Geleceğin Gazetecileri Destek Bekliyor!

Şanlıurfa Turgut Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Gazetecilik Bölümünde okuyan öğrenciler materyal eksikliğinden dolayı destek bekliyor.

urfalı
Haber albümü için resme tıklayın

Geçtiğimiz yıl Turgut Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan gazetecilik bölümünde okuyan öğrenciler destek bekliyor. Lise düzeyinde gazetecilik üzerine eğitim veren tek okul okuyan öğrenciler yeterli materyalleri olamadığından dolayı gördükleri gazetecilik derslerini uygulamalı olarak öğrenemiyorlar. Okulda bulunan diğer bölümlerin uygulama atölyeleri olurken iki yıldır eğitim gören Gazetecilik Bölümü öğrencileri ise sözel anlatım ile eğitim görüyorlar. Yaşadıkları sıkıntıya duyarlı vatandaşların kulak vermesini isteyen bölüm öğrencileri ise dersleri sadece teorik olarak gördüklerini ve diğer bölümler gibi bir atölyelerinin olmadığını söyledi. Maddi imkânsızlıklardan dolayı materyalleri alacak göçlerinin olmadığını söyleyen bölüm öğrencisi Enes Yektir, Dersleri hocalarının bilgisayarından ve fotoğraf makinasından öğrendiklerinin altını çizdi.

‘Eğitime destek veren herkesin desteğini bekliyoruz’

Konuyla ilgili destek beklediklerini belirten bölüm hocası Saynur Ural “Medya sektöründe çalışan bütün kuruluşlardan, kamu kurumlardan, özel sektörlerden, reklam ajansları dahi olabilir yâda bu alana destek vermek isteyen eğitime öğretime destek vermek isteyen herkesten destek bekliyoruz. Bazı öğrencilerimiz materyaller olduğunda daha kolay öğreniyorlar. Bazı öğrenciler de sözel olarak öğrenmeye çalışıyorlar ama unutulmamalıdır ki gazeteci aktif olarak yapılarak öğrenilecek meslek. Aralarındaki farklılığı bu şekilde kamufle ediliyor. Dediler.

Öğrencilerin atölye ve materyalleri yok

Ural, “Meslek Lisesi'nin amacı meslek öğretmektir, materyalleri olmayan bir öğrenci o mesleği öğrenemez. Öğrencinin başarısının yükselmesi için gazetecilik için konuşuyoruz mikrofon olmalı, bize kolaylıkla izin verilmeli habere gitmemiz için. öğrencinin okul saatleri içerisinde habere gönderemezsiniz deniliyor bu karar da öğrencinin güvenliği için alınmış bir karardır doğrudur fakat arada bir bize inisiyatif gözükse tam haber saati zamanında öğrenciyi dersten alıp habere götürebilsem yaparak yaşayarak yapsa sektörün içerisinde yapsa daha kolay öğrenecektir. Diğer meslek liselerine bakıyoruz bir marangoz bölümü öğrencisi marangoz atölyesinde veriliyor. Onun yeri orası, motor bölüm öğrencisi atölye var orada öğreniyor, bilişim teknolojiler bölüm öğrencisi atölye de öğreniyor ama benim öğrencilerimin materyalleri olmadığı için gazeteciliği sözel öğrenmeye çalışıyorlar bu bölüm sözel bir bölüm değil yaparak, yaşayarak öğrenmesi gereken bir bölümdür. Bu konuda izin verilmesini istiyoruz biraz daha bize muzahama gösterilmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandılar.

‘Lise düzeyinde ilde tek olmamızdan dolayı çok önemliyiz’

“Medya sektöründe çalışan bütün kuruluşlardan, kamu kurumlardan, özel sektörlerden, reklam ajansları dahi olabilir yâda bu alana destek vermek isteyen eğitime öğretime destek vermek isteyen herkesten destek bekliyoruz diyen Ural, “Gazetecilik bölümü Şanlıurfa'da tek sadece Şanlıurfa Turgut Özal teknik Anadolu meslek lisesinde var ve ilk defa bu okulda açıldı ve sadece iki sınıfımız var bu yönden çok önemliyiz. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa ve Gaziantep'te var lise olarak iki şehir var. Şanlıurfa'da zaten üniversite de iletişim fakültesi yok gazetecilik alanında Urfa'da üniversite dâhil Urfa’da gazetecilik eğitimi veren biziz tek yetişen gazeteciler burada başka da yok. Meslek lisenin amacı sektöre ara eleman yetiştirmektir biz bu öğrencilerimizi Urfa sektörüne ara elaman olarak yetiştiriyoruz ve bu anlamda önemliyiz.” Diyerek sözlerine son verdiler.

