

İçişleri Komisyonunda, AK Parti'nin; trafik cezalarının artırılması, kolluk personelinin TSK'daki muadilleriyle eşit haklara sahip olması, uyuşturucu ile mücadelede ek önlemler alınması, güvenlik korucularının gençleştirilmesi gibi düzenlemelerin de bulunduğu kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, "Bizim yaptığımız tespitlere göre 20'den fazla kanunu içeren bir teklifin, temel kanun olarak Mecliste görüşülmesi son derece yanlış." dedi.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, yeni sistemle yönetilen Türkiye'de yine "torba yasa" ile karşı karşı kaldıklarını söyledi.

Daha önce AK Parti yetkililerinin, "Bundan sonra torba tasarılar getirmeyeceğiz." şeklinde sözler verdiğini belirten Özcan, "Parlamento, milletvekilleri olarak bundan sonra asıl işlevimiz yasa yapmaksa neden bunları torba yasa olarak getirip her şeyi birbirine karıştırıyoruz? Bir torba kanunla 20 civarında farklı kanunda değişiklik yapılması bize doğru gelmiyor." diye konuştu.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Türkiye'de her gün trafik kazalarında 20'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini, geçen yıl bu rakamın yaklaşık 7 bin 400 olduğunu bildirdi.

Uslu, "Bu, şu demek; haftada bir yolcu uçağı düşmekte ve tüm yolcular hayatını kaybetmekte. Hava yollarında bu senaryo gerçekleşseydi, bu durum kabul edilemezdi yani Türkiye'de her hafta 1 uçak düşüyor ve uçaktaki herkes hayatını kaybediyor. Maalesef hava yollarında kabul edilmeyecek bir senaryoyu kara yollarında yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Trafik terörünün önlenmesi amacıyla bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünerek bu kanun teklifini sunduklarını anlatan Uslu, trafik kazalarının yüzde 98'inin insan hatasından, yüzde 1-1,5'inin yol veya yolcu hatasından kaynaklandığına dikkati çekti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, birçok kanunda düzenleme yapılmasını öngören teklife ilişkin "çoban çorbası" benzetmesi yaptı.

Teklifteki korucularla ilgili düzenlemeye değinen ve koruculuğun çare olmadığını savunan Özgüneş, "Ordu varken bu kadar eğitimsiz insanın toplum içerisine silahla sürülmesi hayra alamet değildir." dedi.

Geri kalan toplumların şiddet ve cezalandırmayı esas aldığını, modern toplumların ise daha çok eğitime önem verdiklerini belirten Özgüneş, "Burada şu görünmüyor; eğitim unsuru yok. Bulgaristan'da 6-7 yıl eğitimden sonra ehliyet veriliyor. Eğitim tarafını bir kenara bıraktığımız zaman biz piyasaya aynı zamanda eğitimsiz şoför, katil sürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün uyuşturuculuğun merkezlerinin okullar olduğunu iddia eden Özgüneş, "Okulları da bıraktık her eve girmeye başladık. Şöyle bir el bu işle oynuyor, 'Biz bu toplumu ne kadar uyuşturucuya, hırsızlığa, fuhuşa, ahlaksızlığa itersek o kadar rahat yönetiriz.' Bu çok sakat bir anlayış." diye konuştu.

İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Özgüneş'in teklife ilişkin eleştirilerine yanıt verdi.

Güvenç, "Uzun bir konuşma yaptınız. Korucular, uyuşturucu üzerinden ciddi eleştiriler getirdiniz. Bir kere şunu bu ülkenin bir evladı olarak şiddetle reddediyorum; Türkiye Cumhuriyeti, hiçbir hükümet döneminde halkını ahlaksızlaştırmak, uyuşturucuya bulaştırmak istemez. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu günden beri bütün ahlaki değerlere sahip olarak, toplumu yozlaştıran, cehalete, uyuşturucuya sürükleyen unsurlarla mücadele etmiştir." ifadelerini kullandı.

Özgüneş'in, konuşmasında terör örgütü PKK ile mücadeleye değinmediğini söyleyen Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkenin en az 800 çocuğu 13-15 yaşında kızlı erkekli kırsalda dağlarda yaşıyor. Güvenlik güçlerimizle çatışma halinde. Bu eli kanlı terör örgütü, bugün de çocuklarımızı devşirmeye, dağlara götürmeye, devlete, millete karşı sivil, asker, polis tanımadan ölüme ve öldürmeye programlıyor. Bu konuya da hiç temas etmediniz. Reel politik olarak bu ülkeye 1984'ten beri çok büyük zaman kaybettiren, Kürt çocuklarının, Türk çocuklarının, askerlerimizin, polislerimizin şehit olmasına sebep olan, hiçbir ahlaki ilke tanımadan katliamlar yapan, her şeyi yapan terör örgütü PKK hakkında ne diyorsunuz? Terör nasıl bitirilir? Siz bu işin neresindesiniz?"

Terör örgütü PKK'nın, Türkiye'de demokrasinin gelişiminin, bölge kalkınmasının ilerletilmesinin ve Kürt sorununun çözülmesinin önünde en büyük engel olduğunu vurgulayan Güvenç, şunları kaydetti:

"Devlet bu örgütle ciddi şekilde mücadele ediyor. Ben yürekten inanıyorum ki Kürt halkı da büyük ölçü de tasvip etmiyor. Konuşularak, demokrasiyle çözülsün istiyor ama karşımızda hiçbir kural tanımayan ve çok açık şekilde belli ki süper güçlerin gizli servisleriyle irtibatlı olan İran, Irak, Suriye ve Türkiye'de kural tanımadan savaşan eli kanlı bir örgüt var. Bu örgüte karşı hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Bu bir parti meselesi değildir, Türkiye'nin geleceğini kurtarma adına, demokrasiyi geliştirme adına bu örgüte bir kere 'amasız, ancaksız, lakinsiz' bir tavır geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum."

