'Dilleri farklı, Ekmek Tekneleri Bir

Son yıllarda büyük insani dramların yaşandığı Suriye'den kaçan sığınmacılara umut olmaya devam eden Türkiye'de birçok Suriyeli Türk girişimcilerle

Son yıllarda büyük insani dramların yaşandığı Suriye'den kaçan sığınmacılara umut olmaya devam eden Türkiye'de, birçok Suriyeli Türk girişimcilerle omuz omuza verip açtıkları iş yerlerinde rızıklarını kazanıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmak durumunda kalan birçokSuriyeli, Türklerle birlikte açtıkları iş yerlerinde ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Mart 2011'de başlayan iç karışıklık ve ardından yaşanan savaş nedeniyle nüfusunun büyük bölümü yardıma muhtaç hale gelen Suriye'de, 3 milyonun üzerinde kişi çareyi komşu ülke Türkiye'ye sığınmakta buldu.

"Dost ülke" Türkiye'de bulunan savaş mağdurlarının 246 bin 80'i AFADtarafından oluşturulan barınma merkezlerinde en iyi şekilde ağırlanırken, çok sayıda sığınmacı ise farklı kentlerde kendi imkanlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Uluslararası toplumun duyarsızlığına rağmen, sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden yaşama tutunması için yaklaşık 25 milyar dolar kaynak harcayan Türkiye'de, Suriyeliler kendilerini adeta vatanlarında gibi rahat hissediyor.

Türkiye'de en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan şehirlerin başında gelen "Ensar kenti" Şanlıurfa'da da kimi Suriyeli ülkesindeki mesleğini yapmaya devam ederken, kimi de farklı iş sahalarında geçimini sağlamak için gayret sarf ediyor.

Türkçe öğrenen ve kente adapte olmaya başlayan Suriyeliler'den birçoğu, Türk vatandaşlarıyla ortak iş yerleri açarak ekonomi dünyasında "patron" olarak varlıklarını sürdürüyor.

Kuyumculuktan, yemek sektörüne, marketten tekstile kadar hem hizmet hem de üretim dallarında adından söz ettiren ortak Suriyeli ve Türk girişimciler, hem Türk vatandaşlarına hem de sığınmacılara istihdam sağlıyor.

Dilleri ve ülkeleri farklı olsa da evlerine ekmek götürmek adına ortak hareket eden Türk ve Suriyeli girişimciler, güzel bir dayanışma içinde rızıklarını kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Rakka'dan yaklaşık 1,5 yıl önce Türkiye'ye gelen ve merkez Eyyübiye ilçesinde Türk ortağıyla döviz bürosu aşan Mahmud Mustafa el-İsa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda acı dolu zamanlar geçirdiklerini ve Türkiye'de bunu unutmaya çalıştıklarını söyledi.

16 Tem 2017 - 10:14 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.