‘Kendimize ait bilgisayar ve fotoğraf makinemiz yok’

Şanlıurfa Turgut Özal Meslek Lisesi Bölümleri 11. Sınıf gazetecilik bölümü öğrencisiyim. Gazetecilik bölümü geçen yıl okulda açıldı ama bir sürü eksiklerimiz var diyen Enes Yektir, “Dersleri sadece teorik olarak görüyoruz bizim diğer bölümler gibi kendimize ait atölyelerimiz yok maalesef ve buradaki yani sınıfta ki birçok arkadaşımın maddi imkânları yetersiz olduğu için kendimize ait bilgisayar ve fotoğraf makinemiz yok. Hocamız kendi bilgisayarını ve fotoğraf makinesini getiriyor oda hangi birimize yetecek ki, sınıfta birçok kişi var bu yüzden uygulama olan derslerimizi işleyemiyoruz. Birde Şanlıurfa’daki gazete sahiplerin bize biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz. Gelecek yıl mesela staja başlayacağız bu tür konularda bize yardımcı olmalarını ve kolaylık sağlamalarını istiyoruz. “dedi.

‘Kameramız, yok ses kayıt cihazlarımız yok, güzel bir laboratuvarımız yok’

Turgut Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Gazetecilik bölümü Öğrencisi Aysel Bayal, ”Gazetecilik bölümünü seviyorum nedeni değişik bir meslek, yani herkes tarafından aslında pek sevilmiyor nedenini bilmiyorum. Çünkü hor görülen bir meslek oluyor bende bir değişiklik olsun diye gazetecilik bölümünü seçtim. Geçen yıl gazete bölümü öğretmenimiz yoktu bu yıl geldi ama çok eksiğimiz var kameramız, yok ses kayıt cihazlarımız yok, güzel bir laboratuvarımız yok olan tek şeyde bilişim Teknolojiler bölümüne ait bilgisayarlarda olan fotomontaj işine yarıyor.” Diye konuştu

‘Gazeteciler gibi araştırıp, soruşturmak istiyoruz’

Turgut Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Gazetecilik bölümü Öğrencisi Abdulkadir Yıldıztekin “Benim bu mesleği seçmemin asıl amacı hayalimdeki meslek olmasıydı. Biz burada gazetecilik nasıl yapılır ve nasıl olmalıdır onu öğreniyoruz ve bazı eksiklerimizden dolayı da bir şeyler öğrenemiyoruz. Gazetecilik dersi uygulamalı bir derstir biz uygulamayı göremediğimiz için bazı konularda eksik olabiliriz ve fazla bilgi sahibi de değiliz, normal gazeteciler gibi araştırma, soruşturma, yapamıyoruz diğer gazeteciler gibi bizde araştırıp haberler yapmak istiyoruz ve bize yardım etmelerini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘Uygulamalı olan dersleri iyi öğrenemiyoruz’

Turgut Özal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 10.sınıf öğrencisi Veysel Say ise ,”Gazetecilik bölümünde en çok fotoğraf çekimini seviyorum, Fakat fotoğraf makinelerimiz olmadığı için bazı zorluklar çekiyoruz en kısa sürede yetkili kişilerin ve hayırsever insanların yani durumu yerinde olan inşaların bize yardım etmesini bekliyoruz. Turgut Özal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Gazetecilik Bölümüne Yardımlarınızı Bekliyoruz. Bazı programları öğrenemiyoruz bunun nedeni bilgisayarlarımızın olmamasıdır. Bazı öğrenciler kendi imkânlarınla alabiliyor ama biz alamıyoruz çünkü bizim yani birçok öğrencinin maddi durumdan ötürü alamıyor ve ile ilgili yetkililerden yardım talep ediyoruz.” Diye konuştu.

Haber: Ahmet Durmuş

08 Ara 2018 - 06:50 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.