Demirkol “Bu Acıyı Yüreğimizde Hissettik”

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol bir ilke daha imza atarak Fenilketonüri (PKU) hastalarına ücretsiz ekmek dağıtılması projesini hayata geçirdi.

Demirkol “Bu Acıyı Yüreğimizde Hissettik”
Video için play'e tıklayın

PKU hastaları ile bir araya gelen Başkan Demirkol, “Biz bu acıyı yüreğimizde hissettik. Şanlıurfa’mızda 136 fenilketonüri hastası var. Bu 136 hastamızın Haliliye Belediyesi olarak ‘Yanınızdayız’ sloganıyla her zaman için yanında olacağız” dedi. Türkiye’de ilk kez PKU hastalarına yönelik ücretsiz ekmek dağıtılması projeni hayata geçiren Başkan Demirkol, bu kapsamda Sırrın Mahallesinde bulunan Haliliye Belediyesi Ek Hizmet Binası Toplantı Salonunda PKU hastaları ve aileleri ile bir araya geldi. Şanlıurfa Fenilketonüri Dernek Başkanı Mustafa Çiftçi’nin de de katıldığı programda, hastalar kendilerine sağlanan imkândan dolayı Başkan Demirkol’a teşekkürlerini etti.

Toplantıdan sonra hastalara ücretsiz olarak protein içermeyen ekmekler dağıtıldı. Öte yandan Şanlıurfa’da ikamet eden 136 PKU hastası, raporlarını ibrazları halinde aylık 30 adet ücretsiz ekmeği Haliliye Belediyesi Glutensiz Ekmek Fırınından Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri temin edebilecekler.

“PKU Hastaları Protein İçeren Hiçbir Gıda Maddesini Tükenmiyor”

Fenilketonüri (PKU) diye bir hastalık var kısacası PKU diye ifade edildiğini söyleyen Demirkol, “Bu hastalığı olan hastaların varlığından haberdar olduk ve şunu ta derinden yüreğimizden histik. Bir aile düşünün sofraya oturacak aynı yemeği yiyemeyecek. Bu hastalarımız protein içeren hiç bir gıda maddesini tükenmiyor. Ekmekte de protein olduğu için aynı şekilde tüketemiyor. Bunların tüketebileceği pirinç, bulgur, makaranın kilosu 120 liradan satılıyor. Kilosu 120 liradan satıldığı için ailelerin bütçesi elverişli değil ki, bu pirinci, bulguru veya makarnayı alsınlar. Aynı şekilde bu hastalıkla ilgili sağlık camiasından aldığımız bilgilere göre, bu hastalarımıza gerekli ilgi gösterilmese, bu hastalarımızın yüzlerinde fiziksel anlamada değişikliler olacak ve daha ileriki dönemlerde zihinsel anlamada sorunlar olacak bazılarında zekâ geriliği olacak.” Dedi.

Daha Önce Doyana Kadar Ekmek Yememişler

Biz bu acıyı ta yüreğimizde hissettik diyen Demirkol, “ Şanlıurfa’mızda 136 tane gencecik evladımız devletin bünyesine geçecek ve ailesi mutlu olduğu için ve bu yüzden Haliliye belediyesinin yanındayız sloganıyla her zaman yanında olacağız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Daha önce doyana kadar ekmek yememişler, çünkü bu ekmekler Ankara’dan, İstanbul’dan ve pahalı marketlerden satın alınarak gelmiştir. Hastalık 15 günlük veya ayda bir bu ihtiyacı temin ederek, ekmeği gıdım gıdım yiyerek, çocuklarımız ekmeğe doymamıştır. Hem ben hem de Haliliye belediyesi yanlarında olacağız 136 tane gencimiz sağlıklı yetişecek inşallah Haliliye’yi, Şanlıurfa’yı ve Türkiye’yi temsil edeceklerdir.” dedi

“Amacımız Bu Çocukların Elinden Tutmak”

Bu hizmet Türkiye’de ilk Ankara büyükşehir belediyesi, İstanbul büyükşehir belediyesi, İzmir büyükşehir belediyesi yapıyor yalnız bir bedel karşılığında bu hizmeti yapıyor diyen “Şanlıurfa Fenilketonüri Dernek Başkanı Mustafa Çiftçi, “Ama Haliliye belediye başkanı Fevzi Demirkol hastalara bu ekmeği ücretsiz temin etmiş. Hastalarım adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. İlimizde 136 tane Fenilketonüri hastamız bulunmaktadır. Bu çocuklarımız çok zor durumdadır. Bu çocuklar et ve et ürünlerini, baklagiller, ekmek, ekmek pilavı bu tür gıdaları tüketemiyorlar. Bu gıdaları tükettiği zaman engeli olacaklalardır. Bu çocukların engeli olmadan kendilerine, ülkelerine bir faydalı birey olmalarına vesile olmak. Bu konuda da biz siyasetçilerden Sivil Toplum Kuruluşlarından destek bekliyoruz. Çünkü Ülkemizde engelli birey sayısı çok çok fazla. Bu çocuklara bakarsak Üniversite öğrencisi, belediye başkanı öğretmen olarak hem kendilerine hem de topluma faydalı birer birey olabilecekleri gibi zihinsel engeli olup hem kendine hem de topluma zararlı bir bireyde olabilirler. Bizim amacımız bu çocukların elinden tutmak, gidebilecekleri yere kadar götürebilmek ve bu çocuklarımıza sahip çıkmaktır.” Diye konuştu.

28 Oca 2019 - 17:11 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.