Birkaç Yıl Sonra İsotu Kaybedeceğiz

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş Büyükşehir'in STK toplantısında yaptığı konuşmasında 'isot üretimimizi

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları (ŞASEMKOM) Derneği Başkanı Faruk Akbaş bir önceki gün Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen STK toplantısında Urfa’nın simgesi haline gelen isot ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Düzenlenen programda konuşan Akbaş, son yıllarda pamuk ve Mısır’dan dolayı isot ekim alanlarının daraldığını ve buna herhangi bir ünlem alınmadığı takdirde birkaç yıl içeresinde isotu kaybedeceklerinin altını çizdi. Düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ’de katıldı. STK temsilcilerin fikir ve görüşlerini alan Başkan Çiftçi sorulan soruları da yanıtladı.

Öte yandan Akbaş, ŞASEMKOM esnafı olarak şuan sattıkları isotun çoğunluğunun yerli tohumlardan oluşmadığını isotların yüzde 75’lik kısmının karışık tohumdan oluştuğunu söyledi. Öz Urfa isotunun çok az bulunduğunu ve bununda belli üreticilerin elinde olduğunu söyledi. Tüm yaşanan bu durumlara derhal bir çözüm bulunması talebinde bulunan Akbaş, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Fakültesi, tarım il müdürlüğü, ŞASEMKOM ve ilgili STK’ların bir araya gelip yerli tohum için çözüm bulnması gerektiğni söyledi.

‘Birkaç yıla kadar isotu kaybedeceğiz’

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları (ŞASEMKOM) Derneği Başkanı Faruk Akba, “Dün Büyükşehir belediyemiz tarafından düzenlenen, STK istişare toplantısında, isot üretimindeki daralmayı anlatıp, mutlaka üreticinin desteklenmesini istedik. Sevgili hemşerilerim: malumunuz pamuk ve mısır Devlet tarafından desteklenmektedir. Bu yüzden Şanlıurfalı çiftçi İsot üretimini tercih etmemektedir. Özellikle son yıllarda, pazar payı gittikçe büyüyen ve buna bağlı olarak talep artan isot üretimimizi arttıramazsak bir kaç yıl sonra, isot'u kaybedeceğiz. Son dönemde bağrında iki tarım bakanı bulundurmasına rağmen, bu konuyla ilgili, hiçbir adım atılmamış olmasında bizi ayrıca üzmektedir.” dedi.

‘Çiftçinin kaliteli tohum ile üretim yapması sağlanmalıdır’

“İşin çözümünün belli olduğunu söyleyen Faruk Akbaş, “Çiftçinin mutlaka yönlendirilmesi, isotun doğrudan desteklenmesi, büyükşehir belediyemiz, ziraat fakültemiz, tarım il müdürlüğümüz, ziraat odamız, ŞASEMKOM ve ilgili STK’lar olarak, konsorsiyum oluşturarak, çiftçinin gerçek Urfa isot tohumu ile kaliteli isot üretimini yapması sağlanmalıdır. Kandırmaca yok. Şuan sattığımız isotların %75 i karışık tohum ve kalitesizdir. Öz Urfa isotu çok az miktarda belli bazı çiftçilerin elinde kalmıştır.” Diye konuştu.

20 Eyl 2018 - 10:02 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.