Bozova'da Karpuz Hasadı Başladı

Sıcak günlerin vazgeçilmez meyvesi olan karpuz tarlalardan toplanmaya başlandı.

Bozova'da bulunan karpuz tarlasında sezon hasadı başladı, kamyonlara yüklenen karpuzlar hem şehirlere gönderilecek hemde pazarlar ve alışveriş merkezlerinde satışa sunulacak. Peki karpuzun tarladaki fiyatı ne kadar pazardaki yeri ne kadar? Karpuz olgunlaştıkdan sonra toplanıp ayrıştırılıyor, çürük, sağlam ve sağlıklı karpuzlar ayrıştırılınca diğer karpuzlardan ayrı bir yerde toplanır daha sonra arazi sahibinin yaptığı görüşmeler sonucunda satışa sunulmak üzere karpuzlar ticari kamyonlara yüklenir. Tarladan çıkan karpuzun fiyatı ortalama 30 Krş olarak belirleniyor ve şehir içine, pazarlara gelen kadar fiyat 50 Krş ile 75 Krş arasında değişiyor. Karpuzun kilosunun 50 Krş olması geçen yıllara göre fazla iken bu yılki ücretin ilerleyen günlerde düşeceği tahmin ediliyor. Geçen yıl bazı tarlalarda karpuzlar fazla olduğu için bırakılmıştı ve kilosu 10 Krş'a satılmaktaydı.

Karpuz satın alındıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen bir meyvedir. Bu nedenle karpuz satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek gerekir.

Öncelikle çürümüş, yumuşak veya çatlak yerleri bulunan karpuzu almayın. Karpuzun yerde büyürken oturduğu tarafından krem rengi-sarı arası bir leke oluşur. Bu renk değişimli kısım yoksa veya beyaz ise karpuz olgunlaşmamış demektir.

Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar

Karpuzun rengi koyu yeşil olmalıdır. Parlak görünümlü karpuz yerine daha donuk renkli ve şekli güzelleri seçmelisiniz.

Karpuzu kokusuna bakarak anlayamazsınız çünkü pek koktukları söylenemez.

Karpuzu alırken dip kısmının rengine dikkat edin. Karpuzun dibi ne kadar sarıya yakında karpuz o kadar tatlı olur. Bölgenin beyaz olmamasına dikkat edin.

Karpuz alırken kahverengi beneklere de dikkat edin. Karpuzun yüzeyindeki kahverengi benekler ve çizikler, arılar tarafından ziyaret edildiğini gösterir. Bu da karpuzun tatlı olduğu sonucunu ortaya çıkarır.

TATLI MI SULU MU

Karpuzların tatlı ya da sulu olduğunu şeklinden de anlayabilirsiniz. Karpuz üreticilerinin ortak görüşüne göre; ince, uzun olan karpuzlar sulu olurken, yuvarlak karpuzlar tatlı oluyor.
İyi karpuz almak için büyük karpuz aramanıza gerek yok. Önemli olan karpuzu elinize aldığınızdaki ağırlığıdır. Çünkü hafif karpuzlarda kelek çıkma riski oldukça yüksektir.

Son olarak karpuzun sapına da dikkat ederseniz iyi olur. Sapın rengi yeşil ise yakın zamanda olduğunu ve henüz olgunlaşmadığını gösterir. Bu sapın yeşil olmamasına dikkat etmelisiniz.

20 Tem 2017 - 14:15 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.