Global Yatırım Holding'in Enerjideki Temiz İmzası!

Pamuk sapı da dahil olmak üzere tarımsal ve hayvansal biyokütleden üretim yapan iki tesis 17.2 MW'lık toplam kapasiteleri ile 45 bin konutun elektrik

Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa'daki santralleri ile biyokütleden elektrik üretimine başladı.
Tarımsal ve hayvansal biyokütleden enerji üretiminde ülke potansiyelinin yüzde 1'inin dahi değerlendirilmediğine vurgu yapan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bu modeli tüm Türkiye'de yaygınlaştıracaklarını açıkladı.
Bu alanda 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten ,Global Yatırım Holding'in yüzde yüz iştiraki Consus Enerji CEO'su Atay Arpacıoğulları ise, "250 MW kurulu güce ulaşmayı ve yılda yaklaşık 1.5 milyar kWs'lik elektrik üretimiyle Türkiye'de lider olmayı hedefliyoruz" dedi.
Global Yatırım Holding, Liman, Enerji, Gayrimenkul ve Finans sektörlerindeki güçlü faaliyetleri ve öncülük misyonu ile imza attığı önemli başarılara bir yenisini daha ekledi. Global Yatırım Holding'in enerji alanındaki ana iştiraki Consus'un bağlı ortaklıkları olan ve biyokütleden elektrik üretimi konusunda Türkiye'nin sayılı şirketlerinden Mavibayrak Enerji Aydın Söke'de, Doğal Enerji ise Şanlıurfa'da elektrik üretimine başladı.
Türkiye'nin gelişen enerji ihtiyacının ulusal kaynaklardan ve çevreye duyarlı bir şekilde karşılanmasını hedefleyen Global Yatırım Holding, bu doğrultuda yatırımını tamamladığı iki öncü tesisinde biyokütleden elektrik üretimine başladı. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan biyokütleden enerji üretimi; hasat sonrasında tarım alanlarında kalan hasat atıkları, hayvan üreticiliğinden oluşan doğal atıklar ve orman atıklarının enerjiye dönüştürülmesi ile gerçekleştiriliyor. Enerjide ithal girdiye olan bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlayan bu model ile Consus; bölgesel istihdama da önemli bir katkı sağlıyor. Tarladan toplanarak çevreye saygılı bir şekilde enerjiye dönüştürülen temiz ve yerli kaynaklar "Yenilenebilir/Temiz Enerji" kapsamında değerlendiriliyor. Consus, bu süreçte kamu kuruluşları ve çiftçilerle ortak çalışmalar yürüterek, tarım verimliliğinin artmasında da önemli bir rol oynuyor.
SÖKE'DE

PAMUK

SAPI

NDAN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Consus, biyokütleden enerji ürettiği Türkiye'nin öncü santrallerinden birini iştiraki Mavibayrak Enerji vasıtasıyla Aydın'nın Söke ilçesinde hizmete soktu. 12 MW kurulu gücündeki santral, hasat sonrasında tarlada kalan pamuk saplarını elektrik enerjisine dönüştürüyor. 12 MW'lık kapasite ile yılda yaklaşık 80 milyon kWs elektrik üreten santral, 30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Mavibayrak Enerji'nin 12 MW olan kurulu gücü, kapasite artırımı ile 24 MW'e çıkarılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca onaylanan kapasite artışının, lisans tadil sürecinin tamamlanmasının ardından 2018 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.
TARIMSAL VE HAYVANSAL ATIKTAN 45 BİN HANEYE ELEKTRİK

Consus'un bir diğer öncü santrali de Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunuyor. Doğal Enerji, 5.2 MW kurulu gücünde, tarımsal biyokütle ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi elde eden tesisi ile bu alanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirilen öncü santrallerden biri olarak üretime başladı. 5.2MW'lık kapasite ile yılda yaklaşık 35 milyon kWs elektrik üretimi yapacak santral, 15 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak. Global Yatırım Holding, Aydın ve Şanlıurfa'daki tesisleri ile tarımsal ve hayvansal atıklardan toplam 45 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor.
KUTMAN: "BU MODELİ TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ"

Türkiye'nin biyokütle varlığı ile 5000 MW'ın üzerinde enerji üretmenin mümkün olduğunu dikkat çeken Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman; "Biyokütleden enerji üretimi, Türkiye'de çok yeni bir alan ve toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 1'in dahi altında. Oysa Türkiye geniş tarım alanları ve hayvancılık faaliyeti ile bu konuda çok önemli bir potansiyele sahip. Yurtdışında oldukça yaygın olan biyokütleden enerji üretimini, Türkiye'de de yaygınlaştırıp hak ettiği yere taşıyacağız. Biyokütle tedarik ve santral işletmeciliği faaliyetlerini tek çatı altında toplayan ve sayılı şirketlerden biri olan Consus'un bu alandaki öncü yatırımları hızlı ve güçlü bir şekilde sürecek" dedi.
ARPACIOĞULLARI: "450 MİLYON DOLAR YATIRIMLA,

YILLIK 1.5 MİLYAR KWS KAPASİTE HEDEFLİYORUZ"

Biyokütle yatırımlarını 450 milyon dolara taşımayı planladıklarını belirten Global Yatırım Holding'in yüzde yüz iştiraki Consus Enerji CEO'su Atay Arpacıoğulları ise; "Aralıksız yatırımlarımızla 2020 yılına kadar yaklaşık 250 MW kurulu güce ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye'nin tarımsal atıklarının yoğun olduğu bölgelere odaklanacağız. Yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte, yılda yaklaşık 1.5 milyar kWs'lik elektrik üretimi ile Türkiye'nin biyokütleden enerji üreten en büyük şirketi olmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

02 Kas 2017 - 17:55 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.