Dövmeli Kadınlar Binlerce Yıllık Geleneği Yıkmak İstiyor

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde binlerce yıllık geleneğin peşinden giderek gençlik yıllarında vücutlarının çeşitli bölgelerine dövme yaptıran

Mardin'in Kızıltepeilçesinde binlerce yıllık geleneğin peşinden giderek, gençlik yıllarında vücutlarının çeşitli bölgelerine dövme yaptıran kadınlar, bunun pişmanlığını yaşıyor.

Mardin'in Kızıltepe ile Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçelerinde yoğunlukta olmak üzere Güneydoğu'nun kırsalkesimlerinde yaşayan birçok kadın, yıllar önce güzellik, sağlık, güç ve bolluk getirdiği düşüncesiyle başta yüz, el, bacak ve boyun olmak üzere vücutlarının çeşitli bölgelerine yaptırdıkları figürlerle, Kürtçe'de "Deg" olarak adlandırılan binlerce yıllık dövme geleneğini günümüze kadar taşıdı.

Gençlik yıllarında, yeni kız çocuğu doğurmuş anneden aldıkları süt ile çıra külünü karıştırarak, büyük acılar çekmelerine rağmen iğneyle vücutlarına çeşitli semboller yapan kadınlar, pişman olduklarını belirterek, binlerce yıllık geleneği yıkmak istiyor. Kadınlar, gençlerin dövme yaptırmamalarını öneriyor.

"GİZLİCE YAPIYORDUK, KİMSE BİLMİYORDU"

75 yaşındaki Zekiye Ertaş, eskiden gazlı çıralardan elde ettikleri külü, anne sütüyle karıştırıp, iğneyle vücutlarına işlediklerini belirterek, "Bu işlem çok acıtıyor ve oldukça kanlı bir işlem. 3 defada yapılıyor. Küçük yaşlarda yapıyorduk. Anne ve babamızdan korktuğumuz için gizlice yapıyorduk ve kimse bilmiyordu. Görünce kızıyorlardı bize" dedi.

"KİMSENİN YAPMASINI ÖNERMİYORUM"

Aynı yaşlardaki Fatma Ertaş, dövmelerini çocuk aklıyla yaptıklarını anlatarak, "Kül, tavuğun safrası ve anne sütünü karıştırarak yapıyorduk. O zamanın aklı ile yapıyorduk. Çok pişmanım. Daha önce de Suriyeli göçmenler buraya gelip yapıyorlardı. Dövmeleri yapmaları için onlara sabun ve ekmek veriyorduk. Ama şuanda kimsenin yapmasını önermiyorum" diye konuştu.

"KIZLARIMIZA KIZIYORUZ, 'YAPMAYIN' DİYORUZ"

90 yaşındaki İslim Dağtekin, dövmeleri güzellik olması ve nazar değmemesi için yaptıklarını anlatarak, "Cahildik, bilmiyorduk. Şimdi kızlarımıza kızıyoruz, 'Yapmayın' diyoruz. Biz tek değil bütün kadınlar yapıyordu. Birkaç gün şişiyordu sonra iyileşiyordu" ifadelerinde bulundu. Hedla Ertaş ise dövmeyi adet olduğu gerekçesiyle yaptıklarını aktararak, "Çocuktuk, o dönem herkes yapıyordu, biz de yaptık" dedi.

12 Ara 2017 - 10:53 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.