Harran Tıp’ta “Palyatif Bakım Merkezi” Hastalara Umut Oluyor

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan ‘Palyatif Bakım Merkezi' hastalara umut oldu. Yrd. Doç. Dursun

Palyatif bakım tedavisinin mümkün olmayan hastalığa sahip birey ve ailelere destek bakım veren multidisipliner bir tıp anlayışı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dursun Çadırcı, şunları kaydetti:”

Palyatif bakımın tedavisiyle amaçlarının hasta ve ailenin fiziksel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak. Palyatif bakım spesifik bir hastalığa hitap etmeyip pek çok hastalığa yönelik uygulamaları içerir. Belirli bir yaş grubu sınırı olmaksızın doğumdan ölüme kadar, hatta ölüm sonrası ailenin yaşadığı sorunlara yönelik uygulamaları da kapsar.

PALYATİF BAKIMDA BİRÇOK BRANŞ BİR ARADA ÇALIŞIYOR

Tıbbi tedavisi mümkün olmayan hastalığı bulunan bireylerin kalan günlerini insan onuruna yakışır bir şekilde ve kalitede geçirmesini sağlamak hedefleri arasındadır. Hastanın tanısı konulduğu andan itibaren tıbbi tedaviye eş zamanlı olarak palyatif bakım hizmeti gündeme alınmalıdır. Bu hastanın yaşam konforu açısından önemlidir. Bu zaman zarfında da hastanın değişen durumuna uygun tedavi ve bakım planları uygulanmalıdır. Palyatif bakım pek çok branşın bir arada çalışmasını gerektiren ciddi bir ekip hizmetidir.”

BUGÜNE KADAR 370 HASTAYA BAKILDI

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinin, 2017 yılı Ocak ayında 10 yataklı olarak açıldığını hatırlatan Dursun, şunları kaydetti:”Artan talepler sonrası yatak sayısı 17’ye çıkarttık. Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde hizmet veren merkezimizde Palyatif Bakım Polikliniğimiz de bulunmaktadır. Nisan ayından itibaren hasta kabulüne başlanmıştır. Kliniğimize poliklinik, acil servis ve kliniklerimizden hasta kabul etmekteyiz. Toplamda 370 hasta yatırılmış olup hastaların tıbbi tedavileri yansıra bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmuştur. Ayrıca hasta yakınlarına bakımlarını üstlenebilmelerini sağlayacak düzeyde eğitimler verilmiştir.”

AMAÇ, HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİN ARTIRILMASI

Klinikte genelde kanser, motor nöron hastalıkları, alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı inme, felç, multipl skleroz, travma sonrası bakım gerektiren hastalara hizmet verilmekte olduğunu hatırlatan Dursun,”Merkezimizde, bireylerin tıbbi tedavilerine ek olarak ağrılarının giderilmesi, bulantı, kusma şikayetlerinin önlenmesi, halsizlik ve diğer semptomların giderilmesi, beslenme desteği sağlanması, solunumun rahatlatılması, yatak yaralarının tedavisi, bakımının sağlanması ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılması amacı ile ileri düzeyde tedavi ve bakım hizmeti verilmektedir. Bakım yükü altındaki hasta yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sunulması, hasta ve ailenin eğitilmesi, hastanın fonksiyonel durumunun arttırılması için çalışmaktayız.”ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

16 Eki 2018 - 12:51 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.