Harran Üniversitesi Sivrisinek Direncini Kırmak İçin Harekete Geçti

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Şahin Toprak mevcut ilaçlama sistemiyle direnç kazanan sivrisinek

Enes ÖZALPER
Haber albümü için resme tıklayın

Sağlık Bakanlığı desteği ile hazırlanan proje ile ülke genelinde izin verilen ürün uygulamalarında, sivrisinek ve evsineklerinde direnç geliştiği gözlendiğinden birtakım maddelerinin kullanımının kontrol altına alınması ve direnç gelişimi gözlenen bölgelerde gereksiz kullanımının belirli bir süre engellenerek toksik etkilerden çevrenin korunması amacıyla canlı organizmalardaki insan, hayvan, bitki kimyasal birikimi en aza indirilerek toplum sağlığı korunması hedeflenmektedir.

Sağlık Bakanlığının haşere öldürücü direnç haritası projesinin, çevre ve halk sağlığı açısından oldukça önemli bir proje olduğunu söyleyen Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hasan Akan "Bu projenin Fakültemiz bünyesinde yapılması anlamlıdır. Projenin koordinatörü olan Yrd.Doç.Dr. Şahin Toprak hocamızı tebrik ederim" dedi.

Dekan olduğundan bu yana Fakültedeki her türlü bilimsel çalışma proje kongrelere destek olduklarını söyleyen Prof. Dr. Akan, "Bu süre zarfında Fakültemiz Ulusal ve Uluslararası birçok çalışmaya ev sahipliği yapmıştır. Biz şuna inanıyoruz ki kurumsal olarak bilim insanlarımıza destek sağladığımızda birçok başarı da kendiliğinden gelecektir. Biz fakültemizde bunu başarmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Halk sağlığının korunması amacıyla, sivrisinek ve ev sineğinin önletici olarak kullanılan aktif maddelere karşı direnç seviyelerinin tespiti için akademik çalışma grubu oluşturulacağını söyleyen proje koordinatörü Yrd. Doç.Dr. Şahin Toprak projenin amacı, hedefleri ve kapsamı ile ilgili, "Bu projede, çevre ve halk sağlığının korunması amacıyla kullanılan böcek ilaçlarının, ev sineği ve sivrisineklere karşı direnç gelişimi ve bölgelere ait direnç risk değerlendirmesi çalışması yapılması planlanmaktadır. Türkiye'nin yedi farklı bölgesinde direnç gelişimi gözlenen farklı şehirlerde, böcek öldürücü ürünlerde kullanılan aktif maddelerinin sivrisinek ve ev sineği üzerinde direnç haritası oluşturulacaktır. Sivrisinek direnç çalışmasında 4 aktif madde kullanılacak olup, 5 örnekleme alanı için 2 sezonda her bir aktif madde için 10 adet analiz yapılacaktır. Toplamda sivrisinek için 40 analiz yapılacak. Karasinek'te 6 aktif madde direnç çalışması yapılacağı için, 5 örnekleme alanında 2 sezonda 10 analiz karşılığında toplam 60 analiz yapılacaktır. Ülke genelinde direnç gelişimi gözlenen bölgelerde gereksiz kullanımının belirli bir süre engellenerek toksik etkilerden çevrenin korunması amacıyla insan, hayvan, bitkiler üzerindeki kimyasal birikim en aza indirilerek toplum sağlığı korunması gerektiği anlaşıldığından dolayı projeye ihtiyaç duyulmuştur. Bu anlamda Pilot Şehir olarak Şanlıurfa ve Laboratuar olarak da Biyoloji Bölümümüz adına 2015'te Sağlık Bakanlığından benim yetki aldığım Biyolojik Etkinlik Analiz Laboratuarı seçilmiştir. Bu proje Şanlıurfa ve Üniversitemiz için önemli bir başarıdır. Sonuçlarının Şanlıurfamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

28 May 2017 - 17:18 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.