Günde 30 Şiddet Olayı Yaşanıyor

Şanlıurfa'da darp edilen doktor ile ilgili basın açıklaması yapan Şanlıurfa Tabiple Odası yaptığı açıklamada darp olayına tepki göstererek

Geçtiğimiz günlerde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir hasta yakını tarafından başına sert cisim ile vurulup yoğun bakıma alınan Doktor Ahmet Bahattin Yalçın için Şanlıurfa Tabipler Odası Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Sağlıkta şiddetin artık son bulması gerektiğini ve bunun için gereken önlemlerin de alınmasını ifade eden Şanlıurfa Tabipler Odası başkanı Ömer Melik, “Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılması gerektiğini “söyledi. Sağlık çalışanlarını uygulanan şiddetin sadece sağlık çalışanlarına değil hastaları da etkilediğini söyleyen Melik, şiddetle birlikte çalışanların motivasyonlarının düştüğü, çalışma azmi ve şevklerinin kırıldığını söyledi.

Yapılan basın açıklamasına Şanlıurfa Tabipler Odasının yanı sıra Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz’de katıldı.

‘Yöneticiler şiddeti önlemek için sorumluluk almalıdır’

Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Ömer Melik, “17 Temmuz günü Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi çocuk acil servisinde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın, bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edildi. Meslektaşımız halen yoğun bakımda tedavi görmekte olup hayati tehlikesi devam etmektedir. Türk Tabipler Birliği uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı yaşanan önlemler konusunda kamuoyu bilgilendirmekte, yöneticiler şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya devam etmektedir.” dedi.

‘Her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanmaktadır’

Sağlıkta şiddetle mücadelede her türlü çabaya rağmen bir türlü son bulmadığını vurgulayan Ömer Melik, “Bütün bu çabalarımıza rağmen, Dr. Ersin Arslan Dr. Kamil Futun ve Dr. Aynur Dağdelen’in öldürülmeleri ve nice şiddet olayı ile siyasal iktidarın sağlıkta hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir. Bu sorun bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüşmüştür. Bu durum; sürdürülebilir, kabul edilebilir katlanılır değildir.” Diye konuştu.

‘Alınan önlemler yetersiz kalıyor’

“Elbette sağlıkta şiddetin toplumsal etkenleri vardır ve bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir.” Diyen Melik, “Kuşkusuz her yıl nüfusumuzdan fazla sayıda acil servis başvurusunun olması ve bu kışkırtılmış acil sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamaması yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltmesinin gelinen noktada katkısı büyüktür. Ancak açık olarak görülen bir başka gerçek, kamu idaresinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri de almadığı veya bunların yetersiz kaldığıdır.” İfadelerini kullandı.

Hapis Cezası Yasalaştırılmalıdır

“Bu nedenle Türk Tabipler Birliği’nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ediyoruz. Bu önere Türk Ceza Kanuna bir ek maddeyi kapsamaktadır. Bu ek madde ile

Kamunun Sağlığına karşı suçlar:

Sağlık hizmetini engelleme

1) sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı, sağlık hizmeti sunumu esnasında veya verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2) bu filler sonucu sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise yukarıdaki fıkraya göre belirlenen ceza yarı oranında arttırılır.

Haber: Mehmet Kaması

Basın açıklamasına Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz’ de katıldı.

20 Tem 2018 - 13:00 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.