HDP Şırnak Milletvekili Özgüneş de "Emekli öğretmenim, elime hiçbir zaman silah almadım. Şiddete, çatışmalara karşıyız. Bütün sorunların demokratik yollarla çözülmesinden yanayız. Ne devlet şiddetini ne de PKK şiddetini tasvip ettiğimiz yok, fakat anlatamıyoruz. Sosyolojik olarak bir gerçeklik var. Bunu çözmemiz gerekir." karşılığını verdi.

Bu arada, teklifin alt komisyona gönderilmesi talebi kabul edilmedi.Tümü üzerindeki görüşmelerin ardından teklifin maddelerine geçildi.

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nden, 55 yaşına kadar çalışabilen güvenlik korucularının gençleştirilmesi kapsamında emeklilikleriyle ilgili düzenlemeleri içeren madde önergeyle çıkartıldı.

İçişleri Komisyonunda, teklifin, "49 yaşını dolduran güvenlik korucularının 6 ay içerisinde ilişiğinin kesilmesi, ilişiği kesilenlerin yerine varsa 30 yaşını doldurmamış çocuklarından birisi, yoksa kardeşlerinden birisinin güvenlik korucusu olabilmesi, 44-50 yaş aralığında olanlara istekleri üzerine 15 yılı doldurmaları şartıyla emeklilik hakkı verilmesini" öngören 1. maddesi üzerinde AK Parti ve MHP'nin imzasıyla ortak önerge verildi.

Gerekçesinin, "Madde, korucuların emeklilik süreçleri ile ilgili düzenlemeler içermektedir. Komisyonumuzun görüşmelerinde diğer çalışanların emekliliğine ilişkin de önergeler verilmiştir. Bu sebeple emeklilik konusuna ilişkin hususların ve tekliflerin ilgili komisyonda görüşülmesi düşüncesiyle bu maddenin tekliften çıkarılması öngörülmektedir." ifadeleri yer alan önerge ve ayrıca HDP'nin aynı doğrultudaki önergesiyle, madde düzenlemeden çıkartıldı. Madde çıkartıldığı için CHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergesi, işleme alınmadı.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, maddenin metinden çıkartılmasını eleştirdi. CHP'nin sabahki bölümde bu madde üzerinde emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergesinin olacağını söylediklerini anımsatan Özcan, "Sabah bunu söylemeseydik, bu madde kanun teklifinden çıkarılmayacaktı. Bu önergeyi verenler samimiyetsiz davranıyor. Neden korucularla ilgili düzenlemenin metinden çıkartılmasına aniden karar verildi? Bunun izahını talep ediyoruz." dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da "Demek ortalığı ateş aldı, bir çekince oldu, yemek arasında ali cengiz oyunu oynandı. 'CHP önerge verecek, buna ret desek olmayacak vaatlerimiz var, kabul versek o hiç olmayacak...' Kapı arkası diplomasisi, anlaşılan hep beraber bir araya gelindi. MHP ve AKP'yi kutluyorum, HDP'nin peşine takılmışsınız. HDP, tutarlı şekilde 'koruculuğa karşıyız' dedi. Siz ise 'Korucuların sorunları var emekli olmaları gerekiyor' dediniz. Ama HDP'nin önergesine destek oldunuz, benzer önerge verdiniz. HDP tutarlı, MHP ve AKP tutarsız." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AK Parti ve MHP'nin ortak önergesinin amacının, CHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergesinin by-pass edilmesi olduğunu savundu.

Önerge sahiplerinden MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, komisyonun sabahki bölümde koruculukla ilgili herhangi bir görüş beyan etmediklerini anımsattı.

Atay, bu konunun, İçişleri Komisyonunda görüşülecek bir konu olmadığını, Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınması gerektiğini belirtti. Atay, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili diğer partilerin mutabık kalacağı uygun düzenlemeyle, bunun Plan ve Bütçe Komisyonundan çıkarılmasının daha uygun olacağını düşündüklerini kaydetti.

Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, emeklilikte yaşa takılanlar konusunun, kamuoyunun gündeminde olduğunu, partilerin de bu konuda Meclis Başkanlığına verdiği tekliflerin bulunduğunu dile getirdi.

Güvenç, komisyonda Türkiye'de bu konunun kaç kişiyi ilgilendirdiğini, bütçe ve SGK'ya ne kadar yük olacağını bilen olup olmadığını sordu. Güvenç, ülkenin çalışanlarını 38 yaşında emekli edenlerin, rahmetle anılmadığını kaydetti. Güvenç, konunun görüşme yerinin bu komisyon değil Plan ve Bütçe Komisyonu olduğunu ifade etti. Celalettin Güvenç, MHP ve AK Parti, "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili konu, bu bin 500 korucunun konusu da oraya eklenir, orada tartışılır, derli toplu olur.' diyorlar." ifadesini kullandı.

Teklif sahiplerinden AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, bu maddeyle korucuların gençleştirilmesini hedeflediklerini ancak emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin bir tartışmanın gündeme geldiğini anımsattı. Uslu, bu konunun İçişleri Komisyonu gündemine getirilmesinin yanlış ve zaman israfına neden olduğunu ifade ederek, "Yanlış yerde görüşülmemesi gerekiyor. Madem emeklilik konusu bir bütün halinde görüşülecek, ilgili komisyonda olması gerekiyor." dedi.

16 Eki 2018 - 02:00 